Αρχική > Featured > Απόλυτη ηρεμία, θεϊκή θέα – Δημοσιογράφος από τη Βρετανία αποθεώνει τα Μετέωρα (εικόνες)

Απόλυτη ηρεμία, θεϊκή θέα – Δημοσιογράφος από τη Βρετανία αποθεώνει τα Μετέωρα (εικόνες)

Αναμφίβολα, τα Μετέωρα είναι ένα θέαμα που δεν συναντάς κάθε μέρα και αυτό το αναγνωρίζουν όσοι τουρίστες κανονίζουν μία επίσκεψη εκεί. Αυτό επιβεβαίωσε περίτρανα και ένας δημοσιογράφος της βρετανικής Daily Mail, ο οποίος περιέγραψε το μέρος ως έναν παράδεισο που δύσκολα θα λησμονήσεις.

Ταξίδεψε τρεις ώρες από την Θεσσαλονίκη και τελικά αντίκρισε «ασυνήθιστους» βράχους να υψώνονται ανεξήγητα μπροστά του, όπως είπε χαρακτηριστικά. Χρησιμοποιώντας τη φράση του ζωγράφου Έντουαρντ Λίαρ, ο δημοσιογράφος Τόμας Χόντκινσον ανέφερε πως «καμία πένα ή μολύβι δεν μπορούν να περιγράψουν τα μοναστήρια στα Μετέωρα».

Ιστορική αναδρομή

Ο δημοσιογράφος εξηγεί στο άρθρο του ότι, στα βουνά αυτά ανέβηκαν κάποιοι μοναχοί εδώ και μία χιλιετία για να απομονωθούν. Ομάδες μοναχών κατέφθασαν επίσης για να σωθούν από την οθωμανική καταδίωξη. Θεωρείται ότι πρώτος που ανέβηκε ήταν ο Άγιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης. Μάλιστα, λέγεται ότι έφτασε στο Μεγάλο Μετέωρο με την βοήθεια ενός τεράστιου πτηνού!

Επιπλέον, πληροφόρησε τους αναγνώστες ότι παλαιότερα η πρόσβαση ήταν εφικτή μέσω ριψοκίνδυνης σκάλας που ήταν δεμένη στον βράχο. Σε περίπτωση που δεν πετύχαινε αυτό, τότε οι μοναχοί πετούσαν ένα δίχτυ και σε ανέβαζαν με προσπάθεια στην κορυφή.

Οι εντυπώσεις του

Από την εμπειρία του ξεχώρισε το Μεγάλο Μετέωρο και τη Μονή Βαρλαάμ. Θαύμασε την τοιχογραφία της Δευτέρας Παρουσίας στον νάρθηκα του καθολικού. Θεώρησε απαραίτητο να επισημάνει ότι τόσο η τέχνη στο εσωτερικό όσο και η εξωτερική θέα είναι ανεκτίμητης αξίας.

Ο δημοσιογράφος καταλήγει, λέγοντας: «Το να ζεις σαν αετός στον καθαρό αέρα χωρίς τίποτα να αποσπά την προσοχή σου από τα βιβλία και τον στοχασμό, πρέπει να ήταν ένας εξαιρετικός τρόπος ζωής για τους μοναχούς, όπως θα είναι και για τα έξι μοναστήρια που συνεχίζουν να λειτουργούν. Ως τουρίστας έχεις την ευκαιρία να πάρεις μία μικρή γεύση, αλλά αυτή θα σου μείνει αξέχαστη». Άλλωστε, τα Μετέωρα δέχονται συνεχώς διακρίσεις για τη μοναδικότητά τους.