Αρχική > Σχέσεις > Αν σε μπερδέυουν τα αισθήματα των άλλων, διάβασε λογοτεχνία!

Αν σε μπερδέυουν τα αισθήματα των άλλων, διάβασε λογοτεχνία!

reading

Υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι νιώθει ο άλλος διαβάζοντας; Αν και σεις θέλετε να καταλάβετε τους άλλους, τότε αρχίστε την ανάγνωση λογοτεχνίας! Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζει έρευνα από το New School for Social Research της Νέας Υόρκης!

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές κάλεσαν 2000 ανθρώπους να συμμετέχουν στη μελέτη. Σε μία πρώτη φάση η ερευνητική ομάδα έδωσε στους συμμετέχοντες έναν κατάλογο με 130 ονόματα, από τα οποία έπρεπε να ξεχωρίσουν εκείνα τα οποία ανήκαν σε συγγραφείς. Εκείνοι που κατάφεραν να αναγνωρίσουν συγγραφείς όπως ο T.S. Eliot και ο George Orwell, διάβαζαν περισσότερη λογοτεχνία-μυθοπλασία, ενώ όσοι αναγνώρισαν τους συγγραφείς όπως Jackie Collins και ο Stephen King ανήκαν στους αναγνώστες με πιο ανάλαφρα αναγνώσματα.

Σε μία δεύτερη φάση οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να παρακολουθήσουν μία σειρά από φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονταν ηθοποιοί, και χρειάστηκε να αναγνωρίσουν το συναίσθημα των εικονιζόμενων. Όπως σημειώνει η ερευνητική ομάδα, οι αναγνώστες της λογοτεχνίας φάνηκε να αναγνωρίζουν καλύτερα το συναίσθημα, από τους αναγνώστες της επιστημονικής φαντασίας.

Μάλιστα, τα κλασικά μυθιστορήματα φαντασίας τείνουν να είναι στερεοτυπικά με “επίπεδους” χαρακτήρες, ενώ τα λογοτεχνικά αναγνώσματα τείνουν να παρουσιάζουν ψυχολογικά ενδιαφέροντες χαρακτήρες, με τους αναγνώστες να έχουν κοπιάσει λίγο περισσότερο για να τους κατανοήσουν.

Μας βοηθά το διάβασμα να ζήσουμε περισσότερο;

3asyR: Ένα εργαλείο που κάνει το διάβασμά για τους δυσλεκτικούς ευκολότερο!

Τα βιβλία προβλέπουν αν θα γίνει κανείς πλούσιος!

Διαβάστε κάνει καλό!

Να πώς θα γίνουμε πιο έξυπνες!