Αυτή είναι η ωμή αλήθεια του θηλασμού μου- Ματωμένες θηλές, πόνος και απόγνωση

Η αλήθεια είναι πως λίγες φορές με έχει κινητοποιήσει συναισθηματικά μία διαφήμιση τόσο πολύ. Και μ΄αυτό δεν εννοώ πως έχει αγγίξει μία ευαίσθητη φλέβα μου και με έχει συγκινήσει. Όχι, αυτό είναι εύκολο άλλωστε και συμβαίνει συχνά. Εννοώ πως είναι μετρημένες στα δάχτυλα οι φορές που μία διαφήμιση είναι τόσο ρεαλιστικά στημένη που μου έχει ανακινήσει αναμνήσεις. Η διαφήμιση αυτή της Frida Mom το κατάφερε γιατί απεικονίζει τη διαδικασία του θηλασμού όπως ακριβώς είναι. Χωρίς καμία ωραιοποίηση και εξιδανίκευση. Γιατί κακά τα ψέματα ο θηλασμός πάντα απεικονίζεται ως ιδανικός. Μία πανευτυχής μητέρα και ένα στρουμπουλό ευτυχισμένο μωρό θηλάζει.

Σχετικά άρθρα: Το αριστερό μου χέρι ήταν νεκρό – Ο πατέρας μού «δώρισε» τα οστά του και σήμερα παίζω ακόμη και πιάνο

Είναι όμως έτσι; Εγώ δεν το βίωσα έτσι, τουλάχιστον στην αρχή. Δεν εννοώ πως δεν υπήρχαν και αυτές οι ευτυχισμένες στιγμές. Και βέβαια υπήρχαν. Οι άλλες όμως, οι πιο δύσκολες, στην αρχή υπερίσχυσαν απόλυτα.

Θυμάμαι τις πρώτες μέρες που δεν ήξερα αν το παιδί μου τρώει ή όχι. Πού το ζύγιζα μετά από κάθε γεύμα για να δω αν όντως βγάζει το στήθος μου γάλα. Θυμάμαι να πονώ απίστευτα και να πετρώνει το στήθος μου. Θυμάμαι τις θηλές μου να ματώνουν και να είμαι σε απόγνωση. Να παίρνω τη μαία μου, να μου δίνει συμβουλές, εγώ να μην ικανοποιούμαι από αυτές και να παίρνω στο Κέντρο θηλασμού του Έλενα (εκεί είχα παρακολουθήσει μαθήματα θηλασμού πριν γεννήσω) και να ρωτώ πανικόβλητη τι να κάνω. Τρομερό, αλλά ο καθένας μου έλεγε και κάτι διαφορετικό! Θυμάμαι να βάζω μαρούλια στο στήθος μου, να κάνω μαλάξεις συνέχεια με ζεστές πετσέτες, να αγοράζω κάτι πανάκριβα επιθέματα με ένα τζελ μεσα. Να πηγαίνω πάνω από τον νιπτήρα και να προσπαθώ να αποσυμφορήσω το στήθος μου από το γάλα. Στις δε θηλές μου έβαζα ό,τι μου έλεγαν ή ότι διάβαζα στο ίντερνετ μέσα στην απελπιδία μου. Γάλα, σάλιο, ειδικές αναπλαστικές αλοιφές. Δε γινόταν τίποτα. Κάθε φορά που το μωρό πήγαινε να θηλάσει εγώ πονούσα τόσο που έτρεχαν τα δάκρυα ποτάμι.

Ήμουν στην απόλυτη απόγνωση, κολλημένη με ένα μωρό στο στήθος μου. Μέρα νύχτα. Χαμένη, χωρίς να ξέρω τι ώρα είναι, τι μέρα… Και ήρθε η ώρα που πήρα και το θήλαστρο. Προσπαθούσα με μανία να τραβήξω γάλα και αυτό να μη βγαίνει. Απορούσα τι τρώει το μωρό, εγώ έβγαζα κάποια ελάχιστα γραμμάρια μόνο. Όμως εκεί, επέμενα. Είχα αποφασίσει να μην δώσω ξένο γάλα στο παιδί.

Ακόμη και σήμερα απορώ πως κατάφερα να θηλάσω αποκλειστικά. Κάθε αρχή και δύσκολη, όντως. Κάπως μαγικά όλα ισορρόπησαν. Το στήθος μου ηρέμησε και το παιδί έπαιρνε κανονικά κιλά. Ηρέμησα και εγώ.

