Με το έβδομο επεισόδιο επέστρεψε ο Maestro το βράδυ της Πέμπτης και μπορούμε να πούμε ένα… “Πόσα θέλεις για να μας τρελάνεις, Χριστόφορε Παπακαλιάτη;”. Ο δημιουργός – το ξαναλέμε – στη νέα του δουλειά… κεντάει και κάθε επεισόδιο είναι και μια ευχάριστη έκπληξη.
Μετά το έκτο που είχε δώσει.. ρέστα με τη δική του ιστορία που μας είχε αφήσει με το στόμα ανοιχτό, επέστρεψε με την ιστορία του Χαράλαμπου και δεν έχουμε λόγια. Και ώρες μετά σχολιάζουμε το επεισόδιο σε κοινωνικό επίπεδο, θέτοντας προβληματισμούς και απόψεις, κάτι το οποίο άλλη ελληνική σειρά δεν το έχει καταφέρει. Τουλάχιστον, όχι με τον τρόπο του Χριστόφορου.
Για να καταλάβετε πόσο μας συγκλόνισε και προβλημάτισε η ιστορία του κακοποιητικού Χαράλαμπου, με τη δική του παιδική κακοποίηση, όπου εξηγεί γιατί μεγαλώνοντας μεταμορφώθηκε σε.. τέρας, λίγοι ασχολούνται με το σεξ του Ορέστη και της Κλέλιας. Πού εκείνες οι εποχές όπου την επόμενη μέρα σχολιάζαμε τις ερωτικές σκηνές του Παπακαλιάτη που αποτελούν μια κατηγορία μόνες τους; Ο Χριστόφορος στο Maestro έχει βαλθεί να μας κάνει να κοιτάξουμε τον καθρέφτη της κοινωνίας που αποφεύγουμε και να δούμε την αλήθεια κατάματα σε πολλά προβλήματα που είτε τα σπρώχνουμε κάτω από το χαλάκι ή αδιαφορούμε για αυτά με αυτόν τον ωχαδελφισμό που μας έχει διαβρώσει ως ανθρώπους.
Στο χθεσινό επεισόδιο ο Χαράλαμπος είναι ο αφηγητής – να δώσουμε συγχαρητήρια στον υπέρ-ηθοποιό, Γιάννη Τσορτέκη -, ο οποίος ξετυλίγει το κουβάρι του δικού του σκοτεινού παρελθόντος. Με την αφήγησή του μάς εξηγεί πώς μεταμορφώθηκε σε.. τέρας, σε έναν κακοποιητικό σύζυγο και πατέρα, σε ομοφοβικό, σε σεξιστή, σε ρατσιστή, αλκοολικό, σε έναν άνθρωπο που -ναι- μισείς.
Ο ήρωας είχε τραυματικά παιδικά χρόνια. Ο πατέρας του ήταν κι εκείνος σκληρός και κακοποιητικός, που τον μεγάλωσε με βρισιές, ξυλοδαρμούς και βάναυσες τιμωρίες. Μάλιστα, μας σόκαραν οι σκηνές όπου στη μία ο πατέρας δένει τον μικρό Χαράλαμπο με σκοινί σε ένα δέντρο και τον παρατάει και στην άλλη τον χτυπάει με τα σχολικά του βιβλία και ο μικρός σκίζει και καίει τις σελίδες τους μία – μία στο τζάκι.
Ο κακοποιητικός Χαράλαμπος “κατεβάζει” ο ίδιος το παντελόνι της πατριαρχίας
Αυτό που έχει πετύχει ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης με τη σειρά του, είναι πως θίγει κοινωνικά ζητήματα και τα ξεμπροστιάζει μέσω των πρωταγωνιστών του. Ο Χαράλαμπος είναι η πατριαρχία η ίδια. Και μέσα από τον ήρωά του, “κατεβάζει” το παντελόνι της με… μαεστρία!
“Ένα πράγμα έχουμε εμείς οι άντρες και αυτό είναι το πουλί μας. Μ’ αυτό δείχνουμε τη δύναμη και την ικανότητά μας. Οι γυναίκες μόνο αυτό θέλουν από σένα”. Αυτή είναι η πατρική συμβουλή με την οποία μεγάλωσε ο Χαράλαμπος. Αυτή έγινε η… κοσμοθεωρία του και ως ενήλικας φρόντισε να πορευτεί με αυτήν. Τι και αν ο ίδιος μισούσε τον πατέρα του; Μεγάλωσε κι έγινε ίδιος. Και τα ίδια πατριαρχικά στερεότυπα προσπαθεί να περάσει και στον γιο του.
