«Tον αγαπούσα ακόμα και την ώρα που τον σκότωνα» – Το έγκλημα πάθους που συγκλόνισε το Πανελλήνιο πριν 25 χρόνια!

tον-αγαπούσα-ακόμα-και-την-ώρα-που-τον

Γυρίζουμε τον χρόνο πίσω και πηγαίνουμε στον Ιούλιο του 1997, όταν διαπράχθηκε ένα από τα πιο σοκαριστικά εγκλήματα πάθους που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο και κανείς δεν έχει ξεχάσει μέχρι σήμερα. Και μιλάμε για τη δολοφονία του αρχιμανδρίτη Άνθιμου Eλευθεριάδη από την Κάτια Γιαννακοπούλου, την πρώην ερωμένη του, η οποία μετά το έγκλημα δήλωνε πως ήταν για εκείνη ο “Θεός” της και πως “Τον αγαπούσε ακόμα και την ώρα που τον σκότωνε”.

Για χρόνια οι δυο τους ζούσαν μια θυελλώδη και παράνομη σχέση, αφού εκείνη ήταν παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού. Μια σχέση που έριξε αυλαία με τον πιο τραγικό τρόπο: η Γιαννακοπούλου με οκτώ σφαίρες σκοτώνει τον 59χρονο αρχιμανδρίτη έξω απ’ το αυτοκίνητό του στις 22 Ιουλίου του 1997. Η ταυτότητα του δολοφόνου δεν γίνεται γνωστή από την αρχή.

Εκείνη για τρεις μέρες κρυβόταν. Μέχρι που αποφάσισε να ομολογήσει το αποτρόπαιο έγκλημά της. Με ένα ποδήλατο, θα σταματήσει έξω από το μοναστήρι της Παναγίας της Γοργοεπηκόου στη Mάνδρα. Θα περάσει το κατώφλι και θα αναζητήσει μία μοναχή για να της εξομολογηθεί. Η μοναχή θα την ακούσει και με τη σειρά της θα καλέσει την αστυνομία, αφού λίγο πριν η Κάτια Γιαννακοπούλου ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη της.

“Σκότωσα τον επίγειο Θεό μου”

Η διαλεύκανση του εγκλήματος και η αποκάλυψη της δολοφόνου, σοκάρει την κοινή γνώμη. Αποσβολωμένη παρακολουθεί τις εξελίξεις και όσα δηλώνει η Κάτια Γιαννακοπούλου.

«Ο μεγαλύτερος τιμωρός, ο πιο αυστηρός εισαγγελέας είναι ο εαυτός μου. Αναρωτιέμαι μόνο ποια τιμωρία σκληρότερη μπορεί να μου επιβάλλει η δικαιοσύνη από αυτήν που επέβαλα εγώ στον εαυτό μου σκοτώνοντας με τα ίδια μου τα χέρια τον επίγειο θεό μου», δηλώνει ενώπιον του ανακριτή.

Η παράνομη σχέση με τον αρχιμανδρίτη

Η Κάτια Γιαννακοπούλου ζούσε στην Καλλιθέα μαζί με τον σύζυγό και τον γιο της. Εργαζόταν ως πλασιέ ειδών δώρου.  Αν και η σχέση της με τη θρησκεία ήταν τυπική και δεν είχε πολλά-πολλά με την εκκλησία, το 1989 ένιωσε την ανάγκη να ζητήσει ψυχολογική στήριξη, μέσα από την επαφή της με έναν πνευματικό. Μετά από παρότρυνση μίας φίλης της, επισκέπτεται την εκκλησία της Παναγίτσας του Παλαιού Φαλήρου, όπου λειτουργούσε ο αρχιμανδρίτης Άνθιμος. Η 34χρονη τότε γυναίκα, μαγεύεται από το λόγο του. Εξομολογείται σε εκείνον όσα τη βαραίνουν. Βρίσκει ανακούφιση και παρηγοριά. Οι επισκέψεις της στην εκκλησία πυκνώνουν.

