Βασίλισσα Ελισάβετ: Η απόπειρα δολοφονίας της που έμεινε σχεδόν μισό αιώνα κρυφή

Παγκόσμια συγκίνηση έχει προκαλέσει η απώλεια της βασίλισσας Ελισάβετ, της μακροβιότερης μονάρχη στην ιστορία της Βρετανίας, σε ηλικία 96 ετών.

Έζησε μία ζωή αφιερωμένη στο Στέμμα και το καθήκον, όρκισε ιστορικούς πρωθυπουργούς, αντιμετώπισε σκάνδαλα, απώλειες, καταστροφές, ενώ και η ίδια έχει πράγματι βρεθεί σε αρκετές περιπτώσεις αντιμέτωπη με απόπειρες ενάντια στην ίδια της τη ζωή. Χάρη στην προσωπική της φρουρά, ωστόσο, όλες απέτυχαν.

Όπως για παράδειγμα τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την επίσκεψη της Ελισάβετ στην Αυστραλία το 1970, όταν ένας κορμός δέντρου τοποθετήθηκε στις ράγες από όπου θα περνούσε το τρένο που μετέφερε τη βασίλισσα, προκειμένου αυτό να εκτροχιαστεί.

Στις 29 Απριλίου 1970, η βασίλισσα και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος ταξίδευαν σιδηροδρομικώς από το Σίδνεϊ περνώντας από τα Γαλάζια Όρη, στη Νέα Νότια Ουαλία όταν το τρένο χτύπησε πάνω σε ένα κορμό δέντρου. Ευτυχώς για το βασιλικό ζεύγος ο οδηγός του τρένου, Albert Rowley εντόπισε το εμπόδιο εγκαίρως και τράβηξε τα φρένα την κατάλληλη στιγμή.

Δεδομένου ότι οι ράγες είχαν ελεγχθεί μία ώρα πριν από το περιστατικό, ήταν βέβαιο ότι ο κορμός είχε τοποθετηθεί σκόπιμα από αγνώστους που είχαν χρονομετρήσει πότε ακριβώς θα περνούσε το τρένο. Αν η αμαξοστοιχία έπεφτε πάνω στον κορμό με όλη της την ταχύτητα είναι πιθανό να είχε εκτροχιαστεί και να είχε πέσει σε γκρεμό, όπως εξήγησαν ειδικοί στην εφημερίδα The Telegraph.

Τα περιστατικό έγινε γνωστό μόλις το 2009 όταν ένας συνταξιούχος αστυνομικός μίλησε για τα όσα συνέβησαν, σπάζοντας τη σιωπή δεκαετιών. Αν και τα ανάκτορα δήλωσαν άγνοια για το περιστατικό, αποκαλύφθηκε ότι ο Rowley είχε τιμηθεί το 1974 με παράσημο ως αναγνώριση των υπηρεσιών του.

Γιατί δεν έγινε γνωστή η απόπειρα δολοφονίας παρά 40 χρόνια μετά

Ο πρώην επιθεωρητής είχε αναφέρει ότι η όλη απόπειρα δολοφονίας αποκρύφθηκε τόσο από το κοινό όσο και από τη βασιλική οικογένεια για σχεδόν 40 χρόνια, για να μην βρεθεί σε αμηχανία η Αυστραλιανή κυβέρνηση.

Ο ΜακΧάρντι, ο οποίος ήταν ο αξιωματικός διερεύνησης  της υπόθεσης, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποκαλύψει την αλήθεια για να βοηθήσει να λυθεί το «μεγαλύτερο άλυτο μυστήριο της καριέρας μου».

Κι ενώ κατανοεί γιατί η απόπειρα έπρεπε να κρατηθεί μυστική, ο πρώην ντετέκτιβ δήλωσε ότι η συγκάλυψη της απόπειρας δολοφονίας της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φίλιππου, σήμαινε ότι η αστυνομία δεν θα μπορούσε ποτέ να κυνηγήσει τους εγκληματίες.

«Δεν βρήκαμε ποτέ κανέναν αξιοπρεπή ύποπτο, διότι εάν ανακρίναμε κάποιους, θα φαινόταν σαν να μιλούσαμε με γρίφους» είπε. «Δεν μπορούσαμε να αποκαλύψουμε τι αφορούσε η έρευνά μας».

