Το μυστικό για να είναι οι άνθρωποι πιο υγιείς αλλά και ο πλανήτης πιο ασφαλής, ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Ύστερα από μελέτες τριών ετών κατέληξαν ότι η λύση είναι μια συγκεκριμένη διατροφή, η οποία μπορεί να σώσει περίπου 11 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και να θρέψει τον μελλοντικό παγκόσμιο πληθυσμό χωρίς να επιβαρύνει καταστροφικά τη Γη.Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, η σημερινή ανθυγιεινή διατροφή προκαλεί περισσότερες ασθένειες και θανάτους από το σεξ χωρίς προφύλαξη, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το κάπνισμα.

Ποια είναι η ιδανική διατροφή

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» έχει ένα βασικό μήνυμα: Φάτε διπλάσια λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα και όσπρια, και περιορίστε στο μισό το κρέας, ιδίως το κόκκινο, και τη ζάχαρη. Η ιδανική καθημερινή διατροφή περιλαμβάνει περίπου 35% θερμίδες από δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς επίσης κατανάλωση πρωτεϊνών κυρίως φυτικής και όχι ζωικής προέλευσης. Συνολικά προτείνει να τρώει κανείς μισό κιλό λαχανικών και φρούτων καθημερινά.

Αναλυτικότερα, για τη λήψη 2.500 θερμίδων τη μέρα, ιδανική θεωρείται η καθημερινή διατροφή με 300 γρ. λαχανικά, 200 γρ. φρούτα, 250 γρ. γαλακτοκομικά (όσο ένα ποτήρι γάλα), 232 γρ. δημητριακά ολικής άλεσης, 75 γρ. όσπρια, 50 γρ. πατάτες, 50 γρ. ξηρούς καρπούς, 28 γρ. ψάρια, 29 γρ. κοτόπουλο, 7 γρ. χοιρινό, 7 γρ. μοσχάρι ή αρνί και 13 γρ. αυγά. Επίσης, 31 γρ. ζάχαρη και περίπου 50 γρ. ελαιόλαδο ή άλλο λάδι.


Η προτεινόμενη διατροφική φόρμουλα θα υποβληθεί από τους ερευνητές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στις κυβερνήσεις, ώστε να προωθηθούν οι αναγκαίες αλλαγές σε διεθνές επίπεδο. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, είναι να περιμένουμε…

από Μαρία Ιωαννάτου