Αρχική > Infohealth > Alert: Ο κορωνοϊός μεταλλάχτηκε και είναι πλέον πιο μολυσματικός

Alert: Ο κορωνοϊός μεταλλάχτηκε και είναι πλέον πιο μολυσματικός

Στοιχεία για την νέα μορφή του κορωνοϊού, ο οποίος εξαπλώνεται σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, προσφέρει νέα διεθνής μελέτη, Σύμφωνα μ΄αυτή, η μεταλλαγμένη εκδοχή του μεταδίδεται πιο γρήγορα χωρίς απαραίτητα οι ασθενείς να αρρωσταίνουν περισσότερο. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως πρόκειται για την «κυρίαρχη πλέον μορφή του ιού που μολύνει τους ανθρώπους».

«Αυτός είναι πλέον ο ιός», λέει η Ερίκα Όλμαν Σαφάιρ, επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο La Jolla, η οποία εργάστηκε πάνω στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell.

Η μελέτη αποτελεί εξέλιξη μιας παλιότερης επιστημονικής έρευνας σχετικά με τις ιδιότητες του κορωνοϊού. Οι επιστήμονες διεξήγαγαν πειράματα σε ανθρώπους και ζώα ενώ μελέτησαν και περισσότερες γενετικές ακολουθίες του ιού.

«Γνωρίζουμε ότι ο νέος ιός είναι πιο ‘fit’. Από μια πρώτη ματιά δεν φαίνεται ότι είναι χειρότερος», λέει η Σαφάιρ. Η μετάλλαξη επηρεάζει την πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού – τη δομή που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει μέσα στα κύτταρα και να τα μολύνει. Τώρα οι ερευνητές ελέγχουν για να δουν αν αυτό επηρεάζει το αν ο ιός μπορεί να ελεγχθεί από ένα εμβόλιο.