Οι άλλες δύο απόπειρες

Ήταν 13 Ιουνίου 1981, όταν ο 17χρονος Marcus Sarjeant πυροβόλησε έξι φορές εναντίον της βασίλισσας Ελισάβετ με κενές βολές ενώ εκείνη περνούσε έφιππή από το Mall. Στο άκουσμα των πυροβολισμών το άλογο της βασίλισσας, η δεκαεννέα ετών Burmese αναστατώθηκε και υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να αφηνιάσει.

Η βασίλισσα όμως με αξιοσημείωτη αυτοσυγκράτηση, παρ’ ότι δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι οι βολές ήταν άσφαιρες, κατάφερε να ηρεμήσει το άλογο και συνέχισε απτόητη την πορεία της ενώ την ίδια στιγμή οι αστυνομικοί έριχναν στο έδαφος τον σκοπευτή.

Ο Sarjeant, ο οποίος είχε εμμονή με τις δολοφονίες του John F. Kennedy και του John Lennon, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης βάσει του νόμου περί προδοσίας του 1842, ο οποίος δεν είχε τεθεί σε ισχύ από το 1966.

Λίγους μήνες αργότερα, ένας άλλος 17χρονος, ονόματι Τζον Λιούις πυροβόλησε τη βασίλισσα κατά την επίσκεψή της στη Νέα Ζηλανδία. Στις 14 Οκτωβρίου 1981, η βασίλισσα Ελισάβετ βρισκόταν στο Dunedin της Νέας Ζηλανδίας με τον πρίγκιπα Φίλιππο, όταν νεαρός κρυμμένος στον πέμπτο όροφο ενός κτηρίου σημάδεψε με ένα τουφέκι το βασιλικό ζεύγος, καθώς έβγαιναν από μια Rolls-Royce.

Ωστόσο, για καλή τύχη της Βασίλισσας, ο νεαρός αστόχησε. Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, το όπλο του δεν μπορούσε να πυροβολήσει μέχρι τόσο μακριά και ο ίδιος δεν βρισκόταν σε φυσική κατάσταση που να του επιτρέπει να το χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά. Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας αρχικά απέκρυψε το περιστατικό από την ασφάλεια της Ελισάβετ αποδίδοντας τον θόρυβο σε κροτίδες και ήρθε τελικά στη δημοσιότητα το 2018.

Όσο για τον Λιούις, αυτοκτόνησε στη φυλακή σε ηλικία 33 ετών.

Διαβάστε επίσης:

Βασίλισσα Ελισάβετ: Άγνωστες πτυχές της ζωής της πιο διάσημης γυναίκας στον κόσμο

Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ στα 96 της χρόνια!

Ο Κάρολος είναι ο νέος βασιλιάς της Μ. Βρετανίας στα 73 του χρόνια!

Σχετικά Άρθρα
«Οι γιατροί ανακάλυψαν τον καρκίνο μου μετά από επέμβαση στην κοιλιά, όπως της Κέιτ Μίντλετον»
«Οι γιατροί ανακάλυψαν τον καρκίνο μου μετά από επέμβαση στην κοιλιά, όπως της Κέιτ Μίντλετον»
Ζευγάρι θέλει όταν πεθάνει να μπει στην «κατάψυξη» με κρυογονική ελπίζοντας να επανέλθει στη ζωή
Ζευγάρι θέλει όταν πεθάνει να μπει στην «κατάψυξη» με κρυογονική ελπίζοντας να επανέλθει στη ζωή
«Έχω ακόμη περίοδο στα 52 μου και δεν βλέπω την ώρα για την εμμηνόπαυση»
«Έχω ακόμη περίοδο στα 52 μου και δεν βλέπω την ώρα για την εμμηνόπαυση»
Orini Melissa: Ποιος είναι ο μελισσοκόμος που έχει γίνει viral με τις χιλιάδες μέλισσες στο σώμα του (vid)
Orini Melissa: Ποιος είναι ο μελισσοκόμος που έχει γίνει viral με τις χιλιάδες μέλισσες στο σώμα του (vid)
Ο άνθρωπος που ζούσε επί 70 χρόνια σε σιδερένιο πνεύμονα - Η συγκλονιστική ιστορία του
Ο άνθρωπος που ζούσε επί 70 χρόνια σε σιδερένιο πνεύμονα – Η συγκλονιστική ιστορία του
Συγκινεί η Κριστίνα Άπλγκεϊτ για τη σκλήρυνση κατά πλάκας: «Ζω μια κόλαση»
Συγκινεί η Κριστίνα Άπλγκεϊτ για τη σκλήρυνση κατά πλάκας: «Ζω μια κόλαση»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του