Οι ελληνικές ρίζες του πρίγκιπα Κάρολου και η ιστορία της οικογένειας του πατέρα του – Η εξορία και η γιαγιά του Αλίκη που έπασχε από σχιζοφρένεια

Στην Ελλάδα για τους εορτασμούς της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, βρέθηκε ο πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του, Καμίλα Πάρκερ και χωρίς αμφιβολία ήταν από τους επίσημους προσκεκλημένους που “έκλεψαν” την παράσταση. Άλλωστε, η ελληνική του καταγωγή είναι γνωστή σε όλους και ο ίδιος και σε αυτή τη σύντομη επίσκεψη, φρόντισε συγκινημένος να την υπερτονίσει.

Έχω και ελληνικό αίμα” είπε ο πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος στην αντιφώνηση στο Προεδρικό Μέγαρο έκλεισε το λόγο του με στίχους από τον εθνικό ύμνο, στα ελληνικά, ενώ και ανήμερα της παρέλασης στην επίσκεψή του στην προεδρική φρουρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθει περισσότερες πληροφορίες. Και όλα αυτά μόνο τυχαία δεν είναι. Όχι μόνο λόγω της ελληνικής του καταγωγής από την πλευρά του πατέρα του, πρίγκιπα Φίλιππου (πρώτος ξάδελφος του βασιλιά της Ελλάδας, Παύλου), αλλά και γιατί και ο ίδιος έχει αγάπη στην Ελλάδα την οποία έχει επισκεφτεί ουκ ολίγες φορές ιδιωτικά, ενώ γνωστές είναι και οι επισκέψεις του στο Άγιο Όρος. Μάλιστα, για το τελευταίο, είχε κυκλοφορήσει κάποια στιγμή η φήμη πως ο Κάρολος είναι κρυπτο-Ορθόδοξος, αφού ως διάδοχος του βρετανικού θρόνου και μέλλων επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας δεν μπορεί να ασπαστεί άλλο δόγμα. Η συγκεκριμένη φήμη έχει διαψευστεί, αλλά μάλλον δεν έχει γίνει και τόσο πιστευτή λέγοντας πως κάποια στιγμή, ο πρίγκιπας Κάρολος είχε πιαστεί να κάνει το σταυρό του όπως οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Διαβάστε επίσης: Η σικάτη εμφάνιση της Καμίλα Πάρκερ στην Εθνική Πινακοθήκη και η λευκή κάπα της που έκλεψε τις εντυπώσεις

Το διατροφικό πλάνο του Καρόλου – Ποιο είναι το αγαπημένο του φαγητό

Ο πατέρας του, πάντως, πρίγκιπας Φίλιππος ήταν Χριστιανός Ορθόδοξος μέχρι το γάμο του με τη βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ η γιαγιά του πριγκίπισσα Αλίκη ζούσε ως μοναχή. Βέβαια, η θρησκευτική τους πίστη συνδέεται με το ελληνικό τους παρελθόν. Άλλωστε, ο παππούς του Κάρολου ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας, ο οποίος εξορίστηκε από την Ελλάδα με την οικογένειά του όταν ο Φίλιππος ήταν πολύ μικρός. 

Το ελληνικό παρελθόν του πρίγκιπα Φίλιππου

Ο 99χρονος σήμερα σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ (και πατέρας του Κάρολου) γεννήθηκε στο Μον Ρεπό. Πατέρας του ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας και μητέρα του η πριγκίπισσα Αλίκη. Ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας ήταν το έβδομο παιδί του βασιλιά Γεωργίου Α΄ και της βασίλισσας Όλγας. Ο πρίγκιπας Ανδρέας σπούδασε στη Σχολή Ευελπίδων και αφού συνέχισε την εκπαίδευσή του στη Γερμανία, πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους ως αξιωματικός τού Ιππικού και στη συνέχεια στη Μικρά Ασία.

Τον Ιούλιο του 1921 μετά την κατάληψη του Εσκί Σεχίρ, έφθασε ως διοικητής της 12ης μεραρχίας με το βαθμό του υποστράτηγου, στο μικρασιατικό μέτωπο. Προήχθη αμέσως σε αντιστράτηγο τον Ιούλιο του 1921 πριν την εκστρατεία του Σαγγαρίου. Μετά τη λήξη της αποτυχημένης επιχείρησης, ο αντιστράτηγος Παπούλας αφαίρεσε τη διοίκηση του Β’ Σώματος Στρατού από τον πρίγκιπα Ανδρέα.

Πριν τη λήξη της Μικρασιατικής εκστρατείας, έφυγε από την Μικρά Ασία και επέστρεψε στην Ελλάδα και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, με διαταγή του Πάγκαλου, ο Πρίγκιπας Ανδρέας συνελήφθη στην Κέρκυρα τον Νοέμβριο του 1922 από τον συνταγματάρχη Χρήστο Λούφα και μεταφέρθηκε στην Αθήνα για να δικαστεί από έκτακτο στρατοδικείο.

Είχε προηγηθεί η δίκη και η εκτέλεση των έξι, το πρωί της 15 Νοεμβρίου 1922. Ο πρίγκιπας Ανδρέας στη δίκη που ακολούθησε καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία της «αρνήσεως εκτελέσεως διαταγής του αρχηγού της στρατιάς κατά τις μάχες του Σαγγαρίου τον Αύγουστο του 1921».

Τελικά, γλίτωσε καθώς παρενέβη ο Άγγλος πλοίαρχος Τάλμποτ και ο Πάγκαλος. Μετά την παρέμβαση του τελευταίου, το στρατοδικείο αναγνώρισε στον πρίγκιπα Ανδρέα το ελαφρυντικό «της τελείας απειρίας περί την διοίκησιν ανωτέρων μονάδων» και στις 20 Νοεμβρίου 1922 αποφάσισε τη διαγραφή του από το μητρώο των αξιωματικών και τη μόνιμη αποπομπή του από την Ελλάδα.

Αμέσως μετά την καταδίκη του, αναχώρησε με το βρετανικό αντιτορπιλικό «Καλυψώ». Το πλοίο σταμάτησε στην Κέρκυρα για να παραλάβει την οικογένειά του και μετά κατευθύνθηκε προς την Ιταλία. Ανάμεσά τους και ο μόλις 18 μηνών Φίλιππος. Στη συνέχεια μαζί με την οικογένειά του έφυγαν για τη Γαλλία και εγκαταστάθηκαν στο προάστιο του Παρισίου, Σαιν Κλου, φιλοξενούμενοι της εύπορης συζύγου του αδελφού του Γεωργίου, της Πριγκίπισσας Μαρία Βοναπάρτη.

Σχετικά άρθρα: Στα άδυτα του Μπάκιγχαμ: Η ιστορία των βασιλικών ξαδελφών με νοητική υστέρηση που «έκρυψε» το παλάτι

%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%cf%81%ce%af%ce%b6%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%ce%af%ce%b3%ce%ba%ce%b9%cf%80%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%cf%81%ce%bf%ce%bb0

Η άστατη ζωή του πρίγκιπα Ανδρέα και το μοναχικό τέλος

Στα επόμενα χρόνια ο πρίγκιπας Ανδρέας θα εγκαταλείψει την οικογένειά του και δεν θα ενδιαφερθεί για τον μικρό του γιο πρίγκιπα Φίλιππο, ούτε όταν η σύζυγός του θα μπει σε κλινική, λόγω ψυχολογικών προβλημάτων. Θα καταλύσει στο Μόντε Κάρλο όπου θα ζήσει μέχρι το τέλος της ζωής του, με τις ερωμένες του, αν και ποτέ δεν θα πάρει διαζύγιο από την πριγκίπισσα Αλίκη.

Ο Πρίγκιπας Ανδρέας πέθανε στις 3 Δεκεμβρίου 1944, στο Μόντε Κάρλο, από ανακοπή καρδιάς. Η σορός του μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και ετάφη στο βασιλικό κοιμητήριο του Τατοΐου.

Η κωφή πριγκίπισσα Αλίκη

Η μητέρα του Φίλιππου, πριγκίπισσα Αλίκη ήταν το πρώτο παιδί του πρίγκιπα Λουδοβίκου του Μπάττενμπεργκκαι της πριγκίπισσας Βικτώριας της Έσσης, εγγονής της Βικτωρίας βασίλισσας της Βρετανίας. Σε ηλικία τεσσάρων ετών οι γιατροί διέγνωσαν πρόβλημα στην ακοή. Η κώφωση της δημιούργησε προβλήματα επικοινωνίας, τα οποία σταδιακά κατάφερε να ξεπεράσει μαθαίνοντας να διαβάζει τα χείλη των συνομιλητών της. Μάλιστα, η ίδια ήταν πολύγλωσση!

