Πώς το Tik Tok σού «πουλά» πλαστικές επεμβάσεις; Σοκάρουν μαρτυρίες εφήβων

πώς-το-tik-tok-σού-πουλά-πλαστικές-επεμβάσ

Μπορεί η δημοφιλής ψηφιακή πλατφόρμα TikTok να ισχυρίζεται ότι έχει απαγορεύσει τις διαφημίσεις αισθητικών επεμβάσεων σε εφήβους, ωστόσο, όπως φαίνεται, οι πλαστικοί χειρουργοί έχουν βρει έναν τρόπο να παρακάμψουν τους κανόνες και προωθούν τη δουλειά τους ανενόχλητοι θέτοντας σε κίνδυνο την ψυχολογία του νεανικού κοινού της. Ιδιαίτερα δημοφιλής στους εφήβους φαίνεται πως είναι η ρινοπλαστική, γι΄αυτό και άπειρα είναι τα βίντεο που προωθούν τέτοιου είδους επεμβάσεις. Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι επαγγελματίες υγείας που βρίσκουν πολύ ενοχλητική, ακόμη και επιθετική αυτού του είδους την προσέγγιση.

@richardzoumalanThis moment ? Video with normal audio shown on Instagrm stories. #rhinoplasty #beforeandafter #nosejobcheck #beauty♬ Get You The Moon – Kina

Για να ελέγξει πόσο εύκολα αυτά τα βίντεο ήταν διαθέσιμα σε ανηλίκους, το site Insider δημιούργησε έναν λογαριασμό TikTok, όρισε πως είναι 14 ετών και χρησιμοποίησε την εφαρμογή για να δει πόσο καιρό θα χρειαζόταν να εμφανιστεί ένα από αυτά τα βίντεο. Τελικά χρειάστηκαν μόλις οκτώ λεπτά «κύλισης» στην οθόνη και ένα διαφημιστικό βίντεο πλαστικού χειρουργού πετάχτηκε στην εξατομικευμένη ροή των σχετικών βίντεο της TikTok.

Πόσο δημοφιλή είναι τα βίντεο αυτά

Η δημοτικότητα των βίντεο πλαστικής χειρουργικής στο TikTok είναι τεράστια. Ενδεικτικό είναι πως το hashtag #plasticsurgery έχει πάνω από 3,8 δισεκατομμύρια προβολές.

Μια συγκεκριμένη διαδικασία, ωστόσο, έχει γίνει της μόδας στην εφαρμογή – ρινοπλαστική. Το hashtag #nosejobcheck, το οποίο αποτελείται κυρίως από βίντεο που εμφανίζουν πριν και μετά φωτογραφίες ρινικής χειρουργικής, έχει συγκεντρώσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο προβολές στην πλατφόρμα. Το hashtag #nosejob, το οποίο φιλοξενεί παρόμοια βίντεο, έχει πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια προβολές.

Υπάρχει ακόμη και ένας ήχος «ελέγχου μύτης». Πάνω από 120.000 βίντεο που χρησιμοποιούν αυτόν τον ήχο έχουν δημοσιευτεί στο TikTok από τον περασμένο Οκτώβριο.

Η 16χρονη influencer Charli D’Amelio, χρησιμοποίησε τον ήχο μετά από χειρουργική επέμβαση στη μύτη της τον Ιούλιο. Δημοσίευσε μάλιστα το βίντεο της αλλαγής της στους fan της και έλαβε 14,8 εκατομμύρια likes. Τα βίντεο, συνήθως έχουν μόλις 15 δευτερόλεπτα διάρκεια, δείχνουν την προ-χειρουργείου μύτη της ασθενούς, τους επιδέσμους μετά τη χειρουργική επέμβαση και – τέλος – την καινούρια μύτη.

Η δημοτικότητα αυτής της τάσης σημαίνει ότι αυτά τα βίντεο εμφανίζονται στις σελίδες FYP εκατομμυρίων χρηστών TikTok. Το FYP είναι μια εξατομικευμένη ροή περιεχομένου, όπου εμφανίζεται ένας συνδυασμός δημοφιλούς και προτεινόμενου περιεχομένου.

Ο αρνητικός αντίκτυπος των βίντεο που προωθούν την πλαστική χειρουργική

Η Mariamane Akopyan, φοιτήτρια, ήθελε πριν καν ενηλικιωθεί να κάνει ρινοπλαστική αφού είδε “τα θαύματα στη μύτη” στο διαδίκτυο. Έτσι, στα 18 της πήγε στην Ουκρανία για ρινοπλαστική. Το χειρουργείο δεν πέτυχε και έκτοτε δεν μπορεί καν να αναπνεύσει σωστά.  Η κοπέλα έπρεπε να κάνει εκ νέου διορθωτική χειρουργική επέμβαση και μοιράστηκε το βίντεο στο TikTok της. «Ήταν ειλικρινά τρομακτικό που τόσοι πολλοί άνθρωποι που έκαναν ερωτήσεις σχετικά με το χειρουργείο ήταν πραγματικά νεαρά κορίτσια», είπε στο Insider.

Η Ruby Mann, που έκανε ρινοπλαστική τρεις μήνες μετά την παρακολούθηση του #nosejobcheck βίντεο στο TikTok, συμφωνεί.

