Ο καρκίνος του πνεύμονα δημιουργεί φόβο. Γιατί στο μυαλό μας είναι ισοδύναμος με τη λέξη “ανίατος”. Αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου στους άνδρες και την τρίτη συχνότερη στις γυναίκες. Στην Ελλάδα καταγράφονται περισσότερες από 7.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο, ενώ είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη με καταγραφές περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πλέον αποφασιστική πρόληψη εξακολουθεί να παραμένει η διακοπή του καπνίσματος.Μύθοι και αλήθεις για τον καρκίνο του πνεύμονα

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αξιοσημείωτες εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου με την ανοσοθεραπεία και τις στοχευμένες θεραπείες να βελτιώνουν σημαντικά την επιβίωση και ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. Υπάρχουν όμως και πολλές ανακρίβειες σχετικά με την ασθένεια, όπως μας ενημερώνει ο Ιωάννης Μπουκουβίνας, Πρόεδρος Δ.Σ ΕΟΠΕ, Διευθυντής Ογκολογικής Μονάδας «ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ» Θεσσαλονίκης.

Όλοι οι τύποι καρκίνου του πνεύμονα είναι ίδιοι
Μύθος: Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς κάθε τύπος παρουσιάζει διαφορετική βιολογική συμπεριφορά. Πράγμα που σημαίνει ότι έχει ανάγκη και από διαφορετική, εξατομικευμένη ανά περίσταση θεραπεία. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να έχει και την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση στη θεραπεία του.

Κινδυνεύουν μόνο όσοι καπνίζουν
Μύθος: Ένας στους 9 καπνιστές θα εμφανίσει καρκίνο του πνεύμονα. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να ξέρεις ότι το 12% των ασθενών δεν έχει καπνίσει ποτέ. Σίγουρα έχεις ακούσει για το παθητικό κάπνισμα και τις συνέπειές του, εντούτοις, ο καρκίνος του πνεύμονα απαντάται και σε άτομα που δεν έχουν έρθει σε επαφή ούτε ως παθητικοί καπνιστές.


Όλοι οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα έχουν επίμονο βήχα με αιμόπτυση
Μύθος: Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το είδος, τη θέση του καρκίνου, το αν καπνίζει ο ασθενής η όχι και το φύλο. Οι άντρες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν επίμονο βήχα, αιμόπτυση και λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως πνευμονίες. Στις γυναίκες, το πιο πιθανό σύμπτωμα είναι μια αίσθηση δύσπνοιας και κόπωση, παρά βήχας.

Αν έχεις διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα, είναι άσκοπο να διακόψεις το κάπνισμα

Μύθος. Η συνέχιση του καπνίσματος μειώνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας του καρκίνου και μπορεί να επιδεινώσει ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι καπνιστές που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, για παράδειγμα, έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα επούλωσης των τραυμάτων από τους πρώην καπνιστές. Όσοι καπνίζουν, ενώ υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία για καρκίνο του λάρυγγα είναι λιγότερο πιθανό να επανακτήσουν κανονική ποιότητα φωνής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διακοπή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σχηματισμού μια δεύτερης μορφής καρκίνο.

«Φοράμε λευκό»

Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα από τη Roche Hellas.

Με κεντρικό μήνυμα «Φοράμε λευκό» η εταιρεία Roche Hellas δημιουργεί μια πρωτότυπη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στην Ελλάδα για τον καρκίνο του πνεύμονα. Με δημιουργικό όχημα το λευκό, το χρώμα της διαφάνειας, της καθαρότητας, της ελπίδας, αλλά και διεθνές χρώμα-σύμβολο της εκστρατείας ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα η Roche Hellas, επιχειρεί να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες γύρω από μια από τις πιο διαδεδομένες νόσους παγκοσμίως.

Η καμπάνια τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου & της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, ενώ συμπαραστάτες και πρεσβευτές από τον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είναι η Σμαράγδα Καρύδη, ο Μάριος Φραγκούλης και ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

Για την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού ως προς τη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της αντιμετώπισης της νόσου, δημιουργήθηκε το site www.foramelefko.gr, ενώ μέσω του hashtag #foramelefko, έχει ξεκινήσει ανοιχτός διάλογος στο διαδίκτυο, όπου ο καθένας μπορεί να εκφράσει τις απορίες, τους προβληματισμούς του, αλλά και να μεταδώσει το δικό του προσωπικό μήνυμα.

από Σοφία Κωστάρα