Βασίλισσα Ελισάβετ: Άγνωστες πτυχές της ζωής της πιο διάσημης γυναίκας στον κόσμο

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, από τη μέρα που έφυγε από τη ζωή η βασίλισσα Ελισάβετ. Ήταν απόγευμα Πέμπτης στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, όταν έκλεισε ο μεγάλος κύκλος ζωής και έντονης παρουσίας στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Γιατί μπορεί στην ουσία ο ρόλος της ως βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων Βασιλείων της Κοινοπολιτείας των Εθνών να ήταν περισσότερο… διακοσμητικός, όμως, η Ελισάβετ στα 70 χρόνια που ήταν στον βρετανικό θρόνο έζησε τα πάντα και αποτέλεσε μια μοναδική προσωπικότητα, στην οποία έχουν αφιερωθεί εκατοντάδες βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες και σειρές.

Και η αλήθεια είναι πως για εκείνη γνωρίζουμε σχεδόν τα πάντα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες πτυχές της ζωής της, όχι και τόσο γνωστές.

%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%83%ce%b1-%ce%b5%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%ac%ce%b2%ce%b5%cf%84-%ce%ac%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%82-%cf%80%cf%84%cf%85%cf%87%ce%ad%cf%82-%cf%840

Δεν γεννήθηκε σε παλάτι

Μπορεί όλη της τη ζωή να την πέρασε μέσα σε παλάτια, όμως, η Ελισάβετ το πρώτο φως της ζωής το αντίκρισε σε ένα… θνητό σπίτι. Συγκεκριμένα, γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926 σε ένα σπίτι στο Mayfair του Λονδίνου, το οποίο ανήκε στους παππούδες της από την πλευρά της μητέρας της. Το σπίτι κατεδαφίστηκε το 1937.

Ένα σκάνδαλο την έφερε στον θρόνο

Η αλήθεια είναι πως αν και η ίδια δεν το επεδίωκε, όμως, τα σκάνδαλα στην οικογένειά της ποτέ δεν απουσίασαν. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, η Ελισάβετ είχε να διαχειριστεί το μεγάλο σεξουαλικό σκάνδαλο του γιου της Άντριου, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση Επστάιν με τις σεξουαλικές κακοποιήσεις και συνευρέσεις με ανήλικα κορίτσια. Αλλά και το περίφημο Megxit, όταν ο αγαπημένος της εγγονός Χάρι και η Μέγκαν μαρκλ τα βρόντηξαν από το Παλάτι.

Και ένα σκάνδαλο ήταν εκείνο που την έφερε στον θρόνο. Η τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ ήταν η τρίτη στη σειρά διάδοχος του θρόνου -η μεγαλύτερη κόρη ενός δεύτερου γιου, και ως εκ τούτου θεωρούνταν απίθανο να κυβερνήσει. Προχωρώντας 10 χρόνια μπροστά, έγινε η πιθανότερη διάδοχος, καθώς ο θείος της παραιτήθηκε από τον θρόνο, ρίχνοντας τη χώρα σε κρίση.

Τον Φεβρουάριο του 1952 κι ενώ ήταν σε ταξίδι στην Κένυα με τον πρίγκιπα Φίλιππο, έμαθε ότι ο πατέρας της Γεώργιος ΣΤ’ πέθανε. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η βασιλεία της μακροβιότερης βασιλεύουσας Βρετανίδας μονάρχη στην ιστορία.

%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%83%ce%b1-%ce%b5%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%ac%ce%b2%ce%b5%cf%84-%ce%ac%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%82-%cf%80%cf%84%cf%85%cf%87%ce%ad%cf%82-%cf%842

Με τον πρίγκιπα Φίλιππο ήταν… συγγενείς

Με τον πρίγκιπα Φίλιππο έζησαν έναν κινηματογραφικό έρωτα. Η πρώτη γνωριμία του νεαρού και γοητευτικού πρίγκιπα με την Ελισάβετ έγινε το 1934, όταν εκείνη ήταν μόλις 8 ετών, ενώ συνδέονταν με μακρινή συγγένεια. Πέντε χρόνια αργότερα και όταν η τότε ήταν πριγκίπισσα ήταν 13 ετών, ξεκίνησαν να αλληλογραφούν.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Φίλιππος υπηρέτησε στον Βρετανικό Στόλο και μετά το τέλος του, πήγε στον βασιλέα Γεώργιο ΣΤ’ και ζήτησε την απαιτούμενη άδεια προκειμένου να παντρευτεί την κόρη του. Στο Παλάτι δεν τρελαίνονταν με τη σχέση τους, όμως, ο βασιλιάς δέχτηκε να πει το «ναι» σε έναν γάμο, με τον όρο να γίνει όταν η Ελισάβετ θα συμπλήρωνε τα 20 χρόνια.

Το 1947, Φίλιππος άλλαξε θρήσκευμα (ήταν Ορθόδοξος λόγω της ελληνικής του καταγωγής) ενώ εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους, υιοθετώντας το επώνυμο της οικογένειας της μητέρας του, Μαουντμπάττεν κι απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα.

