Ο πλανήτης με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τα όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία, μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στις 24 Φεβρουαρίου.
Με αφορμή την πολεμική σύρραξη στην περιοχή, ο κινηματογράφος ΑΣΤΥ από τις 3 έως τις 9 Μαρτίου προβάλλει δύο συγκλονιστικές ουκρανικές ταινίες, με την ευχή να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

«Η Δύναμη της Αλήθειας»
Η πρώτη ταινία είναι η «Δύναμη της Αλήθειας» (2018) του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Σεργκέι Λόζνιτσα, που βασίζεται στις συγκρούσεις που ξεκίνησαν το 2014 μεταξύ της Ουκρανίας και της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία δημοκρατίας του Ντόνετσκ.
Στην ανατολική περιοχή της Ντόνμπας, ένας πόλεμος στα μέσα της δεκαετίας μας συνδυάζει ένοπλες συγκρούσεις, εγκλήματα και λεηλασίες που διαπράττονται από συμμορίες. Στο Ντόνμπας ο πόλεμος ονομάζεται ειρήνη, η προπαγάνδα ανάγεται στην αλήθεια και το μίσος ερμηνεύεται ως αγάπη. Δεν είναι μια ιστορία για μια περιοχή, μια χώρα ή ένα πολιτικό σύστημα, αλλά για έναν κόσμο που χάνεται στις ψεύτικες ταυτότητες.
Δείτε το τρέιλερ
«Ταξίδι στην Κριμαία»
Η δεύτερη ταινία με τίτλο «Ταξίδι στην Κριμαία» (2019), το αριστουργηματικό ντεμπούτο του Ναριμάν Αλίεφ, στρέφει το φακό του στην πολύπαθη Κριμαία και τους Τατάρους κατοίκους της.
Έχοντας χάσει τον μεγαλύτερο γιο στον πόλεμο, ο Μουσταφα πρέπει να μεταφέρει τη σωρό του στην πατρίδα – την Κριμαία. Κατά τη διάρκεια αυτού του μεγάλου και προκλητικού ταξιδιού, ο Μουσταφά προσπαθεί να λύσει τα αναρίθμητα προβλήματα και να βρει μια κοινή γλώσσα με τον μικρότερο γιο του. Στο δρόμο της επιστροφής του, ο νεαρός γίνεται άντρας, βρίσκει τον εσωτερικό του πυρήνα και καταλαβαίνει ποιος είναι.
Ταυτόχρονα, ο πατέρας μαθαίνει να παραδέχεται τα λάθη του και να ζητά συγγνώμη για αυτά. Κι έτσι μεγαλώνουν πραγματικά κοντά ο ένας στον άλλον.
Δείτε το τρέιλερ
Διαβάστε επίσης:





















Google News