Πρίγκιπας Φίλιππος – βασίλισσα Ελισάβετ: Ο έρωτας, ο γάμος που κράτησε 73 χρόνια και τα ερωτικά σκάνδαλα του άτακτου Δούκα

«Μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος», υποσχέθηκαν 73 χρόνια πριν ο πρίγκιπας Φίλιππος και η βασίλισσα Ελισάβετ, όταν ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου, επισφραγίζοντας τον μεγάλο τους έρωτα που γεννήθηκε με κινηματογραφικές προδιαγραφές, ενώ αντιμετώπισε στην αρχή του πολλές αντιδράσεις και προβλήματα. Και ο όρκος αγάπης που έδωσαν το ζευγάρι βγήκε αληθινός, αφού το πρωί της Παρασκευής (9/4) τους χώρισε ο θάνατος 73 χρόνια μετά.

Σχετικά άρθρα: Πέθανε ο Πρίγκιπας Φίλιππος- Σε ηλικία 99 ετών

Οι ελληνικές ρίζες του πρίγκιπα Κάρολου και η ιστορία της οικογένειας του πατέρα του – Η εξορία και η γιαγιά του Αλίκη που έπασχε από σχιζοφρένεια

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, δύο μήνες πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, έφυγε από τη ζωή μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Και έκλεισε με τον θάνατό του ένα μεγάλο κεφάλαιο στη βασιλική οικογένεια της Μ. Βρετανίας. Ο Δούκας του Εδιμβούργου με την ελληνική καταγωγή – γεννήθηκε στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας τον Ιούνιο του 1921, όντας μέλος της βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας, αφού ο πατέρας του ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας – άφησε το στίγμα του, ξεχώρισε με τον χαρακτήρα του και το ιδιαίτερο χιούμορ του που μερικές φορές έμοιαζε και γκαφατζής, αλλά και με τα ερωτικά σκάνδαλα που ουκ ολίγες φορές προκάλεσαν τριγμούς στο Μπάκιγχαμ.

Ο κινηματογραφικός έρωτας με την Ελισάβετ

Η πρώτη γνωριμία του νεαρού και γοητευτικού πρίγκιπα με την Ελισάβετ έγινε το 1934, όταν εκείνη ήταν μόλις 8 ετών, ενώ συνδέονταν με μακρινή συγγένεια. Πέντε χρόνια αργότερα και όταν η τότε ήταν πριγκίπισσα ήταν 13 ετών, ξεκίνησαν να αλληλογραφούν.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Φίλιππος υπηρέτησε στον Βρετανικό Στόλο και μετά το τέλος του, πήγε στον βασιλέα Γεώργιο ΣΤ’ και ζήτησε την απαιτούμενη άδεια προκειμένου να παντρευτεί την κόρη του. Στο Παλάτι δεν τρελαίνονταν με τη σχέση τους, όμως, ο βασιλιάς δέχτηκε να πει το «ναι» σε έναν γάμο, με τον όρο να γίνει όταν η Ελισάβετ θα συμπλήρωνε τα 20 χρόνια.

Το 1947, Φίλιππος άλλαξε θρήσκευμα (ήταν Ορθόδοξος λόγω της ελληνικής του καταγωγής) ενώ εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους, υιοθετώντας το επώνυμο της οικογένειας της μητέρας του, Μαουντμπάττεν κι απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα.

Ο λαμπερός γάμος τους

Στις 10 Ιουλίου 1947 ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα ο αρραβώνας τους ενώ μια ημέρα πριν από το γάμο, ο βασιλιάς Γεώργιος έδωσε στον Φίλιππο τον τίτλο προσφώνησης Βασιλική Υψηλότητα. Την ημέρα του γάμου, στις 20 Νοεμβρίου 1947, τον ονόμασε Δούκα του Εδιμβούργου, Κόμη του Μέριονεθ και Βαρόνο Γκρίνουιτς.

Ο γάμος του ζευγαριού έγινε στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, με την τελετή να μεταδίδεται τηλεοπτικά από το BBC και την παρακολούθησαν περισσότεροι από 200 εκατομμύρια τηλεθεατές. Στο μυστήριο δεν προσκλήθηκαν οι τρεις εν ζωή αδελφές του που ζούσαν μόνιμα στη Γερμανία, καθώς ήταν ακόμη νωπές οι μνήμες από τον πόλεμο.

Μετά τον γάμο, Φίλιππος και Ελισάβετ εγκαταστάθηκαν στο Κλάρενς Χάουζ. Με την υγεία του βασιλιά Γεωργίου να επιδεινώνεται, η Ελισάβετ και ο Φίλιππος διορίστηκαν στο Ανακτοβούλιο, στις 4 Νοεμβρίου 1951. Στα τέλη του Ιανουαρίου του 1952, το ζευγάρι ξεκίνησε μια περιοδεία στις χώρες της Κοινοπολιτείας.

Ωστόσο, στις 6 Φεβρουαρίου 1952, όταν βρίσκονταν στην Κένυα, ο πατέρας της Ελισάβετ απεβίωσε και εκείνη έγινε βασίλισσα. Ο Φίλιππος ήταν μάλιστα εκείνος που της μετέφερε την είδηση του θανάτου του βασιλιά.

Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Οι δυο τους απέκτησαν τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο.

Ο άτακτος Φίλιππος και οι εξωσυζυγικές σχέσεις

Μόλις εννέα μήνες μετά τον γάμο του με την Ελισάβετ, θα συνάψει την πρώτη παράνομη σχέση με μια όμορφη νεαρή γυναίκα. Τα εξωσυζυγικά του παραστρατήματά φτάνουν στα αυτιά της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία δεν έδειξε κάποια ιδιαίτερη αντίδραση. Ωστόσο, η νεαρή γυναίκα βρέθηκε νεκρή και δεν άργησαν να γίνουν διάφοροι συνειρμοί που όμως ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν.

Το 1956, ο γάμος τους πέρασε σοβαρή κρίση, όταν η βασίλισσα ενημερώθηκε για μια νέα περιπέτεια του συζύγους της. Όταν έμαθε ότι μια άγνωστη γυναίκα επισκέφτηκε τον άνδρα της στο βασιλικό γιοτ «Britannia», ήθελε να ζητήσει διαζύγιο. Όμως, οι στενοί της συνεργάτες τη συμβούλεψαν να μην προβεί σε μια τέτοια πράξη, διότι θα αποτελούσε μεγάλο σκάνδαλο και θα έκαναν κακό στην εικόνα της ως βασίλισσα.

Έτσι, αποφασίστηκε ο Φίλιππος να φύγει για περιοδεία στο εξωτερικό, προκειμένου να ηρεμήσουν λίγο τα πράγματα.

Η άλλη γυναίκα στον πολύχρονο γάμο τους

Ωστόσο, για πολλά χρόνια λεγόταν πως η γυναίκα που είχε συνεπάρει τον πρίγκιπα Φίλιππο και αποτέλεσε σταθερά το τρίτο πρόσωπο στο γάμο του, ήταν η Πένι Μπραμπούρν. Μάλιστα, το 1994 είχαν οι δυο τους θεαθεί να κάνουν μαθήματα ιππασίας στο παλάτι. Μάλιστα, η βασίλισσα Ελισάβετ φέρεται να είχε δηλώσει σε φίλο της οικογένειας για τη σχέση των δύο πως «ο Φίλιππος θέλει να την έχει διαρκώς κοντά του».

Μάλιστα, κατά καιρούς δημοσιεύματα υποστήριζαν πως η εξωσυζυγική αυτή σχέση κράτησε περίπου 20 χρόνια και πως ο Δούκας περνούσε μαζί της κάποια σαββατοκύριακα.

Αλλά η Μπραμπούρν δεν ήταν η μοναδική γυναίκα που είχε «χρεωθεί» στον Φίλιππο ως εξωσυζυγική σχέση. Είχαν ακουστεί και τα ονόματα και άλλων γυναικών, όπως η ηθοποιός Άννα Μάσεϊ , η Μέρλ Όμπερον, η Τζέιν, κόμισσα του Γουεστμόλεντ κ.α.

Πάντως, μέχρι και σήμερα που ο θάνατος τούς χώρισε, η βασίλισσα Ελισάβετ ποτέ δεν διέβαλλε τον σύζυγό της ούτε άφησε να διαρρεύσει στον Τύπο κάποια δυσαρέσκειά της απέναντί του.

Αντιθέτως, πολλές φορές τον είχε υπερασπιστεί. «Ο πρίγκιπας είναι η δύναμη και ο λόγος που έμεινα όρθια τόσα χρόνια», ήταν η ατάκα της για εκείνον, όταν συμπλήρωσαν 50 χρόνια γάμου.

Σχετικά Άρθρα
Έλλη Λαμπέτη: Ο "αταίριατος" έρωτας, η ασθένεια και το τέλος
Έλλη Λαμπέτη: Ο “αταίριαστος” έρωτας, η ασθένεια και το τέλος
Mad Clip: Ποιος ήταν ο τράπερ με τα εκατομμύρια views που σκοτώθηκε σε τροχαίο
Mad Clip: Ποιος ήταν ο τράπερ με τα εκατομμύρια views που σκοτώθηκε σε τροχαίο
%ce%ad%ce%be%ce%b9-%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%af-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%b4%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%bf%ce%b9-%ce%b4%cf%81%ce%ac%ce%ba%ce%bf%ce%b90
Έξι μανιακοί και αδίστακτοι «δράκοι» που ανατρίχιασαν το πανελλήνιο
%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%cf%84%ce%ad%cf%87%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%af%cf%80%cf%840
Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης: Γιατί συμπίπτει με τη γέννηση του Λεονάρντο ντα Βίντσι;
%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%cf%81%ce%af%ce%b6%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%ce%af%ce%b3%ce%ba%ce%b9%cf%80%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%cf%81%ce%bf%ce%bb0
Οι ελληνικές ρίζες του πρίγκιπα Κάρολου και η ιστορία της οικογένειας του πατέρα του – Η εξορία και η γιαγιά του Αλίκη που έπασχε από σχιζοφρένεια
%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%8d%cf%81%ce%b7%cf%82-%cf%870
Η συγκλονιστική ιστορία της «Μαύρης Χήρας» του Gucci που πλήρωσε για να σκοτώσουν τον σύζυγό της και χρυσό κληρονόμο του Οίκου

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του