«Μία μέρα χωρίς γέλιο είναι μία χαμένη μέρα»

Όλοι έχουμε δει τις ταινίες του, με την αριστουργηματική τεχνική και το ταλέντο του να χαρίζουν απλόχερα γέλιο και συγκίνηση. «Μία μέρα χωρίς γέλιο είναι μία χαμένη μέρα» έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο αγαπημένος μας «Σαρλό».

Το παιδί με τα θλιμμένα μάτια

Ο Τσαρλς Σπένσερ Τσάπλιν γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο. Οι γονείς του, Τσαρλς Τσάπλιν και Χάνα Χάριετ Πέντλιγκχαμ Χιλ, ήταν καλλιτέχνες του music hall.

Ο πατέρας του ήταν αλκοολικός και ένα χρόνο μετά τη γέννηση του Τσάρλι εγκατέλειψε τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά, τον Τσάρλι και τον μεγαλύτερο αδερφό του, Σίντνεϊ, που είχε γεννηθεί εκτός γάμου. Λίγο αργότερα η Χάνα εμφάνισε προβλήματα υγείας, εγκατέλειψε την καριέρα της και άρχισε να δουλεύει ως ράφτρα.

Καθώς δεν είχε αρκετά χρήματα και ο πρώην σύζυγός της σπάνια τους βοηθούσε οικονομικά, αναγκάστηκε να ζήσει με τα παιδιά της σε διάφορα διαμερίσματα υπό άθλιες συνθήκες. Το 1895 μπήκε σε άσυλο φτωχών στο Λάμπεθ και τα δύο παιδιά της μεταφέρθηκαν σε ένα σχολείο για ορφανά και εγκατελελειμμένα παιδιά από το οποίο είχαν τις χειρότερες αναμνήσεις.

Τρία χρόνια αργότερα, και αφού η μητέρα τους μπήκε σε άσυλο φρενοβλαβών στο Κέιν Χιλ, ο πατέρας τους ανέλαβε με δικαστική απόφαση την επιμέλειά τους.

Η ζωή όμως του Τσαρλς και του Σίντνεϊ δεν άλλαξε ