Αληθινές Ιστορίες

Μοναχή Γαβριηλία: Ο συναρπαστικός βίος της νέας Αγίας της Εκκλησίας – Ήταν η δεύτερη γυναίκα που μπήκε στο πανεπιστήμιο

Μία νέα Αγία, έχει από την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023 η Ορθόδοξη εκκλησία, τη μοναχή Γαβριηλία. Στην απόφαση της αγιοκατάταξής της στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε παμψηφεί η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η Αγία Γερόντισσα Γαβριηλία Παπαγιάννη ήταν Ελληνορθόδοξη μοναχή, γνωστή ως πνευματική οδηγός, με ιδιαίτερη φροντίδα σε φτωχούς και ασθενείς. Μάλιστα, ήταν η δεύτερη γυναίκα που εισήχθη σε ελληνικό πανεπιστήμιο και ήταν εκπαιδευμένη φυσιοθεραπεύτρια πριν ξεκινήσει το θρησκευτικό της αξίωμα σε ηλικία 60 ετών.

Τα πρώτα χρόνια

Η Γερόντισσα Γαβριηλία Παπαγιάννη γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1897.Ο πατέρας της ήταν εύπορος ξυλέμπορος κι έζησε σε ένα περιβάλλον με πολλές ανέσεις στην Πόλη, στο Φανάρι. Το όνομά της πριν αποσυρθεί από τα εγκόσμια, ήταν Αυρηλίας και ήταν το τέταρτο και τελευταίο παιδί της οικογενείας.

Η μεγάλη αδελφή της, Βασιλική ήταν εκείνη που της πρωτομίλησε για τον Θεό. Μαζί με τα παραμύθια που της διάβαζε, της έλεγε ιστορίες από το Ευαγγέλιο και την Παλαιά Διαθήκη. Μια μέρα λοιπόν, της είπε ότι ο Θεός είναι «πανταχού Παρών» κι ότι κι αν κάνουμε Εκείνος το βλέπει.

Τότε η μικρή Αυρηλία που ήταν 4-5 χρονών τα έχασε και με τρομαγμένη φωνή ρώτησε: «Κι αν πάω και κλειστώ μέσα σ’ εκείνο το ντουλάπι, θα με βρει»; «Ναι» της λέει. «καλά, κι αν γίνω μικρή-μικρή και μπω σ’αυτό το σπιρτόκουτο κι εκεί θα με βλέπει»; «Κι εκεί». Τότε κατάλαβε ότι η ζωή είναι σοβαρή υπόθεση γιατί μας βλέπει «Εκείνος που-είναι παντού»!

Τα χρόνια περνούσαν και η μικρή Αυρηλία αγαπούσε όλον τον κόσμο κι όλος ο κόσμος την αγαπούσε.

Μετά το γυμνάσιο, έφυγε για να συνεχίσει τις Σπουδές της στην Ελβετία στην Σχολή Γεωπονικής του Estavayer-Le-Lace. Αγαπούσε ιδιαίτερα τα φυτά και κυριολεκτικά μέχρι το τέλος της ζωής της «μιλούσε» μαζί τους και λες κι έβλεπες κάθε φορά την ανταπόκριση τους.

Η δεύτερη γυναίκα που μπήκε σε πανεπιστήμιο

Το 1923 η οικογένειά της μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, πέρασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έγινε η δεύτερη γυναίκα που έγινε ποτέ δεκτή σε ελληνικό πανεπιστήμιο, όπου απέκτησε πτυχίο στη φιλοσοφία.

Μετά το τέλος των σπουδών της μετακόμισε στην Αθήνα. Ξεκίνησε να εργάζεται σε μια ψυχιατρική κλινική όπου παρέμεινε έναν μόνον χρόνο. Έπειτα έφυγε για την Αγγλία, έχοντας μαζί της μόνο μία λίρα Αγγλίας.

Η εν Χριστώ περιπέτειά της μόλις άρχιζε. Εκεί βρήκε διάφορες εργασίες, ενώ παράλληλα βοηθούσε πλήθος απόρων και ανέργους, επίσης φρόντιζε δωρεάν πολλούς φτωχούς. Κι έρχεται το 1954, η χρονιά σταθμός στην πνευματική της ζωή. Ήταν 24 Μαρτίου, την ημέρα που έφυγε από τη ζωή η μητέρα της.

