Λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό της Καρδαμύλης βρίσκεται ένα κτήμα γεμάτο ελιές, κυπαρίσσια, σκίνους και αγριολούλουδα με τρία παραδοσιακά κτίσματα από πέτρα.

Πρόκειται για την οικία του Patrick & Joan Leigh Fermor που άνοιξε και πάλι τις πόρτες της στο κοινό, μετά από δύο χρόνια, καθώς πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευής της.

Οι δράσεις για το κοινό

Από τις αρχές Ιουλίου διοργανώνονται στην οικία Patrick & Joan Leigh Fermor ξεναγήσεις και οργανωμένες επισκέψεις, κατόπιν συνεννόησης, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως χώρος φιλοξενίας σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών και ως κέντρο εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τη συνεργασία εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 


Σήμερα, χάρις στην ιδιαίτερα γενναιόδωρη υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εργασίες επισκευής της κατοικίας και η Οικία Patrick & Joan Leigh Fermor είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών και ως κέντρο εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τη συνεργασία εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ως μέγας δωρητής του έργου, έχει υποστηρίξει με δωρεά του τη μελέτη για τη χρήση, λειτουργία και βιωσιμότητα της οικίας και στη συνέχεια τις εργασίες επισκευής, με βασικό μέλημα τη διατήρηση της αρχικής φυσιογνωμίας του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου.

Ας γνωρίσουμε τους ιδιοκτήτες της οικίας

Ο συγγραφέας Patrick και η φωτογράφος Joan Leigh Fermor είχαν αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, γεγονός που τους οδήγησε να χτίσουν τη μόνιμη κατοικία τους στην Καρδαμύλη της Μάνης, στην οποία και έζησαν μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Η οικία σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Νίκο Χατζημιχάλη, σε στενή συνεργασία μαζί τους, και ολοκληρώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Το 1996, δώρισαν την Οικία Leigh Fermor, που θεωρείται κατά γενική ομολογία ένα από τα πιο όμορφα ακίνητα στην Ελλάδα, στο Μουσείο Μπενάκη, εκφράζοντας την επιθυμία να χρησιμοποιείται για τους σκοπούς του Μουσείου, να φιλοξενεί ερευνητές και να παραμείνει ανοιχτή για το κοινό.

από Σοφία Κωστάρα