Πρίγκιπας Φίλιππος: Η διαθήκη του θα μείνει μυστική για 90 χρόνια!

πρίγκιπας-φίλιππος-η-διαθήκη-του-θα-με

Απίστευτο και όμως βασιλικό! Η διαθήκη του πρίγκιπα Φίλιππου, ο οποίος απεβίωσε πριν λίγους μήνες, θα παραμείνει μυστική για τουλάχιστον 90 χρόνια! Ο λόγος; Για να προστατεύσει «την αξιοπρέπεια και την υπόσταση» της βασίλισσας Ελισάβετ, όπως αναφέρει απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Μια σύμβαση που έχει ισχύ εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα προβλέπει ότι με τον θάνατο ενός ανώτερου μέλους της βρετανικής βασιλικής οικογένειας τα δικαστήρια καλούνται να σφραγίσουν τις διαθήκες τους. Κάτι που σημαίνει ότι, σε αντίθεση με τις περισσότερες διαθήκες, εκείνη του δούκα του Εδιμβούργου δεν θα ανοίξει για δημόσιο έλεγχο.

Θα γίνει μια ιδιωτική διαδικασία σε 90 χρόνια για να αποφασιστεί αν μπορεί να αποσφραγιστεί, αναφέρει το BBC.

Η ακρόαση για την αίτηση να σφραγιστεί η διαθήκη έγινε επίσης ιδιωτικά τον Ιούλιο από τον Sir Andrew McFarlane, ανώτατο δικαστή σε ζητήματα οικογενειακού δικαίου.

Ο δικαστής άκουσε επιχειρήματα από δικηγόρους που εκπροσωπούσαν την περιουσία του δούκα και από τον γενικό εισαγγελέα, τον κύριο νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης. Η απόφασή του δημοσιεύτηκε χθες, Πέμπτη.

Ο Sir Andrew ανέφερε ότι ως πρόεδρος του τμήματος Οικογενειακού Δικαίου του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι ο θεματοφύλακας ενός χρηματοκιβωτίου που περιέχει περισσότερους από 30 φακέλους, κάθε ένας από τους οποίους περιέχει τη σφραγισμένη διαθήκη ενός νεκρού μέλους της βασιλικής οικογένειας.

Ιδιωτικά  η ακρόαση

Και για πρώτη φορά σε περισσότερα από 100 χρόνια, καθόρισε μια διαδικασία με την οποία οι διαθήκες αυτές θα μπορούσαν να δημοσιευτούν. «Θεώρησα πως, λόγω της συνταγματικής θέσης της βασίλισσας, είναι απαραίτητο να υπάρχει μια ειδική πρακτική σε σχέση με τις βασιλικές διαθήκες.

Υπάρχει μια ανάγκη να ενισχυθεί η προστασία των πραγματικά ιδιωτικών πτυχών των ζωών αυτής της περιορισμένης ομάδας ανθρώπων προκειμένου να διατηρηθεί η αξιοπρέπεια της βασίλισσας και των στενών μελών της οικογένειάς της», δήλωσε ο δικαστής.

Επίσης, όπως ανέφερε, δεν έχει δει τη διαθήκη του πρίγκιπα Φίλιππου και πως δεν έχει γνώση για το περιεχόμενό της, πέρα από την ημερομηνία εκτέλεσής της και την ταυτότητα του διορισμένου εκτελεστή της. Αποφάσισε επίσης να γίνει η ακρόαση ιδιωτικά γιατί πιθανότατα θα είχε «πολύ μεγάλη δημοσιότητα».

Στις δηλώσεις του, ο Sir Andrew σημείωσε ότι μετά από 90 χρόνια κάθε βασιλική διαθήκη θα ανοίγει και θα εξετάζεται από τον ιδιωτικό δικηγόρο του μονάρχη, τον φύλακα των Βασιλικών Αρχείων, τον γενικό εισαγγελέα και από ενδεχομένως, εκπροσώπους του νεκρού που μπορεί να είναι ακόμα διαθέσιμοι.

Εκείνοι θα αποφασίζουν εάν η διαθήκη μπορεί να δημοσιοποιηθεί σε εκείνο το στάδιο, αλλά όπως είπε, κάποια βασιλική διαθήκη μπορεί να μην δημοσιευτεί ποτέ, έστω και μερικώς. Η αποσφράγιση θα πρέπει να πραγματοποιείται από έναν επαγγελματία αρχειοφύλακα για να διασφαλιστεί ότι τα έγγραφα και οι σφραγίδες διατηρούνται σωστά. Περαιτέρω λεπτομέρειες της διαδικασίας θα αποφασιστούν από το δικαστήριο πριν αρχίσει να αποσφραγίζει την πρώτη από τις διαθήκες.

Ο δικηγόρος της βασίλισσας και ο γενικός εισαγγελέας υποστήριξαν ότι οι διαθήκες θα πρέπει να σφραγιστούν για 125 χρόνια, αλλά ο Sir Andrew είπε ότι τα 90 χρόνια είναι ένα «επαρκές» χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης

Φαίη Σκορδά: «Ποιος σου είπε ότι ο Γιώργος Λιάγκας δεν έχει σύντροφο;» – Η ατάκα που “άναψε” φωτιές!

Συγκινημένη η Ιωάννα Παλιοσπύρου από το κύμα συμπαράστασης – Δείτε πώς μπορείτε να τη βοηθήσετε κι εσείς!

Η Ελένη Μενεγάκη σού δείχνει πώς να είσαι κομψή μετά τα 50 – Οι εμφανίσεις της που μας ενθουσίασαν!

Σχετικά Άρθρα
Βασίλισσα Ελισάβετ: Ο απίθανος λόγος που απέρριψε το βραβείο “Η γιαγιά της χρονιάς” - Υποκλινόμαστε!
Βασίλισσα Ελισάβετ: Ο απίθανος λόγος που απέρριψε το βραβείο “Η γιαγιά της χρονιάς” – Υποκλινόμαστε!
Ανδρέας Μικρούτσικος: Στην εντατική διασωληνωμένος ο γνωστός παρουσιαστής
Ανδρέας Μικρούτσικος: Στην εντατική διασωληνωμένος ο γνωστός παρουσιαστής
Σελίν Ντιόν: Μυστήριο με την υγεία της - Ακύρωσε τις εμφανίσεις της
Σελίν Ντιόν: Μυστήριο με την υγεία της – Ακύρωσε τις εμφανίσεις της
Σοκάρει η Χριστίνα Παππά - «Ο μπαμπάς μου, μου έκανε κάτι πολύ άσχημο για την παιδική μου ηλικία»
Σοκάρει η Χριστίνα Παππά – «Ο μπαμπάς μου, μου έκανε κάτι πολύ άσχημο για την παιδική μου ηλικία»
Ανθή Σαλαγκούδη: «Είμαι στη διαδικασία κατάψυξης ωαρίων»
Ανθή Σαλαγκούδη: «Είμαι στη διαδικασία κατάψυξης ωαρίων»
Ντέμης Νικολαΐδης: Δείτε πώς αποκάλεσε δημόσια τη Δέσποινα Βανδή - Λίγους μήνες μετά τον χωρισμό τους!
Ντέμης Νικολαΐδης: Δείτε πώς αποκάλεσε δημόσια τη Δέσποινα Βανδή – Λίγους μήνες μετά τον χωρισμό τους!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του