Η ανησυχία εντείνεται, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χτες ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη προκειμένου να καθοριστεί εάν θα χρειαστεί να κηρύξει μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας», ένας όρος που χρησιμοποιείται μονάχα στην περίπτωση των σοβαρότερων επιδημιών.Τι είναι

Ο ιός, γνωστός επίσης ως 2019-nCoV είναι ένα νέο στέλεχος του κοροναϊού που δεν έχει αναγνωριστεί προηγουμένως στον άνθρωπο.

Εκτιμάται ότι προήλθε από μολυσμένα ζώα σε υπαίθρια αγορά θαλασσινών και άγριων ζώων στο Wuhan.

Να τονίσουμε εδώ πως ήδη 300 άτομα σε μεγάλες πόλεις της Κίνας έχουν νοσήσει από τον ιό, ενώ 4 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο νέος κοροναϊός εκτός από την Κίνα, έχει πλήξει άλλες τρεις ασιατικές χώρες, παρουσιάζοντας αρκετά κρούσματα τις τελευταίες ώρες.

Συμπτώματα -προφύλαξη


Οι κοροναϊοί είναι μια ευρεία οικογένεια ιών, αλλά μόνο έξι (με τον τωρινό επτά) είναι γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συμβουλεύσει τους ανθρώπους να αποφεύγουν την επαφή με ζωντανά ζώα “χωρίς προστασία”, να μαγειρεύουν σχολαστικά το κρέας και τα αυγά και να αποφεύγουν τη στενή επαφή όσους πάσχουν από ιώσεις.

Τα σημάδια της λοίμωξης περιλαμβάνουν αναπνευστικά συμπτώματα, πυρετό, βήχα, δύσπνοια και δυσκολίες στην αναπνοή.

Καθώς πρόκειται για ιογενή πνευμονία, τα αντιβιοτικά δεν προσφέρουν ανακούφιση, το αντίθετο μάλιστα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντιικά φάρμακα, αλλά αυτά συνήθως μειώνουν μόνο τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Οι αρχές στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ έχουν εντείνει τους ελέγχους στα αεροδρόμια, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό στο πλαίσιο των εορτασμών για το κινεζικό νέο έτος, που ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα.

Μια αναφορά από το Κέντρο MRC για την Παγκόσμια Ανίχνευση Λοιμωδών Νοσημάτων του Imperial College στο Λονδίνο υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρξουν περισσότερα από 1.700 κρούσματα άμεσα.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε ότι ο ιός, της οικογένειας του SARS, ο οποίος προκαλεί ενός είδους πνευμονία, μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η τωρινή επιδημία αναβιώνει μνήμες του ιού Sars – επίσης κορωναϊού – που σκότωσε 774 άτομα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε δεκάδες χώρες, κυρίως στην Ασία.
Η ανάλυση του γενετικού κώδικα του νέου ιού δείχνει ότι σχετίζεται στενότερα με το SARS από οποιοδήποτε άλλο ανθρώπινο κορωναϊό.

Πάντως, πρόθεση των κινεζικών αρχών είναι να μην είναι φειδωλοί στις αποκαλύψεις τους για ό,τι έχει σχέση με τον ιό, αφού η τακτική αυτή που ακολουθήθηκε το 2000 είχε άσχημες επιπτώσεις παγκοσμίως, αφού δεν μπόρεσαν να ακολουθηθούν μέτρα προφύλαξης.

από Σοφία Κωστάρα