Η Όντρεϊ Χέπμπορν φόρεσε ένα λευκό φλοράλ φόρεμα του οίκου Givenchy στην τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ το 1954, το οποίο καθιερώθηκε ως το πιο υπέροχο στην ιστορία του θεσμού μέχρι σήμερα!

Η Όντρει Χέπμπορν διατηρούσε στενή φιλική σχέση με τον Γάλλο σχεδιαστή Hubert de Givenchy. Συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1953 κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Sabrina», όταν η Χέπμπορν επισκέφτηκε το Παρίσι για να αποκτήσει ένα αυθεντικό φόρεμα του οίκου Balenciaga για το ρόλο της. Ο Balenciaga την παρέπεμψε στον πρώην μαθητή του, Givenchy, ο οποίος περίμενε να συναντήσει την Κάθριν Χέπμπορν, αλλά -προς μεγάλη του έκπληξη- εμφανίστηκε η Όντρεϊ μπροστά του!

Οι δυο τους ανέπτυξαν μια σταθερή επαγγελματική σχέση, με αποτέλεσμα η Όντρεϊ να φοράει ρούχα του οίκου Givenchy σε επτά από τις σπουδαιότερες ταινίες της, καθώς και στις εμφανίσεις της μακριά από τη μεγάλη οθόνη. Το λευκό λουλουδάτο φόρεμα που επέλεξε για την 26η απονομή των βραβείων της Ακαδημίας ήταν η πρώτη δημιουργία του οίκου Givenchy που λάνσαρε η ηθοποιός.


Η ζώνη του λευκού φορέματος έκανε τη μέση της Χέπμπορν να φαίνεται ακόμα πιο λεπτή, ενώ η τετράγωνη λαιμόκοψη θεωρείται από πολλούς ασυνήθιστη για οσκαρική εμφάνιση. Όπως το εμβληματικό μαύρο φόρεμα στην ταινία «Breakfast at Tiffany’s», χαρακτηρίζεται ως ένα από τα κλασικά φορέματα του 20ου αιώνα. Μετά την απονομή η Όντρεϊ Χέπμπορν το έδωσε στη μητέρα της, η οποία με τη σειρά της το χάρισε σε κάποιον φίλο της από την Αμερική. Το 2011 πωλήθηκε σε δημοπρασία αντί 84.000 λιρών.

από Μαρία Ιωαννάτου