Ανακοινώθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, το πλήρες πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Οκτώβριο η ανακοίνωση ενός συνοπτικού προγράμματος με τις δράσεις της Μικρής και Μεγάλης Επιδαύρου.Όπως ανέφερε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, «με την κοινωνία εν βρασμώ και άπειρα ζητήματα να απειλούν την κοινωνική συνοχή, σήμερα θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τον κοινωνικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ ως φορέα παιδείας και πολιτισμού, τονίζοντας μια παράμετρο κομβικής σημασίας για την κοινωνική συνύπαρξη: τον σεβασμό του διαφορετικού λόγω εθνικότητας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού. Γι’ αυτό και η φετινή σεζόν είναι αφιερωμένη στη διαφορετικότητα, σ’ αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «το δικαίωμα στο αυτονόητο», το δικαίωμα δηλαδή να είσαι αυτό που είσαι και αυτό που θέλεις να είσαι. M’ αυτό το αίτημα συνδέεται και η νέα μας οπτική ταυτότητα, που εικονίζει μια φιγούρα ερμαφρόδιτου, ανοιχτή σε πολλαπλές ερμηνείες».

Αυλαία στο Ηρώδειο με την Εθνική Λυρική Σκηνή

Η αυλαία στο Ηρώδειο ανοίγει 5, 7, 9, 11 Ιουνίου με την Εθνική Λυρική Σκηνή που παρουσιάζει «Νόρμα» του Βιντσέντζο Μπελλίνι με την Ιταλίδα υψίφωνο Κάρμεν Τζανναττάζιο. Η δεύτερη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών είναι η «Τραβιάτα» σε σκηνοθεσία του διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνου Ρήγου, βασισμένη στην «Κυρία με τις καμέλιες» του Αλέξανδρου Δουμά.


Στις 22 Ιουνίου, σε ένα από τα σημαντικότερα μουσικά γεγονότα το καλοκαιριού, η Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης ενώνει τις δυνάμεις της με τον κορυφαίο βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκο.

Στο Ηρώδειο στις 30 Ιουνίου και ο Γιο-Γιο Μα, δεν χρειάζεται συστάσεις, ίσως ο κορυφαίος τσελίτσας στον κόσμο, έχει κερδίσει 18 Grammy, βραβείο Polar το 2012, Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών στις ΗΠΑ το 2011 και πλήθος άλλες διακρίσεις.

Αυτό το καλοκαίρι θα δούμε μεταξύ άλλων την Κομεντί Φρανσαίζ στην πρώτη της κάθοδο στο αργολικό θέατρο με το «Ηλέκτρα/Ορέστης» του πρωτοπόρου και διεθνώς αναγνωρισμένου Ίβο Βαν Χόβε.

Στην Επίδαυρο θα κατέβει για πρώτη φορά και ο Μπομπ Γουίλσον με τον «Οιδίποδα», ενώ τρίτη σημαντική παράσταση για φέτος είναι ο «Προμηθέας Δεσμώτης», μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, όπου τον ομώνυμο ρόλο θα παίξει και μάλιστα στα ελληνικά, μία από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της αγγλικής σκηνής, η Ελληνίδα Κάθρην Χάντερ.

Αυλαία στην Επίδαυρο με Ρόμπερτ Ουίλσον

Την αυλαία στην Επίδαυρο ανοίγει ο Ρόμπερτ Ουίλσον, ενώ το παρών δίνει και ο καταξιωμένος Βέλγος σκηνοθέτης Ίβο Βαν Χόβε που παρουσιάζει «Ηλέκτρα». Ο κορυφαίος δημιουργός Ρόμπερτ Ουίλσον στις 21 και 22 Ιουνίου ακολουθεί την ιστορία του Οιδίποδα χρονολογικά, χωρίς να συμβαδίζει απολύτως με τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, από τη γέννησή του και την εγκατάλειψή του ως βρέφος μέχρι τη στιγμή της τύφλωσής του.

