Είδαμε τα Ψέματα στον Alpha και αλήθεια μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις

είδαμε-τα-ψέματα-στον-alpha-και-αλήθεια-μας

Πρεμιέρα έκαναν τα Ψέματα στον Alpha, τα οποία έρχονται να προστεθούν στην περίοδο της μεγάλης άνθισης που βιώνει η μυθοπλασία στην ελληνική τηλεόραση. Και από το πρώτο επεισόδιο, η νέα αυτή σειρά έρχεται με φόρα να ανεβάσει κι άλλο ψηλά τον πήχη. Αν αυτό θα το διατηρήσει και στα επόμενα 9 επεισόδια – οπότε και ολοκληρώνεται – θα δείξει.

Αλλά, ο θυμόσοφος λαός λέει πως “η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται” και τα Ψέματα με το “καλημέρα” έδειξαν πως είναι μια διαφορετική σειρά. Άλλωστε, είναι διαφορετικό – από αυτά που μας είχαν συνηθίσει οι ελληνικές σειρές – το ίδιο το θέμα που πραγματεύεται: τη συναίνεση.  Ακουμπά στο φλέγον ζήτημα της κακοποίησης γυναικών και το κίνημα #metoo και καταπιάνεται με όλα αυτά που μας απασχολούν και προβληματίζουν ως κοινωνία, τον τελευταίο κυρίως χρόνο.

“Ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα;”

Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, οι δημιουργοί της σειράς ρίχνουν τον τηλεθεατή στα βαθιά. Μπορεί η ιστορία να ξεδιπλώνεται παράλληλα με τη διαδικασία των flashback, όμως, εξ’ αρχής σε βάζει στο τριπάκι να αναρωτηθείς “ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα;” και να μη μπορείς να πάρεις μια ξεκάθαρη θέση.

Η σειρά ξεκινά με την απόφαση της Έλενας Γιαννάτου (Αλεξάνδρα Αϊδίνη) και του Ανδρέα Ηλιάδη (Χρήστος Λούλης) να βγουν ραντεβού. Ο Ανδρέας είναι επιτυχημένος καρδιοχειρούργος και χήρος με ένα γιο και η Έλενα είναι η καθηγήτρια του γιου του στο λύκειο και πρόσφατα διαζευγμένη. Συνεσταλμένοι χαρακτήρες και οι δύο, διστακτικοί στο να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους, αποφασίζουν – και με τις ευλογίες και το σπρώξιμο των άλλων, να βγουν ραντεβού.

%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b1-%cf%88%ce%ad%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-alpha-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%820

Το δείπνο πηγαίνει πολύ καλά, οι δυο τους περνούν μια όμορφη βραδιά και καταλήγουν στο σπίτι της Έλενας. Όμως, το επόμενο πρωί όλα ανατρέπονται και την ονειρική βραδιά διαδέχεται μία εφιαλτική μέρα και για τους δύο. Η Έλενα πεπεισμένη ότι ο Ανδρέας τη βίασε το προηγούμενο βράδυ, τον καταγγέλλει στην αστυνομία. Ισχυρίζεται ότι την κακοποίησε σεξουαλικά, χωρίς τη συναίνεσή της και προφανώς ρίχνοντας κάτι στο κρασί της. Εκείνος τα αρνείται όλα. Συλλαμβάνεται και αφήνεται ελεύθερος, αφού δεν υπάρχουν ισχυρά στοχεία που τον ενοχοποιούν.

Αντίθετα, τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν την καταγγελία της Έλενας. Οι αρχές ξεκινούν έρευνα για το περιστατικό. Όμως, τελικά τι έχει συμβεί; Αυτό θα το μάθουμε στα επόμενα επεισόδια που τα περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον, μιας και σε αυτή τη σειρά, η αγωνία δεν είναι μόνο το τι έχει συμβεί, αλλά και πώς θα προσεγγίσουν οι δημιουργοί αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα με το οποίο καταπιάστηκαν, της σεξουαλικής κακοποίησης και της συναίνεσης. Και ειδικά τώρα στην εποχή του ελληνικού #Metoo που τα θύματα έχουν αρχίσει να μιλάνε, παρά το γεγονός ότι δέχονται ένα απίστευτο victim blaming, από άνδρες και γυναίκες.

