Αρχική > Featured > Αν νοσείς ή έχεις νοσήσει από καρκίνο του μαστού πάρε μέρος σε αυτά τα δωρεάν εργαστήρια – Η θετική σκέψη, η δύναμή σου

Αν νοσείς ή έχεις νοσήσει από καρκίνο του μαστού πάρε μέρος σε αυτά τα δωρεάν εργαστήρια – Η θετική σκέψη, η δύναμή σου

Είναι τα βιωματικά εργαστήρια εκφραστικών τεχνών που φτιάχτηκαν για τις γυναίκες εκείνες που έχουν ζήσει ή βιώνουν στην καθημερινότητά τους τον καρκίνο του μαστού. Με στόχο να δημιουργήσουν γι’ αυτές ένα περιβάλλον όπου η αισιοδοξία, η θετική σκέψη και εν τέλει η δύναμη ν βρουν πρόσφορο έδαφος για να ανθίσουν.

Φέτος, το πρόγραμμα «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!» παρουσιάζεται ακόμα πιο εξελιγμένο καθώς από τις 18 Νοεμβρίου 2019 έως τις 10 Φεβρουαρίου 2020, προσφέρονται δωρεάν βιωματικά εργαστήρια εκφραστικών τεχνών, σε ολοκληρωμένους κύκλους, τα οποία απευθύνονται σε γυναίκες που νοσούν ή έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού.

Το επιτυχημένο πρόγραμμα υποστήριξης, της Novartis Hellas, για γυναίκες που έχουν βιώσει τον καρκίνο μαστού, έρχεται ακόμα πιο ολοκληρωμένο στην Αθήνα κι εμείς μιλήσαμε με δύο γυναίκες που έχουν συμβάλει στην υλοποίηση του προγράμματος, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία.

Άννα Μουρίκη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας στο τμήμα Ογκολογίας της Novartis Hellas

«Μετά από την μεγάλη αποδοχή που είχε το «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!» – με 54 βιωματικά εργαστήρια και παραπάνω από 430 συμμετέχουσες – ήταν δέσμευσή μας να ανταποκριθούμε και να εξελίξουμε ακόμα περισσότερο αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα. Φέτος δίνεται η δυνατότητα, οι γυναίκες να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα οφέλη από την εκφραστική τέχνη που θα επιλέξουν, ενώ δεν ξεχνάμε τους φροντιστές και συγγενείς τους».

– Ποια ήταν η αφορμή για την πρωτοβουλία αυτή;

“Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού έχουν ζήσει πόνο, σωματικό και ψυχικό. Όμως, οι περισσότερες, παρά τη δοκιμασία, αποφασίζουν να επαναπροσδιορίσουν τη ζωή τους και να χαρούν κάθε τι που μπορεί να τους προσφέρει. Αντιλαμβανόμενοι αυτή την καθημερινή προσπάθεια να ξαναβρούν τον εαυτό τους και πιστοί στη δεσμευσή μας απέναντι στους ασθενείς και του φροντιστές τους, δημιουργήσαμε αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα.”

– Τι θέλει να προσφέρει μέσα από το πρόγραμμα αυτό η Novartis; Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται;

“Απευθύνεται σε γυναίκες που νοσούν ή έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού. Παράλληλα, για πρώτη φορά υπάρχει βιωματικό εργαστήριο με κύριο μέσο τη μουσική στο οποίο μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή οι συγγενείς και φροντιστές.”

–  Τι θα περιλαμβάνουν τα φετινά βιωματικά εργαστήρια; 

Το πρόγραμμα «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!» δημιουργεί έναν ολοκληρωμένο κύκλο εργαστηρίων διάρκειας δέκα εβδομάδων και περιλαμβάνουν ποικίλες δραστηριότητες με βασικό άξονά τους την τέχνη και την έκφραση.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχουσες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στα εργαστήρια:

 Μουσικοθεραπείας.

 Δραματοθεραπείας.

 Χοροθεραπείας.

 Εικαστικής θεραπείας.

Οι ενδιαφερόμενες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν συστηματικά, μια φορά την εβδομάδα και για διάστημα δέκα εβδομάδων το εργαστήριο της επιλογής τους. Είναι πολύ σημαντικό η κάθε συμμετέχουσα να δεσμευτεί για την παρουσία της καθόλη τη διάρκεια του κύκλου του εργαστηρίου που θα επιλέξει.

Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα δήλωσης συμμετοχής σε σεμινάριο:

 Μαγειρικής & Υγιεινής διατροφής.

 Μake- Up.

– Μέχρι πότε έχουν τη δυνατότητα οι ενδιαφερόμενες να δηλώσουν συμμετοχή;

Μέχρι 22 Νοεμβρίου 2019 μπαίνοντας στο www.eventora.gr/dynami οπου υπάρχουν ολες οι πληροφορίες και περιγράφονται αναλυτικά τα εργαστήρια . Η παρακολούθηση είναι δωρεάν και ανώνυμη.

– Έχει επαναληφθεί το πρόγραμμα κατά το παρελθόν; Υπήρξε ανταπόκριση;

Το πρόγραμμα είχε γίνει σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη με πολύ μεγάλη ανταπόκριση, ειχαν καλυφθεί όλες οι θέσεις. Το πρόγραμμα φέτος είναι ακόμα πιο ολοκληρωμένο.

– Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα των βιωματικών εργαστηρίων; Υπάρχει η σκέψη διεύρυνσης του προγράμματος;

Το πρόγραμμα ξεκινά από την Αθήνα με στόχο να γίνει και σε αλλες πόλεις.

– Για πρώτη φορά, θα μπορούν να συμμετάσχουν συγγενείς και φροντιστές; Πόσο σημαντικό είναι αυτό;

Βιωματικά εργαστήρια εκφραστικών τεχνών για φροντιστές ήταν κάτι που είχαν προτείνει οι συμμετέχουσες στον προηγούμενο κύκλο σεμιναρίων. Το λάβαμε υπόψη και το εντάξαμε στο πρόγραμμα. Ειναι σημαντικό, διότι ειδικά στην Ελλάδα η οικογένεια είναι αυτή που υποστηρίζει τους ασθενείς και βιώνει ως συνοδοιπόρος τη δύσκολη καθημερινότητα.

Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, MD PhD Παθολόγος – Ογκολόγος, Αντιπρόεδρος, ΕΟΠΕ

«Σε καθημερινή βάση ερχόμαστε σε επαφή με ασθενείς που βιώνουν τις συνέπειες του καρκίνου όχι μόνο στο σώμα τους αλλά και στην ψυχολογία τους. Η ψυχολογία της ασθενούς παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία της ασθένειας και όσο πιο δυνατή και αισιόδοξη νιώθει τόσες περισσότερες και οι πιθανότητες για την επιτυχή αντιμετώπιση της νόσου. Τα βιωματικά εργαστήρια τεχνών αποτελούν υποστηρικτικές θεραπείες που χρησιμοποιούν ως βασικά τους εργαλεία τις τέχνες βοηθώντας στην έκφραση και φροντίδα του πνεύματος και της ψυχής.» ανέφερε η κυρία Σαριδάκη-Ζώρα.

– κ. Σαριδάκη, εδώ και χρόνια στέκεστε δίπλα στη γυναίκα ογκολογική ασθενή. Πιστεύετε ότι τέτοιου είδους δράσεις έχουν θετική επίπτωση;

Φυσικά και το πιστεύω, φυσικά και το πιστεύουμε. Και στην ΕΟΠΕ, μια από τις βασικές προτεραιότητές μας είναι η στήριξη τέτοιων δράσεων που έχουν την ασθενή με καρκίνο, αλλά και την οικογένεια, τους φίλους και φροντιστές της στο κέντρο. Διότι με την σωστή ενημέρωση και την ουσιαστική εκπαίδευση όλοι οι εμπλεκόμενοι θα μάθουν την ύπαρξη και την χρησιμότητα αυτών των ενδεδειγμένων συμπληρωματικών / εναλλακτικών “θεραπειών” (όπως είναι η μουσικοθεραπεία, η εικαστική θεραπεία, ο χορός και η κίνηση, η άσκηση και η υγιεινή διατροφή) και θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τα οφέλη που απορρέουν από αυτές και που κύριο στόχο έχουν την βελτίωση της ποιότητας ζωής.

