Ο υδράργυρος θα «χτυπήσει κόκκινο» το σαββατοκύριακο, κι αν δεν έχετε ήδη φύγει για διακοπές, σίγουρα θα απολαύσετε το μπάνιο σας σε κάποια από τις παραλίες της Αττικής. Σε όποια από τις δύο κατηγορίες κι αν ανήκετε, μάθετε τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται στις παραλίες.

Η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ) τονίζει ότι στις οργανωμένες παραλίες θα πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος και για τους υπόλοιπους λουόμενους, υπενθυμίζοντας παράλληλα όλους τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται.

1. Όλες οι παραλίες είναι κοινόχρηστες και επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Στις οργανωμένες παραλίες θα πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος και για τους υπόλοιπους λουόμενους.

2. Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο.


3. Θα πρέπει να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

4. Όσες παραλίες έχουν αντίτιμο εισόδου είναι υποχρεωμένες να έχουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών, κατά τους μήνες Ιούνιο-Αύγουστο και ώρες 10:30-17:30.

5. Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις πρέπει να υπάρχει επισήμανση με ευδιάκριτους πλωτούς σημαντήρες των ορίων (σημαδούρες), που μπορούν να φτάνουν οι λουόμενοι.

6. Στις παραλίες με εγκαταστάσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7-15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

7. Απαγορεύονται τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, κ.λπ.) και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες.

8. Η κυκλοφορία των παραπάνω θαλάσσιων μέσων απαγορεύεται από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, από τις 14:00 έως τις 17:00.

9. Τα wind surf πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών.

10. Τέλος, η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ σημειώνει ότι για να κάνει μπάνιο μία οικογένεια σε οργανωμένη παραλία, το κόστος είναι υψηλό και ως εκ τούτου θεωρεί επιβεβλημένο, στις οργανωμένες παραλίες να ισχύουν οι τιμές των βασικών ειδών (νερό, καφές, τοστ ή σάντουιτς) που προβλέπονται στα κυλικεία των πλοίων, αεροδρομίων, αρχαιολογικών χώρων κ.λπ., ώστε ο καταναλωτής να προμηθεύεται τα είδη πρώτης ανάγκης με μικρό κόστος.

από Μαρία Ιωαννάτου