Χορεύοντας για τη «ΖΩΗ» ενάντια στη βία

Πώς μπορεί η τέχνη του χορού να λειτουργήσει ενημερωτικά, αλλά και καταγγελτικά ενάντια σε κάθε μορφή βίας; Η νέα παράσταση της a.dd dance company με τίτλο «ΖΩΗ», που παρουσιάζεται για όλα τα Σάββατα του Νοεμβρίου στις 22:30 στο θέατρο Olvio, εστιάζει στη σωματική και ψυχολογική βία που μπορεί να υποστεί ένας άνθρωπος κάθε ηλικίας, μέσα από ένα ψηφιδωτό χορογραφιών.

Σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών το 76% των γυναικών παγκοσμίως έχουν πέσει θύματα κακοποίησης, ενώ αντίστοιχο ποσοστό ομόφυλων ζευγαριών στην Ευρώπη δεν τολμούν να κρατήσουν το χέρι του συντρόφου τους δημοσίως.

Στην Ελλάδα από το 2014 μέχρι το 2017 τα επιβεβαιωμένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ανήλθαν σε 13.700. Την ίδια στιγμή 1 στους 3 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην χώρα μας έχει πέσει θύμα εκφοβισμού.

Παιδικός εκφοβισμός, ομοφοβία, ενδοοικογενειακή βία και γυναικεία κακοποίηση είναι οι τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους δομείται η παράσταση σύγχρονου χορού της a.dd dance company. Οι τρεις χορευτές της – Αίμων Γαροφάλλου, Δήμητρα Παπαδάτου και Δήμητρα Βασιλοπούλου – σκιαγραφούν τη βία σε όλες τις εκφάνσεις της καθρεφτίζοντας στα πρόσωπα και τα σώματά τους κάτι από… τη βία μέσα μας.

Οι τρεις ιδρυτές της a.dd dance company μίλησαν στο infowoman για τη «ΖΩΗ», το μήνυμα που θέλουν να περάσουν ενάντια στη βία, αλλά και την αξία να μην μένουμε σιωπηλοί απέναντι σε περιστατικά σωματικής ή ψυχολογικής κακοποίησης.

%cf%87%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%8d%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%ce%b6%cf%89%ce%b7-%ce%b5%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b2%ce%af0

Πώς μπορεί η βία να γίνει… χορός ή τελοσπάντων μία παράσταση χορού;

Το σώμα από μόνο του μιλά. Εκεί που οι λέξεις δεν είναι αρκετές, εκεί που οι λέξεις λιγοστεύουν. το σώμα από μόνο του μπορεί να δείξει, μέσω της κίνησης , αυτό που πραγματικά νιώθουμε.

Πείτε μας ένα περιστατικό βίας που σας συγκλόνισε το τελευταίο διάστημα και μ’ έναν τρόπο «υπάρχει» στην παράστασή σας.

Αφορμή για την παράσταση αυτή ήταν η είδηση πέρυσι το καλοκαίρι ενός 15χρονου που, γυρνώντας από ένα παιδικό πάρτυ στο σπίτι του και  ενώ οι γονείς του έλειπαν, πήρε την απόφαση να δώσει τέλος στην ζωή του. Αυτή ήταν η αφορμή για να γεννηθεί η παράσταση μας, «ΖΩΗ».

Η γυναικεία κακοποίηση είναι ίσως η πιο συχνή μορφή βίας. Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται να γίνει για να περιοριστεί;

Η ενημέρωση είναι το άλφα και το ωμέγα. Από την ίδια την οικογένεια, από τα μέσα ενημέρωσης, από το σχολείο… Θα μπορούσε μάλιστα να υπάρχει υποχρεωτικό σχετικό μάθημα. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η σιωπή στις περιπτώσεις της γυναικείας – και όχι μόνο – κακοποίησης είναι λάθος και ότι όσο υπάρχει ενημέρωση αυτό το είδος βίας μπορεί να περιοριστεί. Μέσα από την ενημέρωση μειώνεται ο φόβος ενός επίδοξου θύματος, κάτι που σίγουρα του δίνει μεγαλύτερη ελευθερία στο να αντιμετωπίσει και να καταγγείλει ένα περιστατικό βίας.