Ήταν, όμως, και πολύ όμορφη. Τον Ιούνιο του 1902 στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με τον πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας, ο οποίος είχε ταξιδέψει με την οικογένειά του για την στέψη του νέου βασιλιά της Αγγλίας, Εδουάρδου Ζ΄. Σύντομα αρραβωνιάστηκαν και στις 6 Οκτωβρίου του 1903 παντρεύτηκαν. Μερικούς μήνες αργότερα, στις 6 Ιανουαρίου του 1904 το ζευγάρι έφτασε στον Πειραιά, όπου κόσμος και πολιτικοί παράγοντες του τόπου τους περίμεναν. Εγκαταστάθηκε στα βασιλικά ανάκτορα, όπου διέμεναν και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας και το 1907 μετακόμισαν στο Τατόι.

Με τον πρίγκιπα Ανδρέα να είναι απών, λόγω των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, η Αλίκη μετά τη δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου μετακόμισε μόνιμα στο Μον Ρεπό, το οποίο ο πεθερός της τους το είχε αφήσει στη διαθήκη του. Εκεί γεννήθηκε και ο πρίγκιπας Φίλιππος.

%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%cf%81%ce%af%ce%b6%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%ce%af%ce%b3%ce%ba%ce%b9%cf%80%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%cf%81%ce%bf%ce%bb2

Η ψυχική ασθένεια της Αλίκης

Μετά την εξορία τους από την Ελλάδα, η ζωή τους τον πρώτο καιρό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ανέμελη με πολλά ταξίδια, ιδίως για την όμορφη πριγκίπισσα, ενώ παράλληλα ασχολείτο με την ανατροφή των παιδιών της. Στις 20 Οκτωβρίου του 1928, η Αλίκη έγινε δεκτή στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, μία απόφαση καθαρά προσωπική και επηρεασμένη από τη ζωή της θείας της, Ελισάβετ. 

Ωστόσο, ξαφνικά άρχισε να παρατηρείται μια ψυχική κούραση, με την Αλίκη να συμπεριφέρεται παράξενα εκθέτοντας την οικογένειά της με τις διάφορες περίεργες θρησκευτικές απόψεις. Ισχυριζόταν μάλιστα ότι λάμβανε μηνύματα από τον Θεό και ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Ο δρ. Σίμμελ που την εξέτασε, διέγνωσε σχιζοφρένεια. Το 1930 μεταφέρθηκε σε κλινική χωρίς την θέλησή της. Από αυτό το σημείο και μετά η σχέση της με τον Ανδρέα έπαψε να υπάρχει, αφού μέχρι τον θάνατο του δεύτερου συναντήθηκαν περί τις δύο-τρεις φορές. 

Στο σανατόριο η κατάστασή της δεν ήταν σταθερή. Υπήρχαν ημέρες όπου πάθαινε κρίσεις και άλλες που απλώς καθόταν ήσυχη. Πάντα όμως υποστήριζε τις θρησκευτικές της απόψεις. Το 1932 προσπάθησε να αποδράσει χωρίς επιτυχία.

Το 1932 μεταφέρθηκε στο σανατόριο Μάρτινσμπρουν στο Μεράνο της Ιταλίας.  Μέχρι το 1936, διέμενε στην Ιταλία, όχι όμως και στο σανατόριο, ζώντας μια ήρεμη ζωή χωρίς να έχει ξεπεράσει απόλυτα το πρόβλημά της. Το Νοέμβριο του 1936 μετακόμισε στο Μπράιμπαχ της Κολωνίας, όπου ζούσε με την οικογένεια Μάκβιτζ. Ήδη από το 1932 και μετά άρχισε να δείχνει σημάδια βελτίωσης, γι’ αυτό και οι κόρες της άρχισαν να την προσκαλούν να κάνουν διακοπές μαζί.

Ωστόσο, στις 16 Νοεμβρίου του 1937 συνέβη ένα τραγικό περιστατικό. Το αεροπλάνο, το οποίο μετέφερε την κόρη της Καικιλία με τον σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά, συνετρίβη, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο. Στην κηδεία  συνάντησε για πρώτη φορά από το 1931 τον σύζυγό της Ανδρέα. Η σχέση τος, όμως, είχε πια διαλυθεί και δεν υπήρχε επιστροφή.  

