“Ο γιατρός διέγνωσε αποβολή και δύο εβδομάδες αργότερα ανακάλυψα ότι ήμουν ακόμη έγκυος”

ο-γιατρός-διέγνωσε-αποβολή-και-δύο-ε

«Τι ακριβώς είναι αυτό;», ρώτησα, στηρίζοντας τους αγκώνες μου στο κρεβάτι εξέτασης, ελέγχοντας την οθόνη υπερήχων.

«Αυτό είναι ένα έμβρυο ηλικίας επτά εβδομάδων με καρδιακό παλμό», είπε ο γιατρός μου.

«Όχι, περίμενε, είναι κανονικό έμβρυο;», ρώτησα, προσπαθώντας να πάρω ανάσα και κοιτάζοντας την καρδιά να χτυπάει μέσα στο μικρό σώμα.

Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Δύο εβδομάδες πριν, είχα διαγνωστεί με αποβολή – συγκεκριμένα, χημική εγκυμοσύνη. Έτρεξα στο γραφείο του γιατρού ύστερα από έντονες κράμπες και αιμορραγία, και ένας υπέρηχος φάνηκε να επιβεβαιώνει τον φόβο μου ότι η εγκυμοσύνη μου τελείωσε. Δεν υπήρχε έμβρυο εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει. Και όμως, ήμουν εκεί, δύο εβδομάδες αργότερα, ανακαλύπτοντας ότι ήμουν ακόμη έγκυος.

Είχα περάσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες θρηνώντας γι’ αυτή την εγκυμοσύνη. Έκανα σκόπιμα ό,τι δεν έπρεπε να κάνει μια έγκυος – γυμναζόμουν έντονα και έπνιγα τον πόνο μου στο κρασί και τη μπύρα.

Προγραμμάτισα ακόμη και απόξεση για να τερματίσω αυτή τη «χαμένη» εγκυμοσύνη και να ανοίξω τον δρόμο για την επόμενη προσπάθεια. Ευτυχώς έκανα αυτό το δεύτερο υπερηχογράφημα πριν προχωρήσω στη χειρουργική επέμβαση.

Το έμβρυό μας ήταν εκεί, με τα μικροσκοπικά ποδαράκια του κι εκείνο τον ασυναγώνιστο καρδιακό παλμό, ζωντανό και, προφανώς, ανθρώπινο. Ήταν απλώς μία εβδομάδα πίσω από τις ημερομηνίες, δηλαδή, σχεδιάστηκε πολύ αργότερα στον κύκλο μου απ’ όσο νομίζαμε. Και η αιμορραγία; Και οι κράμπες; Αποδεικνύεται ότι είμαι μία από τις γυναίκες που μπορεί να βιώσουν αυτό και όχι αποβολή.

Ο σύζυγός μου και εγώ ήμασταν σε κατάσταση σοκ. Και παρόλο που δεν θέλω να ενθουσιάζομαι μέχρι το έμβρυο να φτάσει στις τελευταίες 10 εβδομάδες, δεν μπορούμε παρά να είμαστε ευτυχισμένοι και τόσο απίστευτα τυχεροί.

Δίστασα να μοιραστώ αυτά τα νέα δημοσίως, γιατί φοβήθηκα μήπως δώσω ψεύτικες ελπίδες σε άλλες γυναίκες. Οι περισσότερες αποβολές είναι πραγματικά αποβολές. Μακάρι να ήξερα, καθώς «αγκάλιαζα» πλήρως τη διαδικασία του θρήνου μετά τη διάγνωση της αποβολής μου πριν από δύο εβδομάδες, ότι αυτό ήταν πιθανό.

Πόσο συχνά συμβαίνει αυτό;

Αυτό ρώτησα τον Dr. Charles Lockwood, MD, επικεφαλής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Νοσοκομείο Yale-New Haven.

«Είναι ένα πολύ σπάνιο γεγονός αλλά το βλέπουμε να συμβαίνει. Το σπέρμα μπορεί να παραμείνει ενεργό και βιώσιμο στο αναπαραγωγικό σύστημα μιας γυναίκας έως και έξι ημέρες», έτσι η σύλληψη μπορεί να γίνει πολύ αργότερα απ’ ό,τι μια γυναίκα και ο γιατρός της υπολόγιζαν.

«Ακόμα και όταν πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε με απίστευτη ακρίβεια ποια είναι η ημερομηνία της σύλληψης, μπορεί να είμαστε τρεις ή τέσσερις μέρες μακριά. Μπορεί να συμβούν καθυστερήσεις στην ωορρηξία των γυναικών ή / και στην εμφύτευση ενός εμβρύου», αναφέρει.