«Με τράβαγε κοντά του σαν μαγνήτης. Συνέβαινε κάτι το ανεξήγητο», θα παραδεχτεί αργότερα.

Μια μέρα ο αρχιμανδρίτης θα την καλέσει στο διαμέρισμά του.

«Μια μέρα με κάλεσε σπίτι του, όπου μιλήσαμε για πολλά, κυρίως γύρω από τη θρησκεία και την Εκκλησία. Αμέσως μετά άρχισε να μου μιλάει για τον έρωτα. Εκείνη την ώρα με φίλησε για πρώτη φορά και μάλιστα αυτό το φιλί στο στόμα κράτησε για πολλή ώρα», θα παραδεχτεί η ίδια πολλά χρόνια αργότερα.

Την επόμενη ημέρα η γυναίκα εξομολογείται στον ίδιο τον αρχιμανδρίτη – βλέποντας τον εκείνη την ώρα ως τον εξομολόγο της και όχι ως τον άνδρα που φίλησε την προηγούμενη μέρα – την αμαρτία της, μιας και ήταν παντρεμένη. Εκείνος λέγεται πως της απάντησε: «Είμαστε άνθρωποι και ως άνθρωποι έχουμε ανθρώπινες αδυναμίες». Η σχέση τους έχει ξεκινήσει.

t%ce%bf%ce%bd-%ce%b1%ce%b3%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%b1-%ce%b1%ce%ba%cf%8c%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%8e%cf%81%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%bf%ce%bd0

Η παράνομη σχέση

Η Κάτια Γιαννακοπούλου τον ερωτεύεται. Κάνει ο, τι της λέει. Ακόμα και εν αγνοία του συζύγου της, σηκώνει μεγάλα χρηματικά ποσά από τον λογαριασμό τους για χάρη του. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα λεγόμενά της, το συνολικό ποσό που του έδωσε όσα χρόνια ήταν μαζί, ξεπέρασε τα 27 εκατομμύρια δραχμές.

Το 1994 ο αρχιμανδρίτης θα απολυθεί για άγνωστο λόγο από την εκκλησία στο Παλαιό Φάληρο και προς το τέλος του έτους θα μετατεθεί στο Λονδίνο. Η Γιαννακοπούλου τον επισκέπτεται συχνά. Φτάνει, δε στο σημείο να τον επισκέπτεται ακόμα και αυθημερόν προκειμένου να μην καταλάβει τίποτα η οικογένειά της. Όμως εκείνος δεν ένιωθε πια το ίδιο και θα αρχίσει να απομακρύνεται σιγά σιγά. Η Γιαννακοπούλου δεν μπορεί να το δεχτεί. Τη μία θα τον παρακαλά, την άλλη θα τον απειλεί.

Θα αρχίσει μάλιστα να ηχογραφεί τις σπάνιες πια συνευρέσεις τους στο κρεβάτι για να έχει ένα χαρτί επιπλέον στο χέρι της να παίξει. Εκείνο του εκβιασμού. Όμως εκείνος είναι ανένδοτος.

Τον Σεπτέμβριο του 1996 ο αρχιμανδρίτης θα ταξιδέψει στην Αθήνα για να ψηφίσει. Δεν θα την πάρει ούτε ένα τηλέφωνο, και μόλις εκείνη το μάθει, θα καταρρεύσει ψυχολογικά. Μετά από πολλές προσπάθειες -τηλέφωνα, εκβιασμούς και πιέσεις- θα συναντηθούν στις 7 Μαρτίου του 1997 στο σπίτι του αρχιμανδρίτη, στη Νέα Σμύρνη. Θα μαλώσουν, θα πιαστούν στα χέρια και η Γιαννακοπούλου θα τον τραυματίσει ελαφρά με ένα μαχαίρι στον λαιμό.

