Η αποδοχή από τους γύρω μας είναι το παν στην σημερινή εποχή. Όπου κι αν κοιτάξουμε, παντού οι κοινωνικοί κανόνες και τα «ταμπού» καταρρίπτονται, ειδικά όταν πρόκειται για την εικόνα του σώματος και τον τρόπο με τον οποίο εμείς οι γυναίκες παρουσιάζουμε τον εαυτό μας στους άλλους.

«Καιρός ήταν!», ακούω πολλές από εσάς να λέτε. Εξάλλου, ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία και δεν πρέπει να υπάρχει πίεση, ώστε να συμμορφωνόμαστε με μη ρεαλιστικά πρότυπα που εδραιώθηκαν κάτω από ένα ξεπερασμένο πατριαρχικό σύστημα. Ωστόσο, για τους πιο συντηρητικούς, αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν τόσο γρήγορα που αποπροσανατολίζουν.

Τι είναι το κίνημα «Januhairy»

Το τελευταίο παράδειγμα κατάργησης των κοινωνικών στερεοτύπων ακούει στο όνομα «Januhairy» και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των χρηστών του διαδικτύου ανά τον κόσμο. «Δεν πρόκειται για μια εκστρατεία οργής κατά των ανθρώπων που δεν βλέπουν πόσο φυσιολογικές είναι οι τρίχες του σώματος, αλλά περισσότερο για μια πράξη που ενθαρρύνει τον καθένα να καταλάβει περισσότερα για τον εαυτό του και τους άλλους», δήλωσε η βρετανίδα φοιτήτρια Λάουρα Τζάκσον που βρίσκεται πίσω από την ιδέα.


Στόχος της εκστρατείας είναι οι γυναίκες να μην ξυρίσουν τις μασχάλες ή τα πόδια τους για όλο τον Ιανουάριο, προκειμένου να υποστηρίξουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του φιλανθρωπικού οργανισμού Body Gossip, που ενθαρρύνει τον καθένα να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Ήδη από το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου πολλές γυναίκες ανά τον κόσμο έχουν «αγκαλιάσει» την πρωτοβουλία, δημοσιεύοντας φωτογραφίες τους. Δείτε παρακάτω μερικές από αυτές για να πάρετε μια ιδέα.

από Μαρία Ιωαννάτου