– Διάγνωση, θεραπεία, αποθεραπεία: Ένα τρίπτυχο, που δοκιμάζει τις αντοχές της ασθενούς, η οποία χρειάζεται παράπλευρη υποστήριξη. Ποιοι είναι εκείνοι οι «σημαντικοί» που θα σταθούν στο πλάι της, με ποιο τρόπο πρέπει να τη συνδράμουν;

Σημαντικοί είναι όλοι όσοι βρίσκονται στον κύκλο μιας ασθενούς, κατά την γνώμη μου. Από τον ογκολόγο της, τους νοσηλευτές που συναναστρέφεται κατά την διάρκεια της θεραπείας της, μέχρι τις γραμματείς και τους βοηθούς με τους οποίους μιλά για τα ραντεβού της και για τα διάφορα διαδικαστικά θέματα. Από την οικογένεια, τους γονείς, τον σύντροφο / σύζυγο, τα αδέλφια, τα παιδιά, μέχρι τους φίλους, “κολλητούς” και μη, την “ευρύτερη οικογένεια”. Του καθενός ο ρόλος είναι διαφορετικός, αλλά και η ουσία του μεγάλη. Πάντα βέβαια, κάποια/κάποιος/κάποιοι θα έχουν τον βασικό, τον κυριότερο ρόλο. Αυτοί θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφάλειας. Να ακούν, να βοηθούν, να εμψυχώνουν, να αγαπούν. Να φροντίζουν το σώμα, την ψυχή και το πνεύμα της ασθενούς. Ακούραστα, θα έλεγα, με αισιοδοξία, ηρεμία, ψυχραιμία, θετική ενέργεια και θετική σκέψη.

– Η διάγνωση μεταστατικού καρκίνου του μαστού είναι μια δύσκολη κατάσταση. Με τι θα έρθουν αντιμέτωπες οι ασθενείς; Πέρα από τις θεραπείες, ποιες είναι οι τεχνικές εκείνες που μπορεί να τις βοηθήσουν να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους;

Είναι μια τελείως διαφορετική κατάσταση ο μεταστατικός καρκίνος μαστού από τον πρώιμο. Συχνά λέμε ότι ο μεταστατικός καρκίνος μαστού δεν είναι ροζ. Βλέπουμε τις ασθενείς μας να “χάνονται”, να νομίζουν ότι όλα τελείωσαν, να κλείνονται στο σπίτι, στο δωμάτιο, στον εαυτό τους. Εμείς οι ογκολόγοι, αλλά και ο κύκλος μια ασθενούς, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να οδηγήσουμε την ασθενή μας έξω από αυτή την κατάσταση. Έχουμε την τύχη τα τελευταία χρόνια να έχουμε στα χέρια, πολύ δραστικά, στοχευμένα, καινοτόμα φάρμακα, που έχουν δώσει άλλη διάσταση στον όρο “μεταστατική νόσος” και σε πάρα πολλές περιπτώσεις την έχουν μετατρέψει σε μια χρόνια κατάσταση. Εκτός από τις βασικές, όμως θεραπευτικές οδηγίες που θα δοθούν από την ιατρική ομάδα, συμπληρωματικές προσεγγίσεις, όπως η αρωματοθεραπεία, η μουσικοθεραπεία, το μασάζ, ο βελονισμός, η άσκηση, είτε η κλασσική, είτε με την μορφή της γιόγκα, του τάι τσι, ο διαλογισμός και οι τεχνικές χαλάρωσης, έχουν δείξει ότι βοηθούν τις ασθενείς μας, τόσο στο να ξεπεράσουν κάποια συμπτώματα και καταστάσεις που έχουν σχέση με την νόσο ή τις θεραπείες τους (όπως η ναυτία, η κόπωση, η ανορεξία, το άγχος, ο πόνος) αλλά και να επηρεάσουν θετικά την ψυχολογία τους.

– Από την εμπειρία σας και τη συναναστροφή σας με γυναίκες που έχουν βιώσει καρκίνο του μαστού, πόσο σημαντικό πιστεύετε ότι είναι να νιώθει δυνατή η γυναίκα σε όλη αυτή τη διαδρομή; Η δύναμη αυτή πόσο μπορεί να επηρεάσει την πορεία της θεραπείας;

Ο τίτλος των βιωματικών σεμιναρίων “Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη” δεν είναι τυχαίος. Είναι βασικό μια γυναίκα να αισθάνεται δυνατή σε όλο αυτό το ταξίδι. Θάρρος, δύναμη, θετική σκέψη και θετική ενέργεια, θα την βοηθήσουν να ζήσει καλύτερα και περισσότερο. Και εμείς ως ογκολόγοι, οφείλουμε δυνατά να στεκόμαστε πάντα δίπλα τους.