Αρχική > Featured > Ανήμερα της Παναγίας η αυγουστιάτικη Πανσέληνος – Ένα μικρό φεγγάρι, αλλά υπέροχο

Ανήμερα της Παναγίας η αυγουστιάτικη Πανσέληνος – Ένα μικρό φεγγάρι, αλλά υπέροχο

Απόψε η μέρα μάς καλεί σε γιορτές και πανηγύρια σε εξωτερικούς χώρους, σε τόπους διακοπών, σε ορεινά χωριά ή ψαροχώρια. Η περίφημη πανσέληνος του Αυγούστου θα συνοδέψει απόψε τα πανηγύρια και τις βόλτες του Δεκαπενταύγουστου.

Η πανσέληνος θα σημειωθεί στις 15:30 ώρα Ελλάδας και το βράδυ θα είναι ολόγιομο, ωστόσο το φεγγάρι απόψε θα είναι πιο μακριά και πιο μικρό από ό,τι έχουμε συνηθίσει, λόγω ενός φαινομένου.

Μικρό και μακρινό φεγγάρι

Μόλις δύο μέρες μετά, στις 17 Αυγούστου, το φεγγάρι θα βρεθεί στο απόγειό του, δηλαδή στο πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς του από τη Γη, συνεπώς ο σεληνιακός δίσκος απόψε θα φαίνεται συγκριτικά μικρότερος απ’ ό,τι όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο, δηλαδή η Σελήνη βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της από τον πλανήτη μας, κάτι που θα συμβεί στις 30 Αυγούστου, όταν όμως πια θα υπάρχει Νέα Σελήνη, η δεύτερη μέσα στον ίδιο μήνα.

Ανοιχτοί οι αρχαιολογικοί χώροι

Η αποψινή πανσέληνος ωστόσο, θα φωτίσει όπως κάθε χρόνο ποικίλες εκδηλώσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη τη χώρα.

Η επόμενη πανσέληνος θα σημειωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου και θα είναι ακόμη μικρότερη -η πιο μικρή του 2019-, καθώς σχεδόν θα συμπέσει με το απόγειο του φεγγαριού που θα συμβεί στις 13 Σεπτεμβρίου