Η επιστροφή της Αλίκης στην Ελλάδα και ο μοναχισμός

Το Νοέμβριο του 1938 η πριγκίπισσα Αλίκη επέστρεψε για πρώτη φορά μετά την φυγή της από την Ελλάδα το 1922. Εγκαταστάθηκε στην οδό Κουμπάρη 8, απέναντι από το Μουσείο Μπενάκη.

Αρχισε να διοργανώνει συσσίτια και να συμμετέχει εθελοντικά στη διανομή τους, η ίδια όμως αρνείται το φαγητό. Λέγεται ότι εκείνη την περίοδο έχασε 26 κιλά. Την περίοδο της Κατοχής η Αλίκη είχε αναλάβει την διαχείριση πολλών ορφανοτροφείων και συσσιτίων, προσφέροντας σημαντικό κοινωνικό έργο.

Το 1949 αγόρασε ένα διαμέρισμα στην Πατριάρχου Ιωακείμ 61 στο Κολωνάκι, όπου θα γίνει το σπίτι που θα διαμένει στο εξής κάθε φορά που βρίσκεται στην Αθήνα.

Τον ίδιο χρόνο μετακόμισε στην Τήνο για να ιδρύσει μια μοναστηριακή αδελφότητα, επιχειρώντας μάλιστα να χτίσει και μοναστήρι! Τα επόμενα ταξίδια της στο εξωτερικό, στην Αμερική συγκεκριμένα, έγιναν προκειμένου να μαζέψει χρήματα για να χτίσει το μοναστήρι που τόσο επιθυμούσε.

Μάλιστα, είχε ήδη αρχίσει να φοράει μοναστηριακή αμφίεση, που την διατήρησε μέχρι το τέλος της ζωής της. Ακόμα και στη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ, στις 2 Ιουνίου του 1953, η πριγκίπισσα Αλίκη έδωσε το «παρών» ντυμένη μοναχή!

Το τέλος της στο Μπάκιγχαμ

Ο πρίγκιπας Φίλιππος την κάλεσε στο Μπάκιγχαμ όπου και της παραχώρησε διαμέρισμα. Εκεί έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής της. Πέθανε στα 84 της, στις 5 Δεκεμβρίου του 1969.

Η κηδεία τελέστηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Γουίνδσορ παρουσία της Βασίλισσας Ελισάβετ, ενταφιάστηκε στη βασιλική στοά του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου ενω μετά από χρόνια το λείψανό της μεταφέρθηκε στον Κήπο της Γεσθημανής στην Ιερουσαλήμ.

Σχετικά Άρθρα
Έλλη Λαμπέτη: Ο "αταίριατος" έρωτας, η ασθένεια και το τέλος
Έλλη Λαμπέτη: Ο “αταίριαστος” έρωτας, η ασθένεια και το τέλος
Mad Clip: Ποιος ήταν ο τράπερ με τα εκατομμύρια views που σκοτώθηκε σε τροχαίο
Mad Clip: Ποιος ήταν ο τράπερ με τα εκατομμύρια views που σκοτώθηκε σε τροχαίο
%ce%ad%ce%be%ce%b9-%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%af-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%b4%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%bf%ce%b9-%ce%b4%cf%81%ce%ac%ce%ba%ce%bf%ce%b90
Έξι μανιακοί και αδίστακτοι «δράκοι» που ανατρίχιασαν το πανελλήνιο
%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%cf%84%ce%ad%cf%87%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%af%cf%80%cf%840
Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης: Γιατί συμπίπτει με τη γέννηση του Λεονάρντο ντα Βίντσι;
%cf%80%cf%81%ce%af%ce%b3%ce%ba%ce%b9%cf%80%ce%b1%cf%82-%cf%86%ce%af%ce%bb%ce%b9%cf%80%cf%80%ce%bf%cf%82-%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%83%ce%b1-%ce%b5%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%ac0
Πρίγκιπας Φίλιππος – βασίλισσα Ελισάβετ: Ο έρωτας, ο γάμος που κράτησε 73 χρόνια και τα ερωτικά σκάνδαλα του άτακτου Δούκα
%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%8d%cf%81%ce%b7%cf%82-%cf%870
Η συγκλονιστική ιστορία της «Μαύρης Χήρας» του Gucci που πλήρωσε για να σκοτώσουν τον σύζυγό της και χρυσό κληρονόμο του Οίκου

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του