Ψέματα: Τι μας άρεσε στη νέα σειρά του Alpha

Άραγε, θα δεχτεί και η τηλεοπτική ηρωίδα… victim blaming από τους τηλεθεατές; Σίγουρα, δεν μπορούν να της προσάψουν το περίφημο “γιατί τώρα”, ή “τώρα το θυμήθηκε;”. Η Έλενα αμέσως κατήγγειλε τον βιασμό της. Όμως, λέει αλήθεια; Έγιναν έτσι τα γεγονότα;

%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b1-%cf%88%ce%ad%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-alpha-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%822

Η συναίνεση είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που δυστυχώς, εν έτει 2022 πολλοί δε λένε να καταλάβουν πως το όχι είναι όχι. Τελεία και παύλα. Ακόμα και αν βγήκες με κάποιον ραντεβού, ακόμα και αν πέρασες καλά μαζί του, ακόμα και αν τον κάλεσες σπίτι σου και ήπιατε κρασί, αν δεν θέλεις να προχωρήσεις, αυτό πρέπει να γίνεται σεβαστό. Η σειρά αυτό ακριβώς πραγματεύεται και είναι και αυτό που μας άρεσε, κι ελπιζουμε στη συνέχεια να ρίξει φως στο κεφάλαιο – συναίνεση.

Μας άρεσε επίσης, ότι εμάς το κοινό δεν μας αφήνει να παρακολουθούμε απλά ως θεατές, αλλά κάτα κάποιο τρόπο παίζει με την ψυχολογία μας και την οπτική μας ματιά, σαν να υπάρχει μια αλληλεπίδραση τηλεθεατή – σειράς. Υπήρξαν, δηλαδή, στιγμές που πίστευες τον Ανδρέα και στιγμές που πίστευες την Έλενα.

Στιγμές που οργιζόσουν με εκείνον, με το “καλό παιδί”, τον καθώς πρέπει κύριο, τον υπεράνω υποψίας, τον “τέλειο γαμπρό”, που εκμεταλεύεται το status και τη θέση ισχύος του, κακοποιώντας μία ψυχολογικά ευάλωτη και σχεδόν μεθυσμένη γυναίκα.

Και στιγμές που κατηγορούσες την πρωταγωνίστρια – ναι το περίφημο victim blaming – και αντιμετώπιζες καχύποπτα τους ισχυρισμούς της.

%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b1-%cf%88%ce%ad%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-alpha-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%824

Είπαμε, η σειρά βασίζεται και στο “ποιος λέει αλήθεια και ποις ψέματα;” και στο πρώτο επεισόδιο, αυτό το ερώτημα το ξεδίπλωσαν σωστά. Μένει να δούμε πώς θα συνεχίσει, διότι η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος μοιάζει και λίγο δίκοπο μαχαίρι. Ναι είναι ένα “πιασάρικο” θέμα, μιας και είναι εξαιρετικά επίκαιρο, αλλά το θέμα είναι πώς θα το παρουσιάσουν;

Μας άρεσε πολύ ο Χρήστος Λούλης. Γι’ ακόμα μια φορά δείχνει πόσο υπέροχος ηθοποιός είναι. Και ο συγκεκριμένος ρόλος μοιάζει σαν να είναι κομμένος και ραμμένος πάνω του. Σου βγάζει αυτό το “υπεράνω υποψίας”. Επίσης, σε καθηλώνει με το βλέμμα του και πώς παίζει με αυτό. Νομίζω πως σε αυτή τη σειρά όλη η υποκριτική ικανότητα του Λούλη αποτυπώνεται στο βλέμμα του, αφού εκεί βγάζει όλα τα συναισθήματα. Ενδεχομένως, εκεί μπορέσουμε να καταλάβουμε και αν λέει αλήθεια ή όχι.