Από εκείνη τη μέρα και μετά ο 59χρονος θα κόψει κάθε επικοινωνία μαζί της. Η ίδια θα πει ότι πολλές φορές του τηλεφωνούσε με εκείνον να προσποιείται ότι δεν καταλάβαινε καν ποια ήταν.

Η δολοφονία που σόκαρε το πανελλήνιο

Τον Ιούνιο του ‘97, τυφλωμένη από το πάθος και το μίσος, θα αποφασίσει να τον σκοτώσει. Ένας ομογενής στην Ομόνοια θα της πουλήσει ένα πιστόλι για 480 χιλιάδες δραχμές και όταν τον Ιούλιο θα μάθει μετά από τηλεφώνημα στην εκκλησία στο Λονδίνο, ότι ο Άνθιμος βρίσκεται στην Ελλάδα, θα βάλει το σχέδιο της σε εφαρμογή.

Απρόσκλητη πηγαίνει στο σπίτι του, εκείνος τη διώχνει απειλώντας την πως θα καλέσει την αστυνομία. Η Κάτια Γιαννακοπούλου θολώνει από την απόρριψη.

Το επόμενο πρωί θα του στήσει καρτέρι έξω από το σπίτι του. Μόλις τον είδε, τον πλησίασε και προσπάθησε να του μιλήσει, αλλά εκείνος γύρισε την πλάτη του για να φύγει. Τότε έβγαλε το περίστροφο από την τσάντα της και το άδειασε πάνω του. Οι δύο σφαίρες θα τον βρουν στο κεφάλι.

t%ce%bf%ce%bd-%ce%b1%ce%b3%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%b1-%ce%b1%ce%ba%cf%8c%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%8e%cf%81%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%bf%ce%bd2

Η περιπλάνηση και η σύλληψή της στο μοναστήρι

Αμέσως μετά τη δολοφονία, η Γιαννακοπούλου μπήκε στο αυτοκίνητο του κουνιάδου της και άρχισε να περιπλανιέται στους δρόμους της Νέας Σμύρνης. Πέταξε σε διαφορετικούς κάδους το όπλο τα φυσίγγια και τη γεμιστήρα και εγκατέλειψε το αυτοκίνητο. Με ταξί έφτασε στην Ομόνοια από όπου νοίκιασε ένα ποδήλατο, ξεκινώντας από εκείνη τη στιγμή η τριήμερη περιπλάνησή της.

Την πρώτη νύχτα την πέρασε σε μια εγκαταλελειμμένη οικοδομή στην Καλλιθέα. Την επόμενη μέρα πήγε στο Αιγάλεω και στη συνέχεια στην Ελευσίνα όπου διανυκτέρευσε σε ένα πάρκο. Την τρίτη ημέρα και ενώ οι αρχές αναζητούσαν τον δράστη, βρέθηκε στη Μάνδρα Αττικής όπου το βράδυ έφτασε στο μοναστήρι της Παναγίας της Γοργοεπηκόου. Εκεί, εξομολογήθηκε σε μια μοναχή, την αποτρόπαια πράξη της. Η μοναχή ειδοποίησε την αστυνομία και η δολοφόνος συνελήφθη.

Η ομολογία που σόκαρε

Η γυναίκα ομολογεί το έγκλημά της. «Tον αγαπούσα ακόμα και την ώρα που τον σκότωνα. Ακόμη τον αγαπώ. Έκανα ό,τι έκανα για την τιμή τη δική μου και της οικογένειάς μου, που την είχα καταρρακώσει», θα πει μετά από δέκα ώρες κατάθεσης στην Aσφάλεια.

«Αν ήταν δυνατόν να τον αναστήσω με πέντε φιλιά ποτισμένα από το αίμα της μετανιωμένης μου καρδιάς θα το είχα ήδη κάνει». Αυτά ήταν τα πρώτα της λόγια ενώπιον του ανακριτή.

