Νομίζετε ότι έχετε ήδη φτάσει στο αποκορύφωμα της ζωής σας; Μπορεί να θέλετε να το ξανασκεφτείτε -είναι ένας από τους πολλούς μύθους της ευτυχίας. Έχουμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικά καλά νέα: Τα πιο ευτυχισμένα χρόνια της ζωής σας βρίσκονται ακόμα μπροστά σας!

Σύμφωνα με νέα έρευνα, είμαστε πιο ευτυχισμένοι σε δύο σημεία της ζωής μας. Ερευνητές από τη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικής Επιστήμης του Λονδίνου ζήτησαν από 23.000 εθελοντές ηλικίας 17-85 ετών να αξιολογήσουν τη ζωή τους. Τα αποτελέσματα; Κάθε άλλο παρά ανησυχητικά! Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ευτυχία τείνει να ακολουθεί μια καμπύλη σχήματος U κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, με την ικανοποίηση να φτάνει σε υψηλότερα επίπεδα στα άκρα της ηλικιακής κλίμακας και να μετατοπίζεται προς τα κάτω στη μέση ηλικία.

Οι ερευνητές σημείωσαν τα δύο πιο σημαντικά χρόνια της ζωής μας, κατά τα οποία κορυφώνεται η ευτυχία: 23 και 69 ετών.


Αν το σκεφτείτε, βγάζει νόημα. Στις αρχές της δεκαετίας των ’20 μας, είμαστε ενθουσιασμένοι για τις αλλαγές στη ζωή μας: νέες σταδιοδρομίες, νέες ευκαιρίες για ταξίδια και γνωριμίες με νέους ανθρώπους. Μέχρι να φτάσουμε στη δεκαετία των ’60 και ’70, πιθανόν να έχουμε συνταξιοδοτηθεί και να μπορέσουμε να βρούμε χρόνο -για να μην αναφέρουμε τα χρήματα!- για να κάνουμε επιτέλους αυτό το ταξίδι στη Χαβάη που πάντα θέλαμε!

Η πτώση στη μέση ηλικία είναι επίσης πολύ λογική. Η δεκαετία των ’40 μας είναι μία περίοδος γεμάτη οικογενειακές υποχρεώσεις και επαγγελματικούς στόχους που πρέπει να επιτευχθούν. Φυσικά, αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος για να βρούμε εύκολους τρόπους να είμαστε πιο ευτυχισμένοι χωρίς να προσπαθούμε πραγματικά, ανεξάρτητα από την ηλικία μας! Οι ειδικοί προτείνουν να δίνουμε προτεραιότητα στα μικρά αλλά σημαντικά πράγματα, όπως μία βόλτα με φίλους ή ποιοτικός χρόνος με την οικογένεια. Απλά να θυμάστε, τώρα έχετε έναν ακόμα λόγο να ανυπομονείτε να μεγαλώσετε: το κυνήγι της ευτυχίας!

από Μαρία Ιωαννάτου