Λίγο πριν τους τέσσερις μήνες ωστόσο από τη γέννα, έπρεπε να επιστρέψω στη δουλειά – ο εργοδότης μου δεν με άφησε να πάρω τους επιπλέον μήνες από τον ΟΑΕΔ- και εγώ δεν ήθελα να κόψω τον θηλασμό. Δημιούργησα έτσι με μεγάλο κόπο απόθεμα στον καταψύκτη προκειμένου να ταΐζει το μικρό η γιαγιά του όσο λείπω. Με θυμάμαι να φεύγω το πρωί φορώντας διπλά επιθέματα στα στήθη μου. Το αποτέλεσμα; Αν αργούσα λίγο να τραβήξω με το θήλαστρο γάλα, γινόμουν χάλια. Οι μπλούζες μου αποκτούσαν κάτι τεράστιες στάμπες και βρωμούσαν μέχρι να γυρίσω στο σπίτι ξινισμένο γάλα.

Θυμάμαι τους συναδέλφους μου να με κοιτούν περίεργα καθώς πήγαινα την «παραγωγή» στο ψυγείο της δουλειάς, αλλά και αργότερα, όταν προσεκτικά έβαζα μέσα στο ψυγειάκι μου το γάλα που είχα βγάλει μέσα στη μέρα για να το μεταφέρω στο σπίτι.

Θυμάμαι να γυρίζω σπίτι και το μωρό να μην ξεκολλάει από πάνω μου. Θήλαζε θήλαζε σαν να μην έχει ξαναθηλάσει ποτέ. Δύσκολο να θηλάζεις αποκλειστικά και να εργάζεσαι. Κόβεται απότομα ο δεσμός και το σοκ είναι μεγάλο και για τη μητέρα και για το παιδί. Και είναι τρομερό πόσο μεγάλη προσπάθεια χρειάζεται προκειμένου να αναπληρώσεις τις χαμένες ώρες…

Σήμερα που τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει, αναπολώ αυτές τις στιγμές και η αλήθεια είναι πως μου έχουν μείνει μόνο ωραίες και όμορφες αναμνήσεις. Αυτές που δείχνουν οι διαφημίσεις. Και αισθάνομαι υπερήφανη γιατί κατάφερα να θηλάσω τα δύο παιδιά για έναν ολόκληρο χρόνο.

Ωστόσο, η διαφήμιση της Frida Mom «Stream of Lactation» για κάποιον λόγο μού ανακίνησε αναμνήσεις, μάλλον γιατί απεικονίζει την πραγματική διάσταση του θηλασμού και του γυναικείου στήθους, όχι την ωραιοποιημένη.

Το βίντεο – που θα μεταδοθεί και στις Χρυσές Σφαίρες- δείχνει γυναίκες να παλεύουν καθημερινά να βγάλουν το γάλα του μωρού τους, αλλά και την προσωπική τους φροντίδα χωρίς να έχουν βοήθεια, έτσι, τα προϊόντα του brand θα τους φανούν σωτήρια.

Σχετικά Άρθρα
Συγκλονίζει ο Ανδρέας Γεωργίου: «Η μητέρα μου πέθανε από AIDS, ο κόσμος μας απέφευγε»
Συγκλονίζει ο Ανδρέας Γεωργίου: «Η μητέρα μου πέθανε από AIDS, ο κόσμος μας απέφευγε»
Σελίν Ντιόν: Συγκλονίζει το βίντεο από το 2008 με τα πρώτα σημάδια του συνδρόμου της
Σελίν Ντιόν: Συγκλονίζει το βίντεο από το 2008 με τα πρώτα σημάδια του συνδρόμου της
Σοφία Μουτίδου: Η συγκλονιστική εξομολόγηση για την ψυχική υγεία και πώς θέλει να βοηθήσει
Σοφία Μουτίδου: Η συγκλονιστική εξομολόγηση για την ψυχική υγεία και πώς θέλει να βοηθήσει
«Δήμητρα της Λέσβου»: Όταν αναγνωρίστηκε νεκρό, το σώμα που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ ζωντανό
«Δήμητρα της Λέσβου»: Όταν αναγνωρίστηκε νεκρό, το σώμα που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ ζωντανό
Σελίν Ντιόν: Έκρυβε επι 17 χρόνια την ασθένειά της - «Μεγάλο βάρος το να λες ψέματα»
Σελίν Ντιόν: Έκρυβε επι 17 χρόνια την ασθένειά της – «Μεγάλο βάρος το να λες ψέματα»
Ένα χειρόγραφο προσκλητήριο γάμου από το 1912 σε μια παράξενη γλώσσα
Ένα χειρόγραφο προσκλητήριο γάμου από το 1912 σε μια παράξενη γλώσσα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του