Αρχική > Featured > #BlackLivesMatter: Διάσημοι οίκοι μόδας παίρνουν θέση κατά του ρατσισμού (εικόνες)

#BlackLivesMatter: Διάσημοι οίκοι μόδας παίρνουν θέση κατά του ρατσισμού (εικόνες)

Όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, πολλές εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν αμέσως το γεγονός για να διαβεβαιώσουν τους φοβισμένους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ότι ήταν εκεί για εκείνους. Με αμέτρητες καμπάνιες ενημέρωναν το κοινό ότι στέκονται στο πλευρό τους δωρίζοντας χρήματα, μάσκες και με όποιο άλλο μέσο ήταν δυνατό.

Αλλά όταν σκοτώνονται έγχρωμοι Αμερικανοί από την αστυνομία – όπως στην περίπτωση του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεσότα των ΗΠΑ – ο οποίος κατέληξε από ασφυξία όταν ένας λευκός αστυνομικός κάρφωσε το γόνατό του στον λαιμό του, η σιωπή του επιχειρηματικού κόσμου μπορεί να είναι εκκωφαντική.

Σε αντίθεση με τον κορωνοϊό, ωστόσο, η επιδημία του ρατσισμού δεν είναι νέα στην Αμερική. Διαμαρτυρίες κατά των δολοφονιών από αστυνομικούς πλημμυρίζουν τους δρόμους των πόλεων των ΗΠΑ κάθε χρόνο, αλλά χωρίς μεγάλη αλλαγή. Και οι εταιρείες που συχνά κηρύττουν την ποικιλομορφία τείνουν να παραμένουν παράξενα σιωπηλές.

Ενώ λοιπόν η πλειονότητα των εταιρειών παραμένει σιωπηλή, ο κόσμος της μόδας ευθυγραμμίζεται με τους διαδηλωτές και παίρνει σταθερή θέση κατά του ρατσισμού.

Μαίρη Κατράντζου

View this post on Instagram

REST IN POWER #georgefloyd

A post shared by Mary Katrantzou (@marykatrantzou) on

Louis Vuitton

«Κάνετε μια αλλαγή. Ελευθερωθείτε από τον ρατσισμό και κατευθυνθείτε προς την ειρήνη. #BlackLivesMatter».

Dior

View this post on Instagram

#blacklivesmatter #diorstandswithyou

A post shared by Dior Official (@dior) on

«Αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ανοιχτά το φόβο, το άγχος, το θυμό και τη θλίψη που μπορεί να νιώθουν πολλοί από εσάς. Στον Dior είμαστε σύμμαχοι στον πόλεμο εναντίον του ρατσισμού και η καρδιά μας βρίσκεται μαζί με όσους υποφέρουν εξαιτίας επιθετικών δράσεων και αδικίας. Ο Dior δεν δείχνει καμία ανοχή σε οποιαδήποτε δίακριση και δεν δικαιολογεί τη βία. Πιστεύουμε στην ανθρωπότητα και στη σημασία κάθε ανθρώπινης ζωής».

Gucci

View this post on Instagram

Words by @cleowade

A post shared by Gucci (@gucci) on

«O κόσμος θα πει πως πρέπει να σταματήσει ο ρατσισμός. Ξεκίνα να τον διορθώνεις μέσα από την οικογένειά σου. Ο κόσμος θα πει: Πώς σταματάμε τις προκαταλήψεις; Ξεκίνα να κάνεις τις πρώτες συζητήσεις γύρω από το τραπέζι σου. Ο κόσμος θα πει: Υπάρχει πολύ μίσος. Μάθε τον εαυτό σου να αγαπά. Να αγαπάς τον εαυτό σου τόσο πολύ έτσι ώστε να μπορείς να αγαπάς και τους άλλους. Χωρίς όρια και χωρίς κριτική» – Cleo Wade.

Versace

View this post on Instagram

#BlackLivesMatter

A post shared by Versace (@versace) on

«Πείτε όχι στο ρατσισμό. Ισότητα, Διαφορετικότητα, Ενσωμάτωση. Μαζί θα κερδίσουμε #BlackLivesMatter».

Christian Louboutin

View this post on Instagram

From an early age, I discovered the differences of skin color… As a kid, I could see and feel that I was darker than most of my school mates but it didn’t matter to me at the time. Much later I discovered this sadly powerful hate which is called Racism. I was now an adolescent and it blew my head and froze my blood when I was shouted at and called "you little black faggot." I could only shout back “So what, f-you” before I was forced to run, fast, if I didn’t want to be caught and probably assaulted. This was the first time I had to feel a portion of what so many people are living through in their lives and so many have died from. As @willsmith has said: “RACISM IS NOT GETTING WORSE, IT’S GETTING FILMED.” BLACK LIVES DO MATTER I chose with my work to express that skin and their various tones should not create differences, we all have a unique skin tone and this is what makes life beautiful but as long as skin color remains an issue, we shall have to fight the lowest form of misery which should no longer exist, under any form or excuse: Racism. #BLACKLIVESMATTER

A post shared by Christian Louboutin (@louboutinworld) on

«Από μικρή ηλικία ανακάλυψα τις διαφορές στο χρώμα του δέρματος. Σαν παιδί μπορούσα να καταλάβω ότι ήμουν πιο σκουρόχρωμος από τους συμμαθητές μου αλλά τότε δεν με ένοιαζε. Πολύ αργότερα ανακάλυψα αυτό το ισχυρό μίσος που ονομάζεται ρατσισμός. Ήμουν έφηβος πια, το μυαλό μου ταραζόταν και το αίμα μου πάγωνε όταν με αποκαλούσαν “μαύρη αδερφή”. Μπορούσα απλώς να απαντήσω βρίζοντας πριν αναγκαστώ να τρέξω γιατί δεν ήθελα να με πιάσουν και πιθανόν να με χτυπήσουν. Τότε ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα λίγο από αυτό που νιώθουν κάποιοι σε όλη τους τη ζωή ενώ κάποιοι άλλοι σκοτώνονται εξαιτίας του […] Επιλέγω με τη δουλειά μου να δείξω ότι τα διαφορετικά χρώματα της επιδερμίδας κάνουν τη ζωή όμορφη, αλλά όσο παραμένει ζήτημα, πρέπει να πολεμήσουμε έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία μιζέρια και καμία δυστυχία με τη δικαιολογία του ρατσισμού. #BLACKLIVESMATTER».

Marc Jacobs

View this post on Instagram

#BLACKLIVESMATTER @surjnyc

A post shared by Marc Jacobs (@themarcjacobs) on

«Ποτέ μην τους αφήσετε να σας πείσουν ότι ένα σπασμένο τζάμι ή περιουσία είναι βία. Η πείνα ειναι βία. Το να μην έχεις σπίτι είναι βία. Ο πόλεμος είναι βία. Το να ρίχνεις βόμβες σε ανθρώπους είναι βία. Ο ρατσισμός είναι βία. Η ανωτερότητα της λευκής φυλής είναι βία. Το να μην έχεις υγειονομική περίθαλψη είναι βία. Η φτώχεια είναι βία. Το να μολύνεις το νερό για το κέρδος είναι βία. Οι περιουσίες μπορούν να αντικατασταθούν. Οι ανθρώπινες ζωές όχι».