Αρχική > Featured > Black Friday 2019: Πότε πέφτει φέτος η μεγάλη γιορτή των εκπτώσεων

Black Friday 2019: Πότε πέφτει φέτος η μεγάλη γιορτή των εκπτώσεων

Αναμφίβολα όλοι τρέχουμε στα μαγαζιά όταν ξεκινάνε οι πολυαναμενόμενες εκπτώσεις. Γι’ αυτό και η αγαπημένη μας μέρα είναι η Black Friday. Τότε δηλαδή που κάνουμε έφοδο στα καταστήματα, ψάχνοντας διακαώς την τηλεόραση που είχαμε «σταμπάρει» εδώ και πολύ καιρό. Πότε πέφτει φέτος και από πού τελικά προέρχεται αυτή η συνήθεια;

Ως Black Friday ορίζεται πάντοτε η ημέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών και είναι συνήθως η τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου. Φέτος, η «Μαύρη Παρασκευή» είναι στις 29 Νοεμβρίου 2019 με ακόλουθη μέρα εκπτώσεων την Cyber Monday 2019.

Πρόκειται για ένα αμερικανικό καταναλωτικό έθιμο που έχει εδραιωθεί στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι Έλληνες καταναλωτές έχουν «τιμήσει» αυτήν την ημέρα, αφού μόνο πέρυσι υπολογίζεται ότι έκαστος ξόδεψε 206 ευρώ σύμφωνα με το black-friday.global. Όσον αφορά τα κέρδη των καταστημάτων, ο τζίρος τους αυξήθηκε κατά 1600% σε σχέση με μια κανονική Παρασκευή.

Η πρώτη αναφορά στον όρο «Black Friday»

Λέγεται ότι πρόκειται για ένα έθιμο που έχει ξεκινήσει εδώ και 100 χρόνια στην Αμερική και σχετίζεται με τον τζίρο των μαγαζιών κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Φιλαδέλφεια το 1961 και το 1975 ειπώθηκε για πρώτη φορά επίσημα από τους New York Times.

Αναλυτικά, όταν τα καταστήματα έκαναν απολογισμό του πλεονάσματος και των ελλειμμάτων τους, συνήθιζαν να σημειώνουν με κόκκινο στυλό τα ελλείμματα και με μαύρο το πλεόνασμα. Και επειδή εκείνη την περίοδο συγκέντρωναν σημαντικά κέρδη, καθιερώθηκε η Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών να λέγεται Black Friday.

Η Cyber Monday 2019 θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου.