Αρχική > Featured > Blue Monday: Γιατί η σημερινή μέρα θεωρείται η πιο μελαγχολική του έτους;

Blue Monday: Γιατί η σημερινή μέρα θεωρείται η πιο μελαγχολική του έτους;

Αναμφίβολα, η Δευτέρα θεωρείται η πιο δύσκολη μέρα της εβδομάδας, καθώς σηματοδοτεί το τέλος του σαββατοκύριακου και την επάνοδο στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας.

Η σημερινή Δευτέρα 20η Ιανουαρίου εκτός από δύσκολη είναι και η πιο μελαγχολική μέρα του 2020 καθώς είναι η επονομαζόμενη «Blue Monday». Σύμφωνα με την επιστημονική θεωρία είναι η μέρα που οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο συνειδητοποιούν πόσο εκτός στόχων και προγράμματος είναι και νιώθουν μια βαθιά μελαγχολία.

Τι είναι η Blue Monday

Η ιδέα της Blue Monday γεννήθηκε το 2005, όταν ο ακαδημαϊκός Cliff Arnall χρησιμοποίησε μια εξίσωση για να αποδείξει ότι η συγκεκριμένη μέρα έχει έντονο ψυχολογικό φορτίο. Σε αυτό συμβάλλουν ο άδειος τραπεζικός λογαριασμός μετά τις γιορτές, ο κακός καιρός του Γενάρη και το μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από τις επόμενες γιορτές, επιβαρύνουν την ψυχολογία.

Η διατροφολόγος Alison Clark ισχυρίζεται ότι ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις υποχρεώσεις και τη σκληρή πραγματικότητα μετά τη χαλάρωση των εορτών. Η Bρετανίδα οικονομολόγος Jane Clack, ειδική σε θέματα χρεών, υπογραμμίζει ότι πολλοί καταναλωτές κατά τη διάρκεια των γιορτών ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες και συνήθως λίγο παραπάνω από όσο αντέχει η τσέπη τους και την ημέρα εκείνη βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη τους.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που εκτιμούν ότι αυτή η θεωρία δεν μπορεί να στηριχθεί επιστημονικά και δεν γίνεται αποδεκτή.