«Ο μεγαλύτερος τιμωρός, ο πιο αυστηρός εισαγγελέας είναι ο εαυτός μου. Αναρωτιέμαι μόνο ποια τιμωρία σκληρότερη μπορεί να μου επιβάλλει η δικαιοσύνη από αυτήν που επέβαλα εγώ στον εαυτό μου σκοτώνοντας με τα ίδια μου τα χέρια τον επίγειο θεό μου» λέει η Κάτια Γιαννακοπούλου.

Το δικαστήριο επέβαλε στη δολοφόνο ποινή κάθειρξης 20 ετών, αλλά μετά από έφεση του εισαγγελέα καταδικάστηκε σε ισόβια. Στο άκουσμα της απόφασης κατέρρευσε: «Πείτε στον Γιώργο, τον άνδρα μου, να συνεχίσει με ή χωρίς εμένα. Για τον γιο μας».

Καθ΄όλη τη διάρκεια της δίκης αλλά και της φυλάκισής της, είχε στο πλευρό της τον άντρα της και τον 18χρονο τότε γιο της. Αποφυλακίστηκε μετά από αίτησή της τον Αύγουστο του 2013, στα 58 της χρόνια, καθώς είχε δείξει καλή διαγωγή στη διάρκεια της ποινής της.

Μάλιστα, η δολοφονία αυτή προβλήθηκε το 2000 ως επεισόδιο στον Κόκκινο Κύκλο, με πρωταγωνιστές τον Μηνά Χατζησάββα και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Διαβάστε επίσης

“Γνώρισα τον απόλυτο τρόμο… Ήμουν τυφλή, δεν έβλεπα τίποτα”: Καθηλώνει η εξομολόγηση της Ρίκας Διαλυνά

Φωτιά στα Μέγαρα: Το σημείωμα που άφησαν οι πυροσβέστες στον ιδιοκτήτη σπιτιού που έσωσαν, θα σε… τσακίσει!

Γιώργος Καπουτζίδης: «Το “βούλωσ’ το” που μπορούσαν να μου πουν κάποτε, δεν μπορούν να μου το πουν τώρα»

Σχετικά Άρθρα
Η Σάρον Στόουν ξεμπροστιάζει το σκληρό πρόσωπο του Χόλιγουντ - "Είμαι 20 χρόνια εκτός δουλειάς"
Η Σάρον Στόουν ξεμπροστιάζει το σκληρό πρόσωπο του Χόλιγουντ – “Είμαι 20 χρόνια εκτός δουλειάς”
Η γυναικοκτονία που συγκλονίζει την Ιταλία: Μπάρμαν δολοφόνησε την έγκυο σύντροφό του
Η γυναικοκτονία που συγκλονίζει την Ιταλία: 30χρονος δολοφόνησε την έγκυο σύντροφό του
Γιαγιά με καρκίνο τελικού σταδίου θα κάνει ευθανασία - Συγκλονίζουν οι τελευταίες στιγμές με την εγγονή της
Γιαγιά με καρκίνο τελικού σταδίου θα κάνει ευθανασία – Συγκλονίζουν οι τελευταίες στιγμές με την εγγονή της
Χούλιο Ιγκλέσιας: "Είναι σε αμαξίδιο και δεν θυμάται πια τα τραγούδια του" - Μυστήριο με την κατάσταση της υγείας του
Χούλιο Ιγκλέσιας: “Είναι σε αμαξίδιο και δεν θυμάται πια τα τραγούδια του” – Μυστήριο με την κατάσταση της υγείας του
Ράνια Θρασκιά: «Έχω πονέσει πολύ στην προσωπική μου ζωή, έχω κλάψει τόσο πολύ»
Ράνια Θρασκιά: «Έχω πονέσει πολύ στην προσωπική μου ζωή, έχω κλάψει τόσο πολύ»
Ζωζώ Σαπουντζάκη: Η "βασίλισσα της νύχτας" έγινε 90 χρόνων
Ζωζώ Σαπουντζάκη: Η “βασίλισσα της νύχτας” έγινε 90 χρόνων

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του