Από θέατρο και εικαστικά θα πλημμυρίσει το ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, που εγκαινιάζεται με έναν νέο θεσμό: το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας.Πιο συγκεκριμένα, οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού παρουσιάζουν τα «Τέσσερα πρόσωπα ζητούν δημοσιογράφο» στις 29 και 30 Οκτωβρίου, με δραματοποιημένες συνεντεύξεις του Αλέκου Λιδωρίκη με τέσσερις γυναικείες προσωπικότητες του 20ού  αιώνα.
Κατίνα Παξινού,  Κυβέλη , Μάρλεν Ντίτριχ και  Μέριλιν Μονρόε θα ζωντανέψουν ( σε μορφή αναλογίου ) από τις ηθοποιούς Αννίτα Σαντοριναίου, Πατρίτσια Πεττεμερίδου, Στέλλα Φυρογένη και Νίκη Δραγούμη.
Στο ρόλο του δημοσιογράφου Λιδωρίκη ο Ντίνος Λύρας.

Επιμέλεια κειμένων : Ζωζώ Λιδωρίκη
Σκηνοθετική επιμέλεια : Κίρκη Καραλή
Μουσική επιμέλεια : Πλάτων Ανδριτσάκης
Προβολές – βίντεο :  Νικόλας Μακρής
Υπεύθυνη παραγωγής :  Ίλια Βασιλοπούλου
Τους ηθοποιούς συνοδεύει επί σκηνής  ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος ( πιάνο ). 

Εικαστικά

Η δεύτερη παραγωγή που θα παρουσιαστεί είναι οι  «Όψεις Λατρείας του Κόσμου».   Αρχιτεκτονικές μακέτες του Μιχάλη Βασιλόπουλου, πιστά αντίγραφα υπό κλίμακα κτισμάτων θρησκευτικής λατρείας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, θα εκτεθούν στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου  από 30 Οκτωβρίου έως το τέλος του Φεστιβάλ  24 Νοεμβρίου.
Έτσι στο χώρο της Έκθεσης θα συνυπάρξουν  η Αγία Φωτεινή της Τρίπολης, η Ρώσικη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος, το Τζαμί στο Μοναστηράκι, το Κουρσούμ Τζαμί στα Τρίκαλα, Κινέζικες Παγόδες, Ναός των Ίνκας, Κυκλαδίτικα Εξωκκλήσια, αλλά και ο Ναός του αρχαίου θεού Ήφαιστου το Θησείον  και άλλοι τόποι λατρείας, άλλων θρησκειών, θα περιβάλλουν την μία και μοναδική ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ της Κωνσταντινούπολης που για πρώτη φορά βγαίνει από το εργαστήριο του καλλιτέχνη και παρουσιάζεται στο κοινό .


Επιμέλεια Έκθεσης : Ίλια Βασιλοπούλου.

Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας

“Πυρήνας της φιλοσοφίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας και στρατηγικός στόχος της πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου Λευκωσίας είναι να φέρει τους πολίτες σε επαφή τόσο με την κυπριακή κουλτούρα όσο και με κουλτούρες  άλλων λαών,με στόχο να αποδεχτούν και να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα και την ισότητα, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, χρώματος, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού ”, αναφέρει ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

 Ο πολιτισμός ανοίγει νέες προοπτικές στον άνθρωπο και τον βοηθά να γνωρίσει τον κόσμο, αυτόν που τον περιλαμβάνει αλλά και αυτόν που βρίσκεται μακριά του. Το τοπικό αλλά και το διεθνές περιβάλλον του. Το γνωστό αλλά και το άγνωστο του“, συμπληρώνει η Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας κα  Λεώνη Ορφανίδου.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ είναι ο Γιώργος Παπαγεωργίου

από infowoman team