“Πού την έχουμε τη δύναμη οι άντρες, ρε; Στη μπουνιά μας και στο πουλί μας. Έτσι είναι φτιαγμένος όλος ο κόσμος και μόνο έτσι πας μπροστά”, λέει στον Σπύρο. Είναι ή όχι αυτή μια θλιβερή αλήθεια; Είναι ή όχι ένα πατριαρχικό “δόγμα’;
Όμως, η ιστορία του Χαράλαμπου δε σταματά εδώ, αφού μέσα από την αφήγησή του εξηγείται – κατά κάποιο τρόπο- και ο λόγος που μισεί τις γυναίκες. Που τις βλέπει υποτιμητικά. Ο ήρωας δεν ένιωσε ποτέ τη μητρική αγάπη και φροντίδα, αφού η μάνα του τον εγκατέλειψε όταν ήταν πολύ μικρός. Και η απουσία της άφησε όλο το πρόσφορο έδαφος για να έρθει ο κακοποιητικός πατέρας και να “αλώσει” μια παιδική ψυχή και να την κάνει… δική του!
Γενικότερα, σε όλη τη διάρκεια του επεισοδίου υπάρχουν απαντήσεις για τον σκληρό χαρακτήρα του Χαράλαμπου, ο οποίος φοβάται να μαλακώσει, το νιώθει ως αδυναμία. Άλλωστε, όπως λέει στον γιο του: “Ο πατέρας μου ήταν δύσκολος άνθρωπος. Αλλά όσο δύσκολος και να ήταν, με έμαθε πώς να είμαι άντρας, πώς να στέκομαι στα πόδια μου μόνος μου. Σ’ αυτόν τα χρωστάω όλα”…. Όταν μεγαλώσεις θα με ευγνωμονείς που δεν σ’ άφησα να γίνεις πούστης”.
Αυτός, λοιπόν, είναι ο Χαράλαμπος, ένας άνθρωπος έξτρα κακοποιημένος από μικρό παιδί. Και αμέσως ξεκίνησε μια μεγάλη κουβέντα, αφού αρκετοί τηλεθεατές ένιωσαν συμπόνοια για εκείνον και όσα έχει περάσει. Ναι, λογικό να νιώσεις συμπόνια, ακόμα και να πονέσεις για έναν άνθρωπο που έχει περάσει τόσα πολλά. Μπορείς, όμως, να τον δικαιολογήσεις; Να τον συγχωρέσεις;
Επίσης, όπως σχολίασαν και οι τηλεθεατές, το γεγονός πως ένα παιδί κακοποιείται, δε σημαίνει πως μεγαλώνοντας θα γίνει το ίδιο… τέρας με τον κακοποιητή του. Όχι, όχι. Δεν γίνονται όλα τα θύματα, θύτες. Είναι μια γενίκευση που μπορεί να αποδειχθεί… επικίνδυνη!
Δείτε κάποια σχόλια στο Twitter για επεισόδιο
"Αλλάζει ο άνθρωπος αν θέλει". Τα είπε όλα 👏👏👏👏 #maestro pic.twitter.com/OzhbpoyY6w
— photographylover🧡🌅📸 (@jimandr2) December 1, 2022
Διαμορφώθηκε όλη η συμπεριφορά του από τον πατέρα του και τον τρόπο που του συμπεριφερόταν και πέρασε τη συμπεριφορά του και τα προβλήματα του στο παιδί του και δεν έκανε ποτέ κάτι γι'αυτό, ώστε να το αλλάξει. #maestro pic.twitter.com/4mucUA6YeR
— photographylover🧡🌅📸 (@jimandr2) December 1, 2022
Όσο θυμό κ αν σου βγάζει ο Χαράλαμπος…αν το πιάσεις απ την παιδική του ηλικία τελικά τον λυπάσαι!είναι κ ο ίδιος θύμα…κάποιοι απλά δεν πρέπει να γίνονται γονείς!!!!#maestro
— Τάδε Έφη (@Lydou17131371) December 2, 2022
Ο πατέρας του Χαράλαμπου όχι απλά μάθαινε στον γιο του ότι οι άντρες μόνο με το σεξ και την βία πάνε μπροστά.
Τον έδερνε… Τον έδενε και τον παρατούσε για ώρες στην ερημιά!!
💔😢Τα τραύματα τον μεταμόρφωσαν στο ίδιο τέρας που ήταν ο πατέρας του. #Maestro pic.twitter.com/yekbPwkyy0
— ❤️🔥╚═ ֶָ֪𓏲࣪ Φαίη ֶָ֪ ═╝❄️🎄 🜃 ֶָ֪໒ ۫։ຼ (@faih04) December 1, 2022
Ο ορισμός του σημερινού επεισοδίου η παρακάτω φωτογραφία.
Η βία περνάει βία, γι'αυτό την σταματάμε εδώ #Maestro pic.twitter.com/s537Xjs8u1— Ξένια Κ. 💗 (@KseniaKapa) December 1, 2022
Διαβάστε επίσης
Σασμός: Ο άγριος ξυλοδαρμός του Λευτέρη σόκαρε το Twitter, τόσο που αναπόλησε τον Μελέτη!
Google News