Όταν επιλέγουμε ένα άρωμα, οι περισσότερες από εμάς δεν δίνουμε προσοχή σε ένα συγκεκριμένο είδος και απλά αγοράζουμε αυτό που μας αρέσει. Η εύρεση της σωστής μυρωδιάς είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή του κατάλληλου αρώματος. Θα μπορούσε να «πνιγεί» εσάς και τον καθένα γύρω σας αν είναι πολύ δυνατό, ενώ θα εξατμιστεί πολύ γρήγορα αν είναι πολύ ελαφρύ.

Δείτε πώς μπορείτε εύκολα να ξεχωρίσετε τα 5 από τα πιο δημοφιλή είδη αρωμάτων στον μεγάλο και περίπλοκο κόσμο της αρωματοποιίας!Perfume


Η ανθρωπότητα έχει εξοικειωθεί με τα αρώματα ήδη από την αρχαιότητα, όταν φτιάχνονταν με τη βοήθεια αιθέριων ελαίων. Σήμερα, το άρωμα έχει την υψηλότερη συγκέντρωση σε αιθέρια έλαια, περίπου 20% έως 30%, με αποτέλεσμα ένα κρεμώδες αποτέλεσμα με πιο έντονη και μακράς διάρκειας μυρωδιά.

Το άρωμα μπορεί να παραμείνει στο δέρμα για περίπου 6 ώρες και στα υφάσματα για περισσότερο από μία ημέρα. Αυτό κάνει το άρωμα την πιο ακριβή από όλες τις επιλογές και σαφώς δεν προορίζεται για καθημερινή χρήση.

Eau de parfum

Πολλοί μπερδεύουν το Eau de parfum με τα αρώματα. Ωστόσο, η λέξη-κλειδί εδώ είναι “eau” (νερό), η οποία τονίζει ότι η ουσία είναι πιο διαλυμένη. Το ποσοστό των ελαίων στο νερό είναι λίγο χαμηλότερο -περίπου 15% έως 20%. Διαρκεί περίπου 4 ώρες στο δέρμα και σε σύγκριση με το άρωμα, είναι σχετικά ελαφρύ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Eau de toilette

View this post on Instagram

A post shared by Marcelo Espíndola ♌ (@marcelobaroni1) on

Το Eau de toilette δημιουργήθηκε για πρώτη φορά τον 14ο αιώνα. Σήμερα, είναι ένα ελαφρύ είδος αρώματος που περιέχει 5% έως 15% καθαρό άρωμα μαζί με αλκοόλη. Διαρκεί συνήθως 2 με 3 ώρες και έχει διακριτική μυρωδιά που το καθιστά κατάλληλο για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Αυτή είναι η πιο δημοφιλής επιλογή αρώματος σήμερα.

Eau de cologne

Αυτός ο τύπος αρώματος χρησιμοποιήθηκε στη βόρεια Αμερική για αρώματα που προορίζονταν για τους άνδρες. Σήμερα, συνήθως σημαίνει φρέσκα ή φρουτώδη αρώματα, αποτελούμενα από 2% έως 4% αιθέρια έλαια με αλκοόλη και νερό, που συνήθως διαρκούν περίπου 2 ώρες. Αυτό το ελαφρύ άρωμα χρησιμοποιείται συχνά από τους νεότερους σε ηλικία ανθρώπους.

Eau fraiche

View this post on Instagram

A post shared by Sebastian Oksińciuk – blogger (@oksinciuk) on

Το Eau fraiche αντιπροσωπεύει την ελαφρύτερη επιλογή αρωμάτων – η συγκέντρωση των ελαίων είναι περίπου 1% έως 3%. Το άρωμα διαρκεί λιγότερο από μία ώρα στο δέρμα. Το Eau fraiche είναι συνήθως χαμηλότερο σε τιμή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ακόμα και κατά τη διάρκεια των σπορ.

από Μαρία Ιωαννάτου