79η Επέτειος από τη Μάχη της Κοκκινιάς: Ας μάθουμε την ιστορία για το μπλόκο της Κοκκινιάς

79η-επέτειος-από-τη-μάχη-της-κοκκινιάς-α

Εκδήλωση Μνήμης για την 79η Επέτειο από τη Μάχη της Κοκκινιάς που έγινε στις 6,7,8 Μάρτη 1944 διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη τη Δευτέρα 6 Μαρτίου στις 6 μ.μ. στην πλατεία Δαβάκη στο Μνημείο Μάχης της Κοκκινιάς. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση θα γίνει κατάθεση στεφάνου από τον Δήμαρχο Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Μαγνησίας Μικράς Ασίας, ιστορικός και Δημοτική Σύμβουλος Αρχοντία Παπαδοπούλου θα αναφερθεί στο ιστορικό της μέρας. Στη συνέχεια στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς (Ηλιουπόλεως 102Α) στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο: « Κοκκινιά 1941-1944:Πρόσφυγες και Πολιτική» με ομιλητή τον Τάσο Σακελλαρόπουλο, Ιστορικός και υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη. Την εκδήλωση διοργανώνει η Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Ας μάθουμε για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Το 1944 βρίσκει την Αντιστασιακή δράση του λαού της Αθήνας και του Πειραιά σε άνοδο, οι κάτοικοι των συνοικιών οργανώνονται μαζικά στο ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ.  Οι Γερμανοί κατακτητές και η δωσίλογη κυβέρνηση του Ράλλη ανησυχούν. Κύριος στόχος τους το ξήλωμα των αντιστασιακών οργανώσεων και το γονάτισμα των συνοικιών. Από την άλλη ο ΕΛΑΣ ετοιμάζει σχέδια και οργανώνει την άμυνα των συνοικιών. Το  6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ είχε αναλάβει την υπεράσπιση της Κοκκινιάς. Δίπλα στον ΕΛΑΣ βρίσκονταν τα μέλη του ΕΑΜ, οι ΕΠΟΝίτες και κυρίως η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Κοκκινιάς.

Σάββατο 4 Μάρτη 1944

Χωροφύλακες και ταγματασφαλίτες προσπαθούν να εισβάλουν από δυο διαφορετικά σημεία στην πόλη. Ακολουθούν πολύωρες συγκρούσεις με τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ, οι οποίοι καταφέρνουν και αναχαιτίζουν τους εισβολείς, που οπισθοχωρούν προς την Αθήνα και προς τον Κορυδαλλό. Το ίδιο βράδυ συγκαλείται κοινή σύσκεψη στην Κοκκινιά από στελέχη του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ και αποφασίζουν γενική επιφυλακή και ενημέρωση του λαού της πόλης. Η Κομματική Οργάνωση της Κοκκινιάς του ΚΚΕ, αποφασίζει να γίνει την επόμενη ημέρα συλλαλητήριο του λαού της Κοκκινιάς ενάντια στην τρομοκρατία των Ταγμάτων Ασφαλείας.

Κυριακή 5 Μάρτη 1944 

Οι Κοκκινιώτες απαντούν με μεγαλειώδες συλλαλητήριο κατά της τρομοκρατίας στην πλατεία του Αγίου Νικολάου. Παράλληλα απαιτούν συσσίτιο για τα παιδιά. Στο τέλος του συλλαλητηρίου η πόλη δέχεται επιδρομή, πάλι από δυο κατευθύνσεις. Από τη Λεύκα, στη Θηβών, με δύο φορτηγά γεμάτα χωροφύλακες και ταγματασφαλίτες. Κατάφεραν να φτάσουν μέχρι την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Η δεύτερη επίθεση γίνεται από το Γ. Νεκροταφείο με τρία καμιόνια γεμάτα γερμανοτσολιάδες. Οι μάχες εξαπλώνονται μέχρι την Παιδική Στέγη και εκεί το 3ο Τάγμα του ΕΛΑΣ Κοκκινιάς καταφέρνει να διασπάσει τους επιδρομείς. Το πρώτο φορτηγό διαφεύγει προς την παλαιά Κοκκινιά μέσω της οδού Σμύρνης, το δεύτερο προς το Κουτσουκάρι, όπου εκεί το «υποδέχονται» ΕΛΑΣίτες οπλισμένοι με χειροβομβίδες και το τρίτο φορτηγό οπισθοχωρεί προς την Αθήνα. Ο λαός της Κοκκινιάς πανηγυρίζει που οι ΕΛΑΣίτες καταφέρνουν για δεύτερη ημέρα να αναχαιτίσουν την επίθεση των ντόπιων συνεργατών των Γερμανών. Από αυτή την επιτυχία του ΕΛΑΣ αλλά και από το μαζικό συλλαλητήριο που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Κοκκινιάς του ΚΚΕ, ο διορισμένος από τον Ιωάννη Ράλλη, Δήμαρχος της Πόλης Γρηγόρης Χατζής, παραιτείται.

