Αρχική > Featured > Από το 1910 μέχρι σήμερα: Πώς άλλαξαν τα μαγιό μέσα στο πέρασμα των χρόνων

Από το 1910 μέχρι σήμερα: Πώς άλλαξαν τα μαγιό μέσα στο πέρασμα των χρόνων

Μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα, οι άνθρωποι έκαναν μπάνιο στη θάλασσα είτε με τα εσώρουχά τους είτε γυμνοί, ενώ δεν είχαν ιδέα ότι χρειάζονταν συγκεκριμένο είδος ένδυσης γι’ αυτόν το σκοπό. Αλλά τα πράγματα άλλαξαν πολύ όταν άρχισαν να ταξιδεύουν ως τουρίστες.

Από τη στιγμή που εμφανίστηκαν τα πρώτα μαγιό, έπρεπε να αντέξουν στην πραγματική δοκιμασία του χρόνου. Σε αυτό το άρθρο θα δείτε πώς η διαδικασία χειραφέτησης των γυναικών επηρέασε τις αλλαγές στα μαγιό. Δεδομένου ότι οι διακοπές πλησιάζουν, αποφασίσαμε να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή σε αυτό το σημαντικό κομμάτι beachwear.

1910s

Με την εμφάνιση των σιδηροδρομικών μεταφορών, οι άνθρωποι μπορούσαν εύκολα να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις και αυτό βοήθησε πολύ τον τουρισμό. Αλλά οι εκπρόσωποι των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων δεν είχαν συνηθίσει να γδύνονται μπροστά σε κόσμο. Έτσι, υπήρχε ανάγκη για είδη ένδυσης που προορίζονταν αποκλειστικά για την παραλία. Το πρώτο μαγιό για γυναίκες ήταν στην ουσία ένα φόρεμα σε συνδυασμό με φαρδύ παντελόνι.

1920s

Στα επόμενα χρόνια, η μόδα στα μαγιό επηρεάστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όταν η κολύμβηση έγινε επίσημο άθλημα των αγώνων, ήταν προφανές ότι τα φαρδιά μαγιό εμπόδιζαν τους αθλητές να πετύχουν καλά αποτελέσματα. Το 1912, οι κολυμβήτριες εξέπληξαν το κοινό με τα αποκαλυπτικά μαγιό τους δείχνοντας τα χέρια και τα πόδια τους. Φυσικά, μετά από αυτό πολλές γυναίκες ήθελαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και τα μαγιό έγιναν πιο αποκαλυπτικά.

1930s

Στη δεκαετία του 1930, τα μαγιό ήταν παρόμοια με εκείνα της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά άρχισαν να κυκλοφορούν σε διαφορετικά χρώματα. Επίσης, χάρη στην Coco Chanel, το μαυρισμένο δέρμα έγινε τάση και οι γυναίκες άρχισαν να προσθέτουν διαφορετικά αξεσουάρ για να υπογραμμίσουν το μαύρισμα τους.

1940s

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος άλλαξε όλους τους τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των μαγιό. Ήταν απαραίτητο να μειωθεί η ποσότητα του υφάσματος, οπότε δημιουργήθηκαν τα μαγιό δύο τεμαχίων. Ο Louis Réard, ο οποίος διηύθυνε μια οικογενειακή επιχείρηση εσωρούχων, παρατήρησε ότι οι γυναίκες επιθυμούσαν ένα ομοιόμορφο μαύρισμα. Αυτό τον ενέπνευσε να δημιουργήσει το μπικίνι. Το 1946 εισήγαγε αυτό το νέο μοντέλο μαγιό για τις γυναίκες. Η αντίδραση του κοινού ήταν αμφιλεγόμενη, επειδή ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος για ένα τόσο αποκαλυπτικό ρούχο.

1950s

Η βιομηχανία του κινηματογράφου υιοθέτησε το μπικίνι αμέσως, επειδή τα κορίτσια με αποκαλυπτικά μαγιό προσέλκυαν περισσότερο κοινό, με αποτέλεσμα μεγαλύτερα κέρδη. Η πρώτη γυναίκα ηθοποιός που τόλμησε να εμφανιστεί σε ταινία με αποκαλυπτικό μαγιό ήταν η γοητευτική Brigitte Bardot.

1960s

Στη δεκαετία του ’60, οι fashionistas μπορούσαν να επιλέξουν μέσα από μια μεγάλη γκάμα σχεδίων, αλλά το κυριότερο ήταν ότι τα μαγιό πλέον κατασκευάζονταν από ένα νέο, ελαστικό ύφασμα που είχε την ικανότητα να στεγνώνει γρήγορα, γνωστό και ως «Lycra».

1970s

Μέχρι τη δεκαετία του 1970, οι γυναίκες δεν μπορούσαν πλέον να αντισταθούν στο μπικίνι και άρχισαν να αγοράζουν αυτό το μικροσκοπικό μαγιό που ήταν τόσο βολικό και ιδανικό για τέλειο μαύρισμα. Οι σχεδιαστές εμπνεύστηκαν από τη μεγάλη ζήτηση γι’ αυτό, που άρχισαν να το υιοθετούν σε όλα τους τα σχέδια.

1980s

Στη δεκαετία του 1980, τα ολόσωμα μαγιό επέστρεψαν στη μόδα επειδή τα πάρτι στις πισίνες είχαν γίνει πλέον αρκετά δημοφιλή. Ωστόσο, όσες γυναίκες προσπαθούσαν να μαυρίσουν προτιμούσαν το μπικίνι που γινόταν όλο και πιο μικροσκοπικό.

1990s

Στη δεκαετία του 1990, η τηλεοπτική σειρά Baywatch ήταν εξαιρετικά δημοφιλής σε όλο τον κόσμο. Πολλοί άνθρωποι λάτρευαν τη σκηνή όπου η Πάμελα Άντερσον και οι υπόλοιποι ναυαγοσώστες έτρεχαν κατά μήκος της παραλίας σε αργή κίνηση. Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι το κόκκινο ολόσωμο μαγιό του Baywatch έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή σχέδια.

2000s

Στη δεκαετία του 2000, το μπικίνι ήταν πάλι πρώτο σε δημοτικότητα αλλά πλέον συνδυαζόταν με παρεό σε διαφορετικά μεγέθη. Μπορούσε να φορεθεί είτε ως κοντή φούστα είτε να μετατραπεί σε φόρεμα ή μακριά φούστα.

2010s

Το 2010 ήταν το έτος που το μονοκίνι ήρθε ξανά στη μόδα. Ναι, φαινόταν λαμπερό, αλλά κατέστρεφε το μαύρισμα. Ένα άλλο «δύσκολο» σχέδιο ήταν το στράπλες που φαινόταν καλό μόνο σε συγκεκριμένους τύπους σώματος.

2019

Φέτος, τα πιο μοντέρνα σχέδια είναι τα ρετρό μαγιό, τα αθλητικού τύπου σε χρώματα νέον και ένα κλασικό μπικίνι για τέλειο μαύρισμα.