Από κει και πέρα ξεκίνησε για τη Γαβριηλία η μεγάλη ιεραποστολή της στις πέντε ηπείρους της υφηλίου. Το 1954 πήγε στην Ινδία όπου και παρέμεινε 5 χρόνια. Ήταν μεγάλος σταθμός στην ζωή της και η ίδια αγαπούσε ιδιαίτερα την Ινδία.

Η ζωή κοντά στον Χριστό

Εκεί βοηθούσε ακατάπαυστα πλήθος λεπρών και αρρώστων και τους έδειχνε απεριόριστη αγάπη. Όλοι την αγαπούσαν και την φώναζαν αδελφή Λίλα. Στο καθημερινό της κουραστικό πρόγραμμα ήταν απαραίτητη η δίωρη ανάγνωση της Αγίας Γραφής και πολλές ώρες προσευχής. Είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Θεό και γι’ αυτό ποτέ δεν κρατούσε χρήματα πάνω της.

Βοηθούσε πλήθος ανθρώπων ενώ ήταν και η αιτία πολλοί άνθρωποι να βαφτιστούν Ορθόδοξοι. Ποτέ δεν μιλούσε σε άλλους για τον Χριστό αν δεν της το ζητούσαν οι ίδιοι. Τα χρόνια αυτά έκανε σημαντικές γνωριμίες, όπως την Μητέρα Τερέζα, Sivananda, Baba Amte.

Την καλούσαν σε διάφορες χώρες για να μιλήσει για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Μετά την Ινδία βρέθηκε στα Ιμαλάια για έναν χρόνο με λιτή τροφή, μόνη μόνο το Θεό, σε ώρες ατελείωτης προσευχής.

Μέσα από το μοναστήρι αλληλογραφούσε και βοηθούσε πολλούς ανθρώπους. Ακολουθεί η Αφρική, η Αθήνα, όπου έμεινε στο σπίτι των αγγέλων όπως το αποκαλούσαν τα πνευματικά της παιδιά, όπου κάθε μέρα δεχόταν πονεμένους ανθρώπους και τους βοηθούσε.

Έπειτα, ακολούθησε η Αίγινα και η Λέρος, όπου και εκοιμήθη σε ηλικία 95 ετών, στις 28 Μαρτίου του 1992.

Πηγή wikipedia, dogma.gr

Διαβάστε επίσης

Τραγωδία στη Βενετία: 21 νεκροί σε τροχαίο με λεωφορείο – Κυρίως νέοι τα θύματα

Τηλεθέαση: Η Μάγισσα έκανε τη μεγάλη ανατροπή – Αυτό δεν το περίμενε κανείς!

Gianna Maravella

Recent Posts

Άγχος και φοβία της δέσμευσης: Όταν οι σχέσεις γίνονται πηγή αγωνίας

Η δέσμευση σε μία σχέση μπορεί να είναι πηγή χαράς, συντροφικότητας και προσωπικής ανάπτυξης. Όμως,…

8 λεπτά ago

Σκιαδαρέσες live την Παρασκευή 2 Μαΐου και γινόματε όλοι μια μεγάλη παρέα

To Φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων και ο Ελληνικός 93.2 φέρνουν τις Σκιαδαρέσες, live. Μια ανοιχτή…

51 λεπτά ago

Τρεις κρατούμενες, ένα κελί – TOXICITY στον Τεχνοχώρο ΦΑΜΠΡΙΚΑ

Τρεις κρατούμενες. Ένα κελί. Ένα σχέδιο που δοκιμάζει τις σχέσεις τους. Θα καταφέρουν να αποδράσουν…

3 ώρες ago

Μπαλοφοβία: Η παράξενη φοβία της Καινούργιου και πώς την ξεπέρασε

Μία παράξενη φοβία των παιδικών της χρόνων εξομολογήθηκε η παρουσιάστρια Κατερίνα Καινούργιου, η οποία μέσω…

3 ώρες ago

Διακόσμηση στο εσωτερικό του σπιτιού: Τα 7 βασικά tips που πρέπει να γνωρίζεις

Οι άνθρωποι τείνουν να περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στα σπίτια τους, κάτι που οδηγεί…

5 ώρες ago

Νίκη Σαλπαδήμου, τι σημαίνει για σένα “γράφω βιβλία”;

«Επιτρέπεται ν’ απατήσω τον άντρα μου;» ρώτησε ξαφνικά η Αύρα και ομολογώ πως για αρκετά…

6 ώρες ago