Μας άρεσε και η Αλεξάνδρα Αϊδίνη. Εξαιρετική. Ειδικά, τα ξεσπάσματά της, είναι μοναδικά. Αλήθεια, γιατί τη συγκεκριμένη ηθοποιό δεν την έχουμε δει τηλεοπτικά; Είναι υπέρ-ταλαντούχα και τέτοια ταλέντα σαν την Αϊδίνη θέλουμε να βλέπουμε στην τηλεόρασή μας.

%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b1-%cf%88%ce%ad%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-alpha-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%826

Και το υπόλοιπο καστ ήταν εξαιρετικό στο πρώτο επεισόδιο, με τον Γιώργο Χρανιώτη να είναι η ευχάριστη έκπληξη.

Μας άρεσε που η πλοκή είναι γρήγορη, η ιστορία προχωρά στοχευμένα, χωρίς “φλυαρίες”. Ίσως σε αυτό να παίζει ρόλο ότι ολοκληρώνεται σε 10 επεισόδια.

Info

Πρωταγωνιστούν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Χρήστος Λούλης, Ζέτα Δούκα, Ιωάννης Παπαζήσης, Χρήστος Σαπουντζής, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιώργος Χρανιώτης, Βασιλική Τρουφάκου, Θάνος Τοκάκης, Κίμων Κουρής, Δημήτρης Αριανούτσος.

Σενάριο: Νίκος Μήτσας

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκικαπέππας

Διαβάστε επίσης

Λάρισα: 26χρονη έγκυος θύμα σωματικής βίας από τον εργοδότη της επειδή τον κατήγγειλε στην Επιθεώρηση Εργασίας

Νέα γυναικοκτονία – σοκ: Στραγγάλισε τη γυναίκα του μέσα στο φαρμακείο τους και μετά προσπάθησε να αυτοκτονήσει!

Συγκινεί ο Στέφανος Κορκολής: Η μάχη με τον καρκίνο που συνεχίζεται και τα δύο “βελούδινα” διαζύγια

Σχετικά Άρθρα
Απόψε το βράδυ έχει Σασμό - Τι συνέβη και η σειρά του Alpha μετακόμισε την Παρασκευή;
Απόψε το βράδυ έχει Σασμό – Τι συνέβη και η σειρά του Alpha μετακόμισε την Παρασκευή;
Σασμός: Το τραγικό λάθος με το μωρό που προκάλεσε οργή στο Twitter - "Tι ντροπή"
Σασμός: Το τραγικό λάθος με το μωρό που προκάλεσε οργή στο Twitter – “Tι ντροπή”
Το Κόκκινο Ποτάμι: Επιστρέφει στο Open η σειρά που καθήλωσε το τηλεοπτικό κοινό
Το Κόκκινο Ποτάμι: Επιστρέφει στο Open η σειρά που καθήλωσε το τηλεοπτικό κοινό
%cf%83%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-spoiler-%ce%bf-%ce%b3%ce%ac%ce%bc%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%8c%ce%bb%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%cf%85%cf%87%cf%8c%ce%bc%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5-%ce%bd%ce%b10
Σασμός spoiler: Ο γάμος που όλοι ευχόμαστε να δούμε, είναι γεγονός και κλείνει με τον πιο γλυκό τρόπο τον πρώτο κύκλο
Global Homophobia: Στο ERTFLIX το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για την ομοφοβία
Global Homophobia: Στο ERTFLIX το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για την ομοφοβία
Σασμός: Το Twitter αποχαιρέτισε τη Μανταρίνα - Η σπαρακτική σκηνή με τον Πετρή που ήρθε να την πάρει
Σασμός: Κλάμα στο Twitter για τη Μανταρίνα – Η σπαρακτική σκηνή με τον Πετρή που ήρθε να την πάρει

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του