Ο άτακτος Φίλιππος, οι εξωσυζυγικές σχέσεις και τα σκάνδαλα

Μόλις εννέα μήνες μετά τον γάμο του με την Ελισάβετ, ο Φίλιππος θα συνάψει την πρώτη παράνομη σχέση με μια όμορφη νεαρή γυναίκα. Τα εξωσυζυγικά του παραστρατήματά φτάνουν στα αυτιά της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία δεν έδειξε κάποια ιδιαίτερη αντίδραση. Ωστόσο, η νεαρή γυναίκα βρέθηκε νεκρή και δεν άργησαν να γίνουν διάφοροι συνειρμοί που όμως ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν.

Το 1956, ο γάμος τους πέρασε σοβαρή κρίση, όταν η βασίλισσα ενημερώθηκε για μια νέα περιπέτεια του συζύγους της. Όταν έμαθε ότι μια άγνωστη γυναίκα επισκέφτηκε τον άνδρα της στο βασιλικό γιοτ «Britannia», ήθελε να ζητήσει διαζύγιο.

Όμως, οι στενοί της συνεργάτες τη συμβούλεψαν να μην προβεί σε μια τέτοια πράξη, διότι θα αποτελούσε μεγάλο σκάνδαλο και θα έκαναν κακό στην εικόνα της ως βασίλισσα. Έτσι, αποφασίστηκε ο Φίλιππος να φύγει για περιοδεία στο εξωτερικό, προκειμένου να ηρεμήσουν λίγο τα πράγματα.

Της έστειλαν κονσέρβες ως δώρο γάμου

Στο γάμο της έλαβε πολλά δώρα απ’ όλο τον κόσμο. Μάλιστα, απλός κόσμος έστειλε στο ζευγάρι ως δώρο φαγητό σε κονσέρβες, καθώς ήταν ακόμα πολύ πρόσφατος ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, αλλά και καλσόν. Μάλιστα, επειδή οι μνήμες από τον πόλεμο ήταν ακόμη νωπές, στο γάμο τους δεν προσκλήθηκαν οι συγγενείς του Φίλιππου από την Γερμανία.

Η Ελισάβετ είχε πλάκα!

Κι, όμως, όλοι όσοι την γνώρισαν από κοντά, παραδέχονται πως η βασίλισσα είχε αίσθηση του χιούμορ. Εξάλλου, ο πρίγκιπας Χάρι ουκ ολίγες φορές έχει αναφερθεί στο χιούμορ της γιαγιάς του, τονίζοντας πως της έχει μοιάζει. Επίσης, η Ελισάβετ ήταν καλή μίμος.

Για την οικογένειά της ήταν η… Λίλιμπετ

Η βασίλισσα δεν είχε μόνο ένα όνομα. Το Ελισάβετ το πήρε προς τιμήν της μητέρας της. Το Αλεξάνδρα προς τιμήν της μητέρας του παππού της Γεωργίου Ε΄ και Μαίρη προς τιμήν της μητέρας του πατέρα της. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας, η οικογένεια της συνήθιζε να την φωνάζει Λίλιμπετ, όνομα που έδωσαν στην κόρη τους πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ.

Διαβάστε επίσης

Σασμός: Για κάποιους η λύτρωση, δε θα έρθει ποτέ! – Το νέο τρέιλερ είναι απλά καθηλωτικό

GIWA Αwards: H Ευαγγελία Μαρκάκη, Principal Εxcellentia International μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr

Σχετικά Άρθρα
Συγκλονίζει η Γιάννα Τερζή για τη μάχη της με τον όγκο στον νωτιαίο μυελό: «Έζησα ως ανάπηρη»
Συγκλονίζει η Γιάννα Τερζή για τη μάχη της με τον όγκο στον νωτιαίο μυελό: «Έζησα ως ανάπηρη»
%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b1%cf%82-10-%ce%ac%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%82-%cf%80%cf%84%cf%85%cf%87%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%bf%ce%bb0
Μαρία Κάλλας: 10 άγνωστες πτυχές της πολυτάραχης ζωής της ντίβας της Όπερας!
%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85-aids-10-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%b9-%cf%80%ce%bf0
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: 10 διάσημοι που μίλησαν ανοιχτά για τη μάχη τους με το AIDS
Οι δίδυμες αδελφές που δόθηκαν παράνομα για υιοθεσία μετά τη γέννησή τους, βρέθηκαν ξανά χάρη στο TikTok
Οι δίδυμες αδελφές που δόθηκαν παράνομα για υιοθεσία μετά τη γέννησή τους, ενώθηκαν ξανά χάρη στο TikTok
Η Φωτεινή Δάρρα στο Infowoman.gr: Η υπέροχη συμβουλή που της έδωσε η Τζένη Βάνου
Η Φωτεινή Δάρρα στο Infowoman.gr: Η σπουδαία συμβουλή που της έδωσε η Τζένη Βάνου
H συγγραφέας Κέλλυ Νικολαΐδου στο Infowoman.gr: "Πιστεύω στις συμπτώσεις, στην τύχη και την ατυχία"
H συγγραφέας Κέλλυ Νικολαΐδου στο Infowoman.gr: “Πιστεύω στις συμπτώσεις, στην τύχη και την ατυχία”

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του