Έτσι, ένα γονιμοποιημένο ωάριο μπορεί να χρειαστεί αρκετές ημέρες για να εμφυτευτεί και να αρχίσει να αναπτύσσεται στη μήτρα μιας γυναίκας, οδηγώντας σε αποτελέσματα υπερήχων που φαίνεται να δείχνουν ένα έμβρυο που αργεί να αναπτυχθεί και συνεπώς είναι πιθανό να αποβληθεί. Στην πραγματικότητα, το έμβρυο απλά καθυστερεί λόγω της μεταγενέστερης από την αναμενόμενη εμφύτευσής του.

Αλλά συνήθως, αν μοιάζει με αποβολή, είναι.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων που βλέπουμε τα επίπεδα της ορμόνης της εγκυμοσύνης (hCG) στο αίμα να αυξάνονται αργά ή ένας σάκος στη μήτρα δεν διπλασιάζεται σωστά, αποδεικνύονται αποβολή», λέει.

Ωστόσο, προειδοποιεί: «Εάν δεν υπάρχει βαριά κολπική αιμορραγία, οι άνθρωποι δεν πρέπει να βιάζονται να τερματίσουν την εγκυμοσύνη έως ότου σιγουρευτούμε. Αυτό που λέω στις ασθενείς μου είναι: Δεν είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτή είναι μια αποβολή. Θα ήθελα να επιστρέψετε σε μία εβδομάδα. Τότε είναι καλύτερα προετοιμασμένοι ψυχολογικά για το τι μπορεί να συμβεί».

Ξέρω ότι δεν θα είχα πάει για απόξεση πριν σιγουρευτώ για άλλη μία φορά ότι η εγκυμοσύνη δεν ήταν βιώσιμη, αλλά τρομάζω και μόνο σε αυτή τη σκέψη.

Α για «Αναγέννηση»

Έζησα στο πετσί μου αυτή τη λέξη που ξεκινά από Α και νόμιζα ότι ήξερα όσα έπρεπε να γνωρίζω γύρω από αυτή. Αποδεικνύεται ότι έκανα λάθος, όπως και ο γιατρός μου. Τώρα η μόνη λέξη που αρχίζει από Α για εμένα είναι η Αναγέννηση.

Θα συνεχίσει να επιβιώνει; Αυτό το μωρό θα ραγίσει ξανά τις καρδιές μας με περισσότερο δράμα αυτή τη φορά; Για μένα, κάθε επιπλέον μέρα που περνάει, έχοντας μέσα μου αυτό το πλάσμα είναι δώρο».

Διαβάσαμε την ιστορία της Erica Kain στο www.health.com

Σχετικά Άρθρα
Ο Παύλος Γλύξμπουργκ μάς... θύμισε τα ελληνικά έθιμα του πένθους που είχαμε ξεχάσει
Ο Παύλος Γλύξμπουργκ μάς… θύμισε τα ελληνικά έθιμα του πένθους που είχαμε ξεχάσει
Δίκη για Μάτι: Ανατριχιάζουν οι καταθέσεις - «Ήταν σαν την καταστροφή της Σμύρνης»
Δίκη για Μάτι: Ανατριχιάζουν οι καταθέσεις – «Ήταν σαν την καταστροφή της Σμύρνης»
%ce%b7-%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%b1%ce%bd-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%cf%83%ce%ba%cf%8c%cf%84%cf%89%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b10
Η είδηση που σαν σήμερα «σκότωσε» τον Αριστοτέλη Ωνάση
“Εμφάνισα καρκίνο του μαστού σε νεαρή ηλικία, χωρίς κανένα ιστορικό στην οικογένεια -Άκουσε τι έχω να σου πω"
“Εμφάνισα καρκίνο του μαστού σε νεαρή ηλικία, χωρίς κανένα ιστορικό στην οικογένεια -Άκουσε τι έχω να σου πω”
Ο αρραβωνιαστικός την παράτησε όταν διαγνώστηκε με καρκίνο - Εκείνη πουλάει το νυφικό της για τις θεραπείες
Ο αρραβωνιαστικός την παράτησε όταν διαγνώστηκε με καρκίνο – Εκείνη πουλάει το νυφικό της για τις θεραπείες
Ρεγγίνα Μακέδου: Το συγκλονιστικό μήνυμα για τις χημειοθεραπείες - "Το πρόσωπο μου έχει παραμορφωθεί ξανά και ξανά"
Ρεγγίνα Μακέδου: Το συγκλονιστικό μήνυμα για τις χημειοθεραπείες – “Το πρόσωπο μου έχει παραμορφωθεί ξανά και ξανά”

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του