Το έγκλημα με θύμα την Κική Κούσογλου, στη Βέροια το 2005, είναι από αυτά που το Πανελλήνιο δεν θα ξεχάσει ποτέ. Μια φρικτή γυναικοκτονία που εξόργισε ακόμα περισσότερο, αφού ο δολοφόνος, Δάνος Μουρατίδης, για μήνες εξαπατούσε αστυνομικούς και κανάλια, λέγοντας πόσο αγαπούσε το θύμα και συμμετέχοντας ακόμα και στις έρευνες για την αναζήτηση της σορού. Ήταν, όμως, αυτός που σε ηλικία 23 ετών στραγγάλισε την πανέμορφη, 20χρονη σύντροφό του, με τα ίδια του τα χέρια. Τελικά, και με τη συμβολή της Αγγελικής Νικολούλη, αναγκάστηκε να ομολογήσει την αλήθεια.
Η υπόθεση ήρθε ξανά στο φως πρόσφατα, όταν έγινε γνωστό, ότι ενώ το δικαστήριο του είχε επιβάλει ποινή ισόβιας φυλάκισης, αυτή στην Ελλάδα δεν έχει πράγματι ισόβια ισχύ, και έτσι ο καταδικασμένος δολοφόνος από το 2021 κυκλοφορεί ελεύθερος. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του protothema.gr, έχει φτιάξει πάλι τη ζωή του, με νέα σύντροφο, στο εξωτερικό.
Η υπόθεση που έγινε έργο
Ο ηθοποιός Γιώργος Χριστοδούλου, συγκλονισμένος από την υπόθεση και εμπνευσμένος από αυτή ανέβασε τη σεζόν που μας πέρασε το θεατρικό έργο “Ο Συνεργός”. Το έργο καταπιάνεται με την πραγματική ιστορία, αλλά έχει πολλά στοιχεία μυθοπλασίας, ενώ δεν εστιάζει στον θύτη ή στο θύμα, μα περισσότερο θίγει θέματα της κοινωνίας στην ελληνική επαρχία.
Όπως ο ίδιος λέει μιλώντας στο ΑΠΕ: «Η πρώτη μου επαφή με τη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν ως απλός παρατηρητής, γιατί όταν συνέβη το γεγονός ήμουν μικρός σε ηλικία και το είχα δει μέσα από την τηλεόραση. Όταν αργότερα διάβασα κάποιες δημοσιογραφικές έρευνες για τη συγκεκριμένη ιστορία, αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτήν θεατρικά, γιατί μέσα της είχε πολλά κομμάτια τα οποία με ενδιέφεραν».
Και προσθέτει: «Το έργο εξερευνά μία ανθρώπινη συμπεριφορά τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Μάλιστα το έγραψα πολύ πριν δημιουργηθεί όλη αυτή η μάστιγα των γυναικοκτονιών, οπότε κατά κάποιο τρόπο οι συνθήκες με προστάτεψαν ώστε να μην υπάρχει ένα υπερβάλλον συναισθηματικό φορτίο στη διάρκεια της συγγραφής του. Είναι ένα έργο που έχει νηφαλιότητα και δεν σκοπεύει να διδάξει. Αυτό που κράτησα από το πραγματικό γεγονός είναι κάποιες “νησίδες” για το πώς τελικά εξελίχθηκε η ιστορία μέχρι να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση και να φτάσουμε στη σύλληψη του θύτη. Κατά τα άλλα έχει ένα πολύ μεγάλο μυθοπλαστικό κομμάτι, υπάρχουν χαρακτήρες δικής μου επινόησης, όπως για παράδειγμα η γυναίκα του συνεργού, που δεν είναι πραγματικό πρόσωπο.»
“Πώς να αντέξεις να δεις αυτό το έργο”
Το έργο, αφού ολοκλήρωσε τις παραστάσεις του στο θέατρο Επί Κολωνώ, πρόκειται να ανέβει τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Αυλαία. Θα παρακολουθήσουν, άραγε, οι γονείς της αδικοχαμένης Κικής την παράσταση;
Η μητέρα της Κικής, Δέσποινα Κούσογλου, μίλησε σήμερα το πρωί στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα, και σχολίασε τόσο το γεγονός, ότι ο Μουρατίδης ζει σήμερα ελεύθερος, όσο και τη δημιουργία της παράστασης:
“Κάθε φορά που ακούμε κάτι ταραζόμαστε, κλονιζόμαστε, έρχονται στη μνήμη μας τα πάντα” είπε καταρχάς η γυναίκα.
Αναφορικά με την παράσταση που ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, η κ. Κούσογλου είπε, ότι δεν θα πήγαινε να τη δει. “Δεν θα μπορούσα να την δω. Δεν είναι κάτι το ευχάριστο. Με στεναχωρεί, με πονάει η καρδιά μου όταν το ακούω. Δεν θέλω. Αν με ρωτούσαν δεν θα ήθελα να γίνει, αλλά δυστυχώς δεν μας ρωτάει κανένας, κάνουν ό,τι θέλουν. Εγώ δεν θα ήθελα καν να ασχοληθεί με το παιδί μου. Θα πεις ίσως δεν πει το όνομα, αλλά δεν θα ήθελα καθόλου να ασχοληθεί με την υπόθεσή μας. Πάρα πολύ με πονάει.”
Σχολιάζοντας το γεγονός, ότι θα ανέβει σε έργο και η απώλεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη, το οποίο ούτε οι δικοί του γονείς θα δούνε είπε: “Μα δεν είναι δυνατόν! Είναι δυνατόν; Πώς να αντέξεις να πας να το δεις; Γιατί έρχονται όλες οι μνήμες του παιδιού σου.”
“Μάθαμε κιόλας ότι έχει βγει και έξω αυτός ο άνθρωπος. Κάθε μέρα ακούω αυτό το πράγμα. Δεν μπορώ να καταλάβω, δηλαδή, δεν μπορεί αυτός ο νόμος να αλλάξει; Για ποιον λόγο να τον βάζουν στη φυλακή και να τον βγάζουν; Έναν άνθρωπο που αφαιρεί τη ζωή ενός παιδιού… Για ποιον λόγο τον βάζεις στη φυλακή και μετά από λίγα χρόνια τον βγάζεις;”
“Εγώ σαν μάνα δεν θα ήθελα ποτέ να τον σκοτώσουν. Ποτέ. Αλλά να τον αφήσουν μέσα στη φυλακή. Εκεί να πεθάνει. Να μην του αφαιρέσουν τη ζωή, αλλά να πεθάνει εκεί μέσα. Όταν λες ισόβια να είναι ισόβια. Όχι 10 χρόνια μετά να είναι έξω…”
“Εμάς είχε καταδικαστεί ισόβια και αυτός στα 16 χρόνια βγήκε έξω. Θα είχε δικαιωθεί το παιδί μου αν τον άφηναν στη φυλακή μέσα, εκεί να πεθάνει. Ο κύριος αυτός της Κάρολαιν που θέλει να κάνει έφεση για να μειωθεί η ποινή του… επιτρέπονται αυτά τα πράγματα; Ε όχι να μειώσεις και την ποινή σου! Αυτή η μάνα τι έχει να πει;”
Ποιος μπορεί να την αδικήσει;
Διαβάστε ακόμα:
19 Μαΐου: Η καταραμένη ημέρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό
“Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού” με τον Πάνο Βλάχο βγαίνει σε μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα
Google News