Το μεγαλύτερο μέρος του νατρίου που καταναλώνουμε δεν προέρχεται από την αλατιέρα μας! Κρύβεται στο ψωμί, τα καρυκεύματα και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα. Θα πρέπει να ακολουθήσετε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο – που ορίζεται σε λιγότερα από 1.500mg νατρίου την ημέρα – εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, νεφρική νόσο ή αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Δεν είναι μυστικό ότι η υπερβολική κατανάλωση νατρίου είναι κακή για την υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ξανά και ξανά ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Αλλά πώς μπορείτε να πείτε εάν πρέπει να ακολουθήσετε μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο;

Ποιος πρέπει να ακολουθήσει μία δίαιτα χαμηλή σε νάτριο;

Δεν χρειάζεται ο καθένας να ακολουθήσει μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο, η οποία ορίζεται ως λιγότερο από 1.500mg νατρίου την ημέρα. Από τη στιγμή που παραμένετε στο όριο των 2.300mg, δεν είναι ένα θρεπτικό συστατικό που θα κάνει κακό στο σώμα σας. Ίσα-ίσα χρειάζεστε λίγη ποσότητα νατρίου στη διατροφή σας. Ωστόσο, αν ανήκετε σε μία από τις παρακάτω ομάδες, ρωτήστε το γιατρό σας εάν μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας σας.

Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Όταν υπάρχει υπερβολικό νάτριο στον οργανισμό σας, τραβάει νερό στα αιμοφόρα αγγεία σας. Αυτό αυξάνει την αρτηριακή πίεση και αναγκάζει την καρδιά σας να εργαστεί σκληρότερα. Η μείωση της πρόσληψης αλατιού μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των τιμών σας και να πάρει κάποιο άγχος από την καρδιά σας, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Έχετε πρόβλημα στην καρδιά ή τα νεφρά


Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλατιού μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιακή και νεφρική νόσο.

Έξυπνο tip διατροφής: Το επεξεργασμένο φαγητό δεν χρειάζεται να είναι αλμυρό για να είναι υψηλό σε νάτριο. Το νάτριο χρησιμοποιείται συχνά ως συντηρητικό και συμβάλλει επίσης στην εξισορρόπηση των γεύσεων. Έτσι, ακόμη και οι τροφές όπως το ψωμί, τα δημητριακά και τα επιδόρπια μπορούν να «φορτωθούν» με αλάτι. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων. Οτιδήποτε περιέχει περισσότερα από 400mg νατρίου ανά μερίδα θα πρέπει να παραμείνει στα ράφια του σούπερ μάρκετ.

Τροφές χαμηλές σε νάτριο

Τα φρέσκα, ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ο τρόπος να τα καταφέρετε. Τα περισσότερα δεν περιέχουν νάτριο, οπότε το μόνο αλάτι που θα πάρετε είναι αυτό που θα προσθέσετε εσείς οι ίδιοι. Οι επιλογές περιλαμβάνουν: φρούτα και λαχανικά, πρωτεΐνες παρασκευασμένες χωρίς μαρινάδες ή αλάτι, όσπρια, γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Πώς θα μειώσω το αλάτι από τη διατροφή μου;

Διαβάστε τις ετικέτες: Δεν χρειάζεται να μειώσετε γενικά τα συσκευασμένα τρόφιμα. Απλά ελέγξτε τις ετικέτες για να δείτε πόσο αλάτι περιέχουν. Συνιστάται η επιλογή τροφίμων με λιγότερα από 400mg νατρίου ανά μερίδα.

Μειώστε σταδιακά: Αν είστε συνηθισμένοι σε υπερβολικά αλμυρές γεύσεις, τα τρόφιμα θα σας φαίνονται πολύ άνοστα στην αρχή. Προσπαθήστε να προσθέσετε το ήμισυ της ποσότητας αλατιού στα τρόφιμα και να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο να προσαρμοστεί, πριν μειώσετε περισσότερο.

Δείξτε κατανόηση στα εστιατόρια: Τείνουν να προσθέτουν λίγο παραπάνω αλάτι από ό,τι θα κάνατε στο σπίτι σας, οπότε μην φοβάστε να παραγγείλετε κάτι διαφορετικό. Ζητήστε το γεύμα σας να μαγειρευτεί με λιγότερο αλάτι (ή καθόλου) και αφήστε τις σάλτσες στο πλάι. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα στο πιάτο σας όποτε και αν το θελήσετε.

Προσθέστε γεύση χωρίς αλάτι: Πειραματιστείτε στο μαγείρεμα με φρέσκα βότανα, μπαχαρικά, χυμό εσπεριδοειδών ή αρωματικά όπως το τζίντζερ ή το σκόρδο. Μπορείτε ακόμη να πάρετε μερικά μείγματα αλατιού χωρίς βότανα, τα οποία κάνουν το μαγείρεμα χωρίς νάτριο γρήγορο και εύκολο.

από Μαρία Ιωαννάτου