Δευτέρα 6 Μάρτη 1944

Την επόμενη μέρα ο Πειραιάς αντιδρά και κατεβαίνει σε μαζική πανεργατική απεργία κατά της τρομοκρατίας του λαού της Κοκκινιάς. Η συμμετοχή κι η αλληλεγγύη των εργατών και του λαού προς τους Κοκκινιώτες αγωνιστές είναι καθολική. Νεκρώνει το λιμάνι, τα συνεργεία, τα ραφτάδικα, τα υφαντουργεία, τα σαπουνάδικα, τα λαδάδικα… σε όλο τον Πειραιά. Εκτός από την αλληλεγγύη των εργατών και του λαού προς τους Κοκκινιώτες, οι απεργιακές κινητοποιήσεις μπλοκάρουν και σημαντικές δυνάμεις των Γερμανών, των Ταγμάτων Ασφαλείας και της Χωροφυλακής, στο κέντρο του Πειραιά και δεν μπορούν να εισβάλουν στην Κοκκινιά. Όμως η μέρα δεν ήταν ήσυχη για την Κοκκινιά. Νωρίς το πρωί δύο φορτηγά με ταγματασφαλίτες προσπαθούν να μπουν στην πόλη από το Γ΄ Νεκροταφείο. Τους εμποδίζουν δυνάμεις του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ και τους τρέπουν σε φυγή προς τον ελαιώνα δίπλα στο νεκροταφείο Σε λιγότερο από μία ώρα, από το ίδιο σημείο, η πόλη δέχεται σχεδιασμένη επιδρομή. Καταφθάνουν δέκα φορτηγά με περίπου 600 γκεσταπίτες, χωροφύλακες και ταγματασφαλίτες. Μέσω της οδού Κυδωνιών, αργά-αργά προσπαθούν να φτάσουν όσο πιο μέσα γίνεται στην Κοκκινιά. Την πρώτη αντίσταση τη συναντούν από τις ταράτσες των εργατικών πολυκατοικιών.

Εκεί βρίσκεται οχυρωμένη η διμοιρία του Μιχάλη Ραφαηλάκη που η σθεναρή της άμυνα καθυστερεί σημαντικά τους επιδρομείς. Στη συνέχεια οι φασίστες επιδρομείς δέχονται επίθεση από τη διμοιρία του «μπάρμπα-Γιώργου» (Γιώργος Κιστριάδης) στην Κυδωνιών (Πέτρου Ράλλη, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η ΕΥΔΑΠ). Από τις ισχυρές επιθέσεις που δέχονται οι επιδρομείς στην Παιδική Στέγη, αναγκάζονται να σπάσουν τη φάλαγγά τους σε δύο μέρη (ό, τι ακριβώς έγινε και την προηγούμενη ημέρα). Η πρώτη φάλαγγα πάει προς το Κουτσουκάρι, όπου συνεχώς δέχεται επιθέσεις από τα στενά, από τις διμοιρίες του Κώστα Διαμαντή και του Νίκου Παπαδόπουλου. Τελικά οι φασίστες επιδρομείς σκορπίζουν σε άτακτη φυγή.  Η δεύτερη φάλαγγα, που είναι πολύ μεγαλύτερη σε όγκο, οπισθοχωρεί προς την περιοχή των Άσπρων Χωμάτων. Εκεί δέχεται επιθέσεις από τις διμοιρίες του Θοδωρή Μπιζάνη και του Μιχάλη Ραφαηλάκη ο οποίος είχε μεταφερθεί εκεί από τις εργατικές πολυκατοικίες. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται και το 1ο τάγμα του 5ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ το οποίο σταματά την επίθεση που πήγε να δεχτεί η πόλη από τη Λεύκα στη Θηβών.

Η έκθεση του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ αναφέρει ότι ένα αυτοκίνητο με χωροφύλακες φτάνει στο Κρατικό Νοσοκομείο Σαπόρτα στην παλαιά Κοκκινιά που έχει διακομιστεί ο νεκρός χωροφύλακας από τη συμπλοκή της προηγούμενης ημέρας. Στο Νοσοκομείο Σαπόρτα οι χωροφύλακες συλλαμβάνουν κάποιους επισκέπτες και ορισμένους από το προσωπικό. Σε πεζή φάλαγγα μέσω της οδού Θηβών κατευθύνονται προς τον Πειραιά με τους αιχμαλώτους. Ξαφνικά δέχονται επίθεση από τα στενά της οδού Θηβών από το 1ο Τάγμα του ΕΛΑΣ (Σ. Κύβελος – Ν. Χιωτάκης), που ελευθερώνει τους αιχμαλώτους και τραυματίζει δέκα χωροφύλακες. Άλλη μια επίθεση στην πόλη έχει αναχαιτιστεί. Παρά τους τραυματισμούς, τις συλλήψεις, την τρομοκρατία και το φόβο για το τι ξημερώνει την επόμενη ημέρα, ο λαός της Κοκκινιάς πανηγυρίζει. Βλέπει τα παλικάρια του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ να αψηφούν το θάνατο για να μην πατήσουν οι Ναζί στην Κοκκινιά. Το βράδυ οι ΕΑΜίτες γεμίζουν την πόλη με συνθήματα στους τοίχους, ενώ τα «χωνιά» του ΕΑΜ ακούγονται σε κάθε γωνιά της πόλης.

Τρίτη 7 Μάρτη 1944

79%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%ad%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7-%ce%bc%ce%ac%cf%87%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%bf%ce%ba%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b9%ce%ac%cf%82-%ce%b10 ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟ, στις 8 Μάρτη του 2017

Διαβάστε επίσης

Ποιος είναι ο άνδρας της ΕΜΑΚ πίσω από τη συγκλονιστική φωτογραφία στα συντρίμμια του τρένου

Tips για νηστίσιμα πιάτα χαμηλά σε θερμίδες και με πλούσια γεύση

Σχετικά Άρθρα
Η Μελίνα Κανά για το έμφραγμα που έπαθε πάνω στη σκηνή
Η Μελίνα Κανά για το έμφραγμα που έπαθε πάνω στη σκηνή
Σοκάρει ο Καραλής: «Υπήρχε προπονητής που μου έλεγε: να πας στη χώρα σου, οι μαύροι δεν κάνουν επί κοντώ»
Εμμανουήλ Καραλής: «Υπήρχε προπονητής που μου έλεγε: να πας στη χώρα σου, οι μαύροι δεν κάνουν επί κοντώ»
Η Γιολάντα έχασε στα Τέμπη τις δύο κολλητές της: “Να φύγουν από τα αξιώματά τους και να μην ξανάρθουν!”
Η Γιολάντα έχασε στα Τέμπη τις δύο κολλητές της: “Να φύγουν από τα αξιώματά τους και να μην ξανάρθουν!”
Μαρία Ιωαννίδου: Άβολες αποκαλύψεις για τη Ναταλία Γερμανού - «Πέρασα καρκίνο και δεν ήρθε ούτε απ’ έξω»
Μαρία Ιωαννίδου: Άβολες αποκαλύψεις για τη Ναταλία Γερμανού – «Πέρασα καρκίνο και δεν ήρθε ούτε απ’ έξω»
Τέμπη: "Κάθε μέρα κι άλλος ψυχολόγος στο τηλέφωνο - Δεν κοιμάμαι χώρις χάπια" -Ακόμα βασανίζονται οι επιζώντες
Τέμπη: “Κάθε μέρα κι άλλος ψυχολόγος στο τηλέφωνο – Δεν κοιμάμαι χώρις χάπια” -Ακόμα βασανίζονται οι επιζώντες
Ο δισεκατομμυριούχος Πόρσε χωρίζει τη σύζυγό του επειδή έχει άνοια
Ο δισεκατομμυριούχος Πόρσε χωρίζει τη σύζυγό του επειδή έχει άνοια

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του