Αρχική > Featured > Αυτός ο οδηγός από τη δεκαετία του ’40 έλεγε στα αφεντικά πώς να συμπεριφέρονται στις γυναίκες υπαλλήλους

Αυτός ο οδηγός από τη δεκαετία του ’40 έλεγε στα αφεντικά πώς να συμπεριφέρονται στις γυναίκες υπαλλήλους

Τα τμήματα ανθρωπίνου δυναμικού είναι απαραίτητα σε κάθε εταιρεία. Καθοδηγούν τους υπαλλήλους για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται -ακόμα και τους προϊσταμένους. Η ιστοσελίδα Retronaut αποκάλυψε ένα παλιό εγχειρίδιο εποπτείας, το οποίο δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1940, για να εκπαιδεύσει τους άνδρες αφεντικά πώς θα ενσωματώσουν τις γυναίκες υπαλλήλους στο χώρο εργασίας.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος προκάλεσε μεγαλύτερη ανάγκη να ενταχθούν οι γυναίκες στο εργατικό δυναμικό, ιδίως στα εργοστάσια. Το εγχειρίδιο με τίτλο «Όταν εποπτεύετε μια γυναίκα» ανοίγει ένα παράθυρο στο πώς αυτές οι εργαζόμενες γυναίκες αντιμετωπίζονταν στη δεκαετία του 1940 -και μπορεί να σας εκπλήξει!

Τα κινήματα #MeToo και #TimesUp δημιούργησαν ένα κύμα αλλαγών σε όλες τις βιομηχανίες, επισημαίνοντας τις σεξιστικές πρακτικές και τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας που έχουν ξεσπάσει εδώ και δεκαετίες.

Η εργαζόμενη γυναίκα στη δεκαετία του ’40

Η δεκαετία του ’40 ανέδειξε ένα νέο είδος εργαζόμενης γυναίκας. Οι ρόλοι των δύο φύλων δεν ήταν οι μόνοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δείλιαζαν στην ιδέα των γυναικών που εργάζονται. Η οικονομική κρίση προκάλεσε ένα υψηλό ποσοστό ανεργίας, που οι εργαζόμενες γυναίκες θεωρούνταν ότι κλέβουν τις θέσεις εργασίας από τους άνδρες.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος άλλαξε τα πάντα. Προκάλεσε άνθηση της απασχόλησης και οι θέσεις έπρεπε να καλυφθούν από κάθε υγιή πολίτη – συμπεριλαμβανομένων των γυναικών – αλλά μόνο ως προσωρινή λύση. Ενώ κάποιοι άνδρες δεν ήθελαν να εργάζονται οι σύζυγοι τους, η ζήτηση για εργαζόμενους έγινε τόσο υψηλή ώστε ακόμη και γυναίκες με μικρά παιδιά αναγκάστηκαν να ενταχθούν στις εργατικές τάξεις.

Οι εργαζόμενες γυναίκες κατά τη διάρκεια του πολέμου ήταν ένα κρίσιμο κομμάτι των προσπαθειών, αλλά δεν άλλαξε την άποψη των κοινωνιών για το ρόλο της γυναίκας. Εργοστάσια και άλλες θέσεις εργασίας θεωρήθηκαν προσωρινές λύσεις, αλλά μετά τον πόλεμο έγινε σαφές στις γυναίκες ότι έπρεπε να επιστρέψουν στο σπίτι. Οι μισθοί μειώθηκαν και αρκετές γυναίκες αναγκάστηκαν να παραιτηθούν. Η γυναίκα της δεκαετίας του 1950 επέστρεψε ξανά στη θέση της.

Απόσπασμα από το εγχειρίδιο:

Όταν εποπτεύεις μια γυναίκα:

  • Κάνε ξεκάθαρο το κομμάτι πάνω στο οποίο εργάζεται.
  • Δείξε κατανόηση αν δεν είναι εξοικειωμένη με τον χειρισμό των μηχανημάτων.
  • Δημιούργησε ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον εργασίας.
  • Φρόντισε να της παρέχεις ευγενική και προσεκτική επιτήρηση.
  • Απόφυγε τα αστεία. Μπορεί να την κάνεις να νιώσει άβολα.
  • Συζήτησε μαζί της αλλά μη την επιπλήξεις.
  • Όταν κάνει καλά τη δουλειά της, μπορείς απλά να της το πεις.
  • Άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τη δουλειά της και βοήθησε τη.