“Αυτά τα βίντεο κάνουν τη ρινοπλαστική να φαίνεται ευκολότερη από ό, τι στην πραγματικότητα. Οι μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η δική μου, είναι εξαιρετικά σοβαρές. Εγώ πονάω ήδη πολύ εδώ και δύο εβδομάδες, πονάω ακόμη και με φαρμακευτική αγωγή και μπορεί να χρειαστεί σχεδόν ένα ολόκληρο έτος για να ανακάμψω”, είπε στο Insider. Για να αποδείξει μάλιστα το πόσο σοβαρό είναι το χειρουργείο της ρινοπλαστικής δημοσίευσε σύντομα βίντεο που δείχνουν λεπτομερώς τα πάντα.

@rubymann8#nosejob #nosejobcheck #nosejobbeforeandafter #rhinoplasty #rhinoplastybeforeandafter #plasticsurgery #fyp #foryoupage #foryou♬ Weekend Friend – Goth Babe
Debate πλαστικού χειρουργού και ψυχολόγου

Ο Δρ Kim Patrick Murray, ένας πλαστικός χειρουργός με έδρα το Μαϊάμι, είναι ένας από τους ιατρούς που χρησιμοποιούν το Τik Tok για να προωθήσουν τη δουλειά τους και δη τη ρινοπλαστική. Τους τελευταίους μήνες, έχει δει μάλιστα τρομερή αύξηση στη ζήτηση αισθητικών επεμβάσεων. Ορισμένα από αυτά τα αιτήματα προέρχονται από άτομα κάτω των 18 ετών, αλλά αυτό δεν τον ενοχλεί. “Η ρινοπλαστική είναι ένα σχετικά ανώδυνο θέμα σε σύγκριση με πολλά άλλα πράγματα στο TikTok”, είπε στο Insider. “Αν θέλετε να δείτε τα αρνητικά, δείτε τους εφήβους που χορεύουν με μπικίνι.”

Εκτελεί τη χειρουργική επέμβαση ακόμη και σε ασθενείς ηλικίας 14 ετών και λέει: «Το να χειρίζεσαι κάποιον που είναι νέος μπορεί να είναι λίγο αμφιλεγόμενο. Αλλά για μένα, τα πλεονεκτήματα της ρινοπλαστικής σε εκείνη τη νεαρή ηλικία επιτρέπουν στο άτομο να μεγαλώσει και να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του και αυτό ξεπερνά κατά πολύ τα αρνητικά», πρόσθεσε.

Ο Δρ Antonis Kousoulis, διευθυντής του Ιδρύματος Ψυχικής Υγείας στην Αμερική, διαφωνεί. Πιστεύει ότι η προώθηση της αισθητικής χειρουργικής σε ανήλικους είναι πολύ ανησυχητική.

Είπε μάλιστα: «Θεωρούμε πρακτικές διαφημίσεων και γιατρούς που χρησιμοποιούν hashtag πλαστικών επεμβάσεων, απαράδεκτες και ακατάλληλες όταν τα βίντεο αυτά προσεγγίζουν νέους ηλικίας κάτω των 18 ετών. Πολλές φορές, αυτές οι επεμβάσεις προωθούνται λέγοντας ότι θα βελτιώσουν το πώς “θα αισθάνεστε για τον εαυτό σας”. Θα ήθελα οι γιατροί να έχουν μεγαλύτερη συνείδηση ​​για το ποιος μπορεί να δει το περιεχόμενό τους και να δείχνουν περισσότερη προσοχή σε ψυχολογικούς λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αναζητούν αυτές τις επεμβάσεις».

Συμπέρασμα;

Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με παντός είδους διαφημίσεις που εμφανίζονται μπροστά μας στις ψηφιακές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης..

Σχετικά Άρθρα
H Rolco και τα MyPlanet για 8 η συνεχή χρονιά έδωσαν δυναμικό παρών στο Greece Race for the Cure® 2022
H Rolco και τα MyPlanet για 8 η συνεχή χρονιά έδωσαν δυναμικό παρών στο Greece Race for the Cure® 2022
Ζάχος Χατζηφωτίου: Συγκίνηση στην κηδεία του τελευταίου "μπον βιβέρ" της Αθήνας και η γαλανόλευκη στο φέρετρο
Ζάχος Χατζηφωτίου: Συγκίνηση στην κηδεία του τελευταίου “μπον βιβέρ” της Αθήνας και η γαλανόλευκη στο φέρετρο
Κηδεία Σταμάτη Κόκοτα - Ραγίζουν καρδιές τα λόγια του γιου του, Δημήτρη στο τελευταίο "αντίο"
Κηδεία Σταμάτη Κόκοτα – Ραγίζουν καρδιές τα λόγια του γιου του, Δημήτρη στο τελευταίο “αντίο”
Σεισμός σημειώθηκε τώρα στην Κορινθία
Σεισμός σημειώθηκε τώρα στην Κορινθία
Dat Lilly: Η απόρριψη της μητέρας της, τα χρόνια στο ορφανοτροφείο και το τραγικό παιχνίδι της μοίρας
Dat Lilly: Η απόρριψη της μητέρας της, τα χρόνια στο ορφανοτροφείο και το τραγικό παιχνίδι της μοίρας
Ανατροπή που συγκλονίζει στην τραγωδία της Ακρόπολης - "Έκανε τον σταυρό της και πήδηξε από τα βράχια"
Ανατροπή που συγκλονίζει στην τραγωδία της Ακρόπολης – “Έκανε τον σταυρό της και πήδηξε από τα βράχια”

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του