Αρχική > Featured > Αληθινή ιστορία: Τι απέγιναν τα κλεμμένα μωρά της δικτατορίας του Φράνκο;

Αληθινή ιστορία: Τι απέγιναν τα κλεμμένα μωρά της δικτατορίας του Φράνκο;

Ολόκληρες δεκαετίες μετά το σκάνδαλο με τα νεογέννητα μωρά που πωλούνταν στη μαύρη αγορά την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο στην Ισπανία, η Ινές Μαντριγκάλ κάνει ένα σημαντικό βήμα στέλνοντας ενώπιον της Δικαιοσύνης τον 85χρονο μαιευτήρα Εντουάρντο Βέλα, ο οποίος κατηγορείται ότι την απήγαγε το 1969 λίγο μετά τη γέννησή της.

Ο Εντουάρντο Βέλα είναι ο πρώτος που κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου χάρη στη μαρτυρία της μητέρας της Ινές Μαντριγκάλ, η οποία δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. Η μητέρα της Ινές που δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδί, αφηγήθηκε ότι ο γιατρός Βέλα της είχε προτείνει να προσποιηθεί ότι ήταν έγκυος και την είχε δηλώσει ως τη βιολογική μητέρα του νεογέννητου. Ο Εντουάρντο Βέλα βρίσκεται αντιμέτωπος με 11ετή φυλάκιση και κατηγορίες για παράνομη κράτηση ανηλίκου και παραποίηση δημοσίων εγγράφων.

Η Ινές Μαντριγκάλ υιοθετήθηκε από την Πέρεζ Μαντριγκάλ το 1969 και όταν ενηλικιώθηκε, έμαθε όλη την αλήθεια από την ίδια, η οποία μάλιστα τη βοήθησε στις προσπάθειές της να αναζητήσει τη βιολογική της μητέρα. «Αναφέρομαι ως κόρη μιας στείρας γυναίκας που ουδέποτε τεκνοποίησε», αναφέρει η Ινές Μαντριγκάλ.

Τα αποκαλούμενα «κλεμμένα μωρά» της δικτατορίας του Φράνκο «γεννήθηκαν» από μια πολιτική πρακτική που ξεκίνησε μετά τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Μωρά που ανήκαν σε οικογένειες Δημοκρατικών αρπάζονταν από τους φυσικούς γονείς τους και δίνονταν για υιοθεσία σε πλούσιες οικογένειες που υποστήριζαν το καθεστώς του Φράνκο, συχνά με τη συνέργεια της καθολικής εκκλησίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, έως και 300.000 μωρά απήχθησαν συνολικά από τις βιολογικές μητέρες τους και δόθηκαν σε άλλες οικογένειες. Μεταξύ αυτών των γυναικών πολλές ήταν ανύπαντρες μητέρες, γυναίκες με «εκφυλισμένες» πολιτικές απόψεις ή κορίτσια από φτωχές οικογένειες.