Αρχική > Συνταγές > Αγκινάρες με τυριά και κρέμα γάλακτος. Plus: Πώς θα καθαρίσω την αγκινάρα σωστά;

Αγκινάρες με τυριά και κρέμα γάλακτος. Plus: Πώς θα καθαρίσω την αγκινάρα σωστά;

Oι αγκινάρες είναι ένα νόστιμο λαχανικό και παράλληλα ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία. Μπορεί, όμως, να «σταθεί» με επιτυχία τόσο στον «καλλωπιστικό» τομέα ενός κήπου όσο και στο λαχανόκηπο.

Για το καθάρισμα της αγκινάρας ακολουθούμε τα εξής βήματα: Βάζουμε σε μεγάλο μπολ αρκετό νερό και στίβουμε μέσα δύο λεμόνια, κρατώντας τις λεμονόκουπες. Κόβουμε το κοτσάνι στα 3-5 εκ. από τη βάση. Κόβουμε το επάνω μέρος της αγκινάρας οριζόντια, μέχρι το σημείο που τα φύλλα μας φαίνονται τρυφερά. Αφαιρούμε όλα τα σκληρά εξωτερικά φύλλα και αφήνουμε μόνο τα τρυφερά με το ανοιχτοπράσινο χρώμα. Μ’ ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε τη βάση της αγκινάρας και το κοτσάνι. Την τρίβουμε αμέσως με μία λεμονόκουπα. Μ’ ένα κουτάλι αφαιρούμε το εσωτερικό χνούδι που βρίσκεται στο κέντρο. Βυθίζουμε αμέσως την αγκινάρα στο λεμονόνερο. Έτοιμες!

Μπορεί το καθάρισμά τους να είναι λιγάκι απαιτητικό, αλλά η θρεπτική αξία και η γεύση τους δεν συγκρίνονται! Ειδικά όταν είναι στην εποχή τους, η οποία ξεκινά τωρα! Δε χρειάζεται να της γεύεστε μόνο σε κλασσικές συνταγές! Δοκιμάστε τις με λιωμένο τυρί και κρέμα γάλακτος! Θα σας ξετρελάνουν!

Υλικά: 

10 αγκινάρες

500 ml ζωμό κότας ή βοδινού

200 γρ. Edam

200 γρ. Gouda

200 γρ. Emmental

200 γρ. γραβιέρα αλμυρή

50 – 100 γρ. βούτυρο

500 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση: Χοντροτρίβουμε τα τυριά και τα ανακατεύουμε. Ζεματίζουμε ή αχνίζουμε τις αγγινάρες, αλλά δεν τις βράζουμε. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τις τακτοποιούμε τη μία δίπλα στην άλλη. Τις περιχύνουμε με το ζωμό και πασπαλίζουμε με τα τυριά. Βάζουμε λίγο βούτυρο πάνω σε κάθε μία αγγινάρα, “ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τις βάζουμε στο φούρνο για 10’ στους 180 βαθμούς!

Αγκινάρες με αρακά: Συνδυασμός που μας κάνει καλό!