Αντιγόνη: Μια παράσταση του Θεατρικού Εργαστηρίου του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού

Η σύγκρουση μεταξύ νόμου και δικαίου, πολιτείας και επιθυμίας, ατομικής αξιοπρέπειας και συλλογικής υπεράσπισης -ζητήματα επίκαιρα και διαχρονικά και για την κοινωνία των φυλακών- αποτελούν το θέμα της εμβληματικής τραγωδίας του Σοφοκλή, της Αντιγόνης.

%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b3%cf%8c%ce%bd%ce%b7-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b5%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d0

Αυτή την Αντιγόνη, παρουσιάζουν φέτος τα μέλη-κρατούμενοι του θεατρικού εργαστηρίου του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού Ι με την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδας Αικατερίνης Παπαγεωργίου και του ηθοποιού Γιώργου Πατεράκη στους χώρους του Καταστήματος.

Η παράσταση αυτή, μετά τους Πέρσες (που παρουσιάστηκαν στον ίδιο χώρο πέρυσι) αποτελεί την προσπάθεια ενδυνάμωσης και ένταξης των φυλακισμένων μέσα από την δημιουργική διαδικασία της θεατρικής πράξης.

Λίγα λόγια για το θεατρικό εργαστήριο:

Το θεατρικό εργαστήριο εντός του καταστήματος κράτησης λειτούργησε τη φετινή σεζόν από τον Σεπτέμβριο 2023, με υπεύθυνους την σκηνοθέτη Αικατερίνη Παπαγεωργίου και τον ηθοποιό Γιώργο Πατεράκη. Οι κρατούμενοι είχαν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο τους, να συσπειρωθούν γύρω από ένα στόχο και να τον εκπληρώσουν, να έρθουν σε επαφή με τη θεατρική πράξη, να κοινωνικοποιηθούν, να μοιραστούν ιδέες και απόψεις και να συν-δημιουργήσουν. Σ΄ ένα περιβάλλον τόσο δύστοκο και σκληρό οι κρατούμενοι-συμμετέχοντες του εργαστηρίου μας αποδεικνύουν ότι η τέχνη βρίσκει παντού χώρο να ανθίσει και αποστέλλουν ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας και πίστης ακόμα και στις πιο ματαιωμένες στιγμές του ανθρώπου.

Το θεατρικό εργαστήριο του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού Ι λειτουργεί συστηματικά από το 2016 μέχρι και σήμερα, υπό την εποπτεία και τον συντονισμό της κοινωνιολόγου του ανωτέρου Καταστήματος, Γιολάντας Κωνσταντινίδου.

Υπεύθυνοι του εργαστηρίου: Αικατερίνη Παπαγεωργίου (σκηνοθέτης – εμψυχώτρια) & Γιώργος Πατεράκης (ηθοποιός – εμψυχωτής)

Υπεύθυνη – Συντονίστρια των Εκπαιδευτικών / Πολιτιστικών Προγραμμάτων / Δράσεων: Γιολάντα Κωνσταντινίδου, Κοινωνιολόγος Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού Ι

Στην παράσταση συμμετέχουν τα 26 μέλη – κρατούμενοι του θεατρικού εργαστηρίου και οι ηθοποιοί Αφροδίτη Κατσαρού και Ζηνοβία Ανανιάδου.

Φωτογραφίες παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή

Γραφιστική επεξεργασία: Indigo Creative

Η παράσταση παρουσιάζεται με την αρωγή του Γραφείου Αντιεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Διευθύντριας του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού Ι, Μαρίας Στέφη.

Χορηγοί:

Εθνική Λυρική Σκηνή – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Θέατρο Μπέλλος

Διαβάστε επίσης

SLIMANE: Έρχεται στην Ελλάδα!

Νέα σειρά podcasts από τη Novartis Hellas: «Η φωνή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση»

Σχετικά Άρθρα
Περιοδεία "Πλούτος" του Αριστοφάνη: Γνωριμία με Αρχαία Θέατρα της Ελλάδας
Περιοδεία “Πλούτος” του Αριστοφάνη: Γνωριμία με Αρχαία Θέατρα της Ελλάδας
«Poor Things. Τα κοστούμια»: H εντυπωσιακή έκθεση στο Μουσείου Μπενάκη
«Poor Things»: Τα εντυπωσιακά κοστούμια της οσκαρικής ταινίας σε μία μοναδική έκθεση
The Dalinean Horses: Ψηφιακή έκθεση με 19 λιθογραφίες του Σαλβαδόρ Νταλί
The Dalinean Horses: Η ψηφιακή έκθεση με λιθογραφίες του Νταλί που δεν πρέπει να χάσεις
«Το Λάλον Ύδωρ» για έκτη χρονιά στον Ομφαλό της Γης
«Το Λάλον Ύδωρ» για έκτη χρονιά στον Ομφαλό της Γης
Ο Δήμος Σουλίου παρουσιάζει: Festival Παραμυθιάς 2024
Ο Δήμος Σουλίου παρουσιάζει: Festival Παραμυθιάς 2024
Βρυσάκι: H αναβίωση μιας γειτονιάς
Βρυσάκι: H αναβίωση μιας γειτονιάς

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του