Την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων, το Glühwein έχει την τιμητική του!
Ειδικά στις χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας καταναλώνονται τόνοι Glühwein κάθε χρόνο. Μπορεί να το ακούσετε και ως Mulled Wine, Vin Chaud, Glög ή απλά ζεστό κρασί με μπαχαρικά. Ουσιαστικά πρόκειται για ερυθρό κρασί που περιέχει ζάχαρη, γλυκά μπαχαρικά όπως κανέλλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο και πορτοκάλι και το ζεσταίνουν μέχρι το σημείο πριν φτάσει στο βρασμό.
Η ιστορία του Glühwein
Η πρώτη καταγεγραμμένη μαρτυρία για κατανάλωση ζεστού κρασιού με μπαχαρικά μας έρχεται από την Ρώμη, τον 2ο αι π.Χ. Οι Ρωμαίοι ταξίδεψαν στην Ευρώπη, κατακτώντας ένα μεγάλο μέρος αυτής. Ένα από αυτά που διέδωσαν κατά την διάρκεια των κατακτήσεων τους ήταν η συνήθεια να πίνουν ζεστό κρασί!
Το Glühwein πιθανότατα προέρχεται από το glow-wine που σημαίνει κρασί που λάμπει, αφού για να ζεσταθεί ανακάτευαν τα μεγάλα σκεύη που χρησιμοποιούσαν με πυρωμένα σίδερα. Στις γερμανόφωνες χώρες είναι πολύ δημοφιλές και πίνεται παραδοσιακά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Η παλαιότερη κούπα Glühwein κούπα που σώζεται, αποδίδεται στον κόμη John IV of Katzenelnbogen, έναν Γερμανό ευγενή που ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε σταφύλια Riesling στη χώρα. Η συγκεκριμένη κούπα είναι επιχρυσωμενη και χρονολογείται περίπου στο 1420 μ.Χ.
Glühwein μπορείτε να απολαύσετε επίσης με “Lebkuchen,” το λαστιχωτό κέικ μπαχαρικών που τελειοποιήθηκε πριν από αιώνες στη Νυρεμβέργη και είναι δημοφιλές σε όλη τη Γερμανία, ή κάθε λογής άλλες λιχουδιές που σερβίρονται στις παραδοσιακές αγορές τα Χριστούγεννα στην Γερμανία. Σ΄αυτά συμπεριλαμβάνονται ψημένοι ξηροί καρποί όπως το “gebrannte Mandeln” (καβουρδισμένο αμύγδαλο) “Reibekuchen” (pancakeς πατάτας), ή «Stollen», μια πυκνή, αμυγδαλόπαστα- κέικ φρούτων που ελέγχεται από τους αρτοποιούς της Δρέσδης. Ή θα μπορούσατε απλά να απολαύσετε το Glüwein σας με ένα πολύ ζεστό bratwurst.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν τη δική τους εκδοχή του Glühwein. Οι Ολλανδοί προτιμούν να βάζουν λεμόνι αντί για πορτοκάλι. Στη Μολδαβία προσθέτουν μαύρο πιπέρι και μέλι. Στο Καναδά προσθέτουν σιρόπι σφενδάμου στο κρασί. Ακόμα και μέσα στη Γερμανία έχουμε μερικές διαφορετικές παραλλαγές, όπως για πάραδειγμα σε μια περιοχή που το ζεστό κρασί γίνεται με λευκό κρασί αντί για κόκκινο.
Στη συνέχεια έχουμε το Feuerzangenbowle, ένα μεγάλο στικ ζάχαρης, εμποτισμένο με ρούμι που μπαίνει στη φωτιά και αφήνεται να στάξει μέσα στον οίνο! Το ζεστό κρασί με μπαχαρικά είναι ένας εγγυημένος τρόπος για να πιείτε απολαμβάνοντας την ημέρα των Χριστουγέννων και να μην έχετε hangover την επόμενη μέρα.
Συνταγή για παραδοσιακό Glühwein (Γκλουβάιν):
Υλικά
Κόκκινο κρασί
Πορτοκάλι (φλούδες και χυμό)
Στικ κανέλας
Γαρίφαλο
Κόκκοι πιπεριού
Μέλι
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε το πορτοκάλι και το στύβουμε.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το κρασί, τις φλούδες, το χυμό, το γαρίφαλο, την κανέλα και το μέλι.
Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται ανακατεύουμε για να διαλυθεί καλά το μέλι.
Όταν έρθει σε σημείο βρασμού το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε με το καπάκι για 15 λεπτά για να πάρει τα αρώματα.
Το σουρώνουμε σε ποτήρια κρασιού.
Καταναλώνουμε ζεστό.
Πληροφορίες από krasia.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News