Μια καινοτόμα πρόταση από το Εθνικό Θέατρο στις 28 και 29 Ιουνίου. Τρεις σκηνοθέτιδες πρωτοεμφανιζόμενες στην Επίδαυρο παρουσιάζουν σε ενιαία παράσταση την «Ορέστεια», τη μοναδική σωζόμενη τριλογία του αρχαίου δράματος, με την ίδια δημιουργική ομάδα ηθοποιών και συντελεστών. Τον «Αγαμέμνονα» σκηνοθετεί η Ιώ Βουλγαράκη, τις «Χοηφόρες» η Λίλλυ Μελεμέ και τις «Ευμενίδες» η Γεωργία Μαυραγάνη.

«Ικέτιδες» του Ευριπίδη στις 5 και 6 Ιουλίου από τον καλλιτεχνικό διευθυντη του Εθνικού Στάθη Λιβαθινό και δύο εθνικά θέατρα, το Εθνικό Θέατρο και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, συνεργάζονται για το ανέβασμα ενός εμβληματικού έργου. Μια τραγωδία για τον πόλεμο, τους νεκρούς αλλά και την υπαρξιακή αγωνία, την αξιοπρέπεια, την πίστη και την αντοχή, σε μια νέα μετάφραση από τον Γιώργο Κοροπούλη.

Στις 12 και 13 Ιουλίου ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης παρουσιάζει «Οιδίπους Τύραννο» του Σοφοκλή στην Επίδαυρο με Δημήτρη Λιγνάδη και Αμαλία Μουτούση.

Την τραγωδία «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» που γράφτηκε στην αυλή του βασιλιά της Μακεδονίας Αρχέλαου, στα χρόνια 408-406 π.Χ. λίγο πριν από τον θάνατο του Ευριπίδη παρουσιάζει στις 19 και 20 Ιουλίου το ΚΘΒΕ.

Στις 2 και 3 Αυγούστου ο Δημήτρης Καραντζάς ανεβάζει «Νεφέλες» του Αριστοφάνη με έναν ξεχωριστό θίασο, Γιώργος Γάλλος (Στρεψιάδης), Νίκος Καραθάνος (Σωκράτης), Αινείας Τσαμάτης (Φειδιππίδης), Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Δίκαιος λόγος), Θεοδώρα Τζήμου (Άδικος λόγος), Χρήστος Λούλης (Δανειστής Α ́), Γιάννης Κλίνης (Δανειστής B ́), Πάνος Παπαδόπουλος (Μαθητής Α ́), Παναγιώτης Εξαρχέας (Μαθητής Β ́) και Νεφέλες, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Παναγιώτης Εξαρχέας, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννης Κλίνης, Έμιλυ Κολιανδρή, Χρήστος Λούλης, Πάνος Παπαδόπουλος, Ελίνα Ρίζου, Θεοδώρα Τζήμου.

Και η αυλαία στην Επδαυρο πέφτει στις 9 και 10 Αυγούστου με το ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ και τον Σταύρο Τσακίρη που παρουσιάζει τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου.

Στις 6-9 Ιουνίου στον χώρο της Πειραιώς και η νέα δημιουργία του κορυφαίου Ιταλού δημιουργού και αγαπημένου του Φεστιβάλ Αθηνών, Ρομέο Καστελλούτσι. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε παλιό εκθεσιακό χώρο αυτοκινήτων στις Βρυξέλλες και αντλεί έμπνευση από τη φιλοσοφική πραγματεία του Ερνστ Μπλοχ «Το πνεύμα της ουτοπίας».

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος έδωσε και μία πρόγευση του καλλιτεχνικού προγράμματος 2020 όπου έχει ήδη κλείσει για την Επίδαυρο, ο Πολωνός σκηνοθέτης Κριστόφ Βαρλικόφσκι.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019

από Μαρία Ιωαννάτου