%cf%87%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%8d%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%ce%b6%cf%89%ce%b7-%ce%b5%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b2%ce%af2

Εσείς έχετε στο κοντινό σας περιβάλλον μία γυναίκα που έχει κακοποιηθεί; Και αν ναι, πώς την προσεγγίσατε;

Ναι. Ήταν δύσκολο και επώδυνο να εξηγήσεις, να δείξεις την αλήθεια σε μια γυναίκα που έχει υποστεί βία και είναι εγκλωβισμένη σε μια τέτοια αρρωστημένη σχέση. Η λύση είναι να δώσεις στο θύμα να καταλάβει ότι δεν ήταν απλά ένα λάθος ή ένα ατυχές γεγονός, μια κακή στιγμή αλλά είναι κάτι τοξικό, κάτι που δεν έχει επιστροφή. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ενεργεί με αυτόν τον τρόπο και η μόνη λύση είναι ο χωρισμός.

Πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ο ρόλος του “απλού παρατηρητή” της βίας; Συχνά όλοι έχουμε βρεθεί σε μία τέτοια θέση.

Δεν είναι απλά σημαντικός, είναι σπουδαίος. Έχω βρεθεί στο δρόμο να βλέπω ζευγάρι να επιτίθεται ο ένας στον άλλον με τον χειρότερο τρόπο. Θυμάμαι το πάγωμα, το οποίο ένιωσα μη ξέροντας πώς να αντιδράσω. Μια κουβέντα, μια φωνή μπορεί να είναι αρκετή για να μη γίνει το κακό.

Το θέμα της βίας είναι ιδιαίτερα σκληρό από μόνο του. Το μήνυμα της παράστασης είναι πιο αισιόδοξο;

Ο βαθύτερους σκοπός της παράστασης μας είναι το αισιόδοξο μήνυμα το οποίο θέλουμε να περάσουμε… Η παράσταση «ΖΩΗ» έχει στόχο να αφυπνίσει τον άνθρωπο, να συνδεθεί και πάλι με τις βαθύτερες αξίες του… Όπως η αγάπη και ο σεβασμός για τον συνάνθρωπο μας.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Δήμητρα Παπαδάτου, Δήμητρα Βασιλόπουλου

Χορογραφία: Δήμητρα Παπαδάτου

Κείμενα: Δήμητρα Βασιλοπούλου

Μουσική επιμέλεια: Μάνος Γεωργίου

Κοστούμια: Αθανασία Πούλου

Trailer – Φωτογραφίες: Στέφανος Κοσμίδης Χορεύουν: Δήμητρα Βασιλοπούλου, Αίμων Γαροφάλλου, Δήμητρα Παπαδάτου

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 13 ετών.

Info: Πρεμιέρα: 2 Νοεμβρίου Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 22:30 (μέχρι τις 30 Νοεμβρίου) Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 8 ευρώ (μειωμένο) Διάρκεια: 50 λεπτά Θέατρο Olvio Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίου 7, Βοτανικός Τηλέφωνο κρατήσεων: 2103414118

Σχετικά Άρθρα
«Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω» στο Ρεκτιφιέ
«Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω» στο Ρεκτιφιέ
Ο Θανάσης Σαράντος σκηνοθετεί το «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μύλλερ
Ο Θανάσης Σαράντος σκηνοθετεί το «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μύλλερ
"Θέατρο Τέχνης": Γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου προσφέροντας μειωμένα εισιτήρια για τις παραστάσεις του!
“Θέατρο Τέχνης”: Γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου με μειωμένα εισιτήρια για τις παραστάσεις του!
To “MOMENT” της Ειρήνης Αναγνωστοπούλου προσθέτει 4 extra παραστάσεις για να το προλάβετε!
To “MOMENT” της Ειρήνης Αναγνωστοπούλου προσθέτει 4 extra παραστάσεις για να το προλάβετε!
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: «Ας τραγουδήσουμε στο εύθραυστο καράβι της ύπαρξής μας»
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: «Ας τραγουδήσουμε στο εύθραυστο καράβι της ύπαρξής μας»
"ΡΟΥΑ ΜΑΤ": Μια διαφορετική (θεατρική) παρτίδα ξεκινά στο ιστορικό μπιλιαρδάδικο της πλατείας Αμερικής
“ΡΟΥΑ ΜΑΤ”: Μια διαφορετική θεατρική παρτίδα ξεκινά στο ιστορικό μπιλιαρδάδικο της πλατείας Αμερικής

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του