Κάθε φορά που έρχεται η Παρασκευή, το μόνο που θέλω είναι να μείνω σπίτι και να αποσυμφορηθώ από την ένταση της εβδομάδας. Σπάνια και σε πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις θα προσπαθήσω να μαζέψω δυνάμεις για να ετοιμαστώ και να βγω για ποτό.

Την περασμένη Παρασκευή βρέθηκα μαζί με την παρέα μου στο Σταυρό του Νότου Plus και δεν το μετάνιωσα καθόλου! Ήξερα ότι σε παράσταση stand up comedy – πόσο μάλλον με οικοδεσπότη τον Χριστόφορο Ζαραλίκο – δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσουμε καλά, αλλά δεν φανταζόμουν ότι θα ρίχναμε τόσο γέλιο! Ασταμάτητο γέλιο, από την αρχή μέχρι το τέλος της παράστασης, σε σημείο να φύγουμε από το μαγαζί με πονεμένη γνάθο -άνω και κάτω!

Ο άκρως απολαυστικός Χριστόφορος Ζαραλίκος μίλησε αποκλειστικά στο Infowoman.gr για το πώς ξεκίνησε να ασχολείται με το stand up comedy, για τη διάδραση με τον κόσμο κατά τη διάρκεια της παράστασης και αποκάλυψε το μυστικό για ένα πετυχημένο αστείο.


Πότε και πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με το stand up comedy και τι ήταν εκείνο που σε κράτησε να συνεχίσεις όλο αυτά τα χρόνια;

«Ξεκίνησα με την Λουκία Ρικάκη στο 104 και τα πρώτα χρόνια με κράτησε στο είδος η ελευθερία της έκφρασης, κάθε βράδυ έξοδος, όνειρο για έναν νέο ηθοποιό, ότι έκανα κάτι που έκαναν λίγοι και κυρίως χωρίς σκηνοθέτη. Στην πορεία μέσω του stand up ήρθε το ραδιόφωνο για πολλά χρόνια, μια πρωτοποριακή εκπομπή στην τηλεόραση που προσπάθησε το κανάλι να λογοκρίνει και τους έκοψα την καλημέρα. Τα τελευταία χρόνια έχουμε περάσει με το stand up σε σχέση βαθιάς αγάπης και μάλλον έτσι θα πάμε μέχρι τέλους».

Τι παρατηρείς ότι έχει αλλάξει από τις πρώτες σου παραστάσεις stand up comedy μέχρι σήμερα;

«Χρησιμοποιώ περισσότερο το συναίσθημα και λιγότερο τις φόρμες, τις ταμπέλες. Έχω καλύτερο ρυθμό κι ο ρυθμός είναι πιο σημαντικός ακόμα κι από το κείμενο. Καλό κείμενο με κακό ρυθμό βγάζει κακή παράσταση. Καλά αστεία χωρίς συναίσθημα βγάζουν παράσταση επιπέδου πενθήμερης εκδρομής που γελάγαμε γιατί κάποιος σκόνταψε».

Η διάδραση με το κοινό είναι πολύ έντονη. Έχει τύχει ποτέ να παρεξηγηθεί κάποιος;

«Ξέρω σε ποιους απευθύνομαι, ξέρω γιατί το κάνω και ελέγχω πολύ καλά τον εαυτό μου πάνω στην σκηνή. Οι πιθανότητες παρεξήγησης είναι μηδαμινές. Αντιθέτως, είναι αυξημένες οι πιθανότητες να παρεξηγηθεί κάποιος από την ουσία του κειμένου κι αυτό κάτι σημαίνει και για μένα και για τον άλλο».

Έχεις πει ότι το αστείο σε βρίσκει μόνο του. Πέρα λοιπόν από το να μην είναι προσχεδιασμένο, τι άλλο χρειάζεται ένα αστείο για να έχει επιτυχία;

«Χρειάζεται ένα πραγματικό γεγονός, εύκολα αναγνωρίσιμο από τους περισσότερους, ακρίβεια στην περιγραφή και καθαρό συναίσθημα σε σχέση με το γεγονός. Όλοι γελάνε με αυτό που ξέρουν».

Η πολιτική έχει ενεργό ρόλο και στη φετινή παράσταση. Ποιο είναι το feedback που δέχεσαι από τις αντιδράσεις του κόσμου;

«Απ’ όλα έχει το κοινό. Και αδιάφορους και θυμωμένους και φοβισμένους, δεν μπορώ να κάνω αυτό που κάνουν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων, δηλαδή να πω ψέματα, για το πώς αισθάνονται οι περισσότεροι ανάλογα με αυτό που εγώ θα ήθελα».

Κατά καιρούς ακούμε διάφορα για τη σάτιρα και τα όρια. Πώς θα όριζες εσύ τη σάτιρα;

«Η σάτιρα είναι φάρμακο που δεν ελέγχεται από φαρμακευτικές εταιρίες, για να είμαστε κι επίκαιροι, χωρίς κακές παρενέργειες, χωρίς περιορισμό στη δοσολογία, χωρίς ημερομηνία λήξης και χωρίς όρια».

Υπάρχει κόσμος που δεν είναι εξοικειωμένος με αυτό το είδος διασκέδασης. Τι θα τους έλεγες για να τους παρακινήσεις να έρθουν να σε δουν;

«Μοιράζω τρουφάκια πριν ξεκινήσει η παράσταση και στο καμαρίνι μου έχει πάντα τσίπουρο!».

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση

 

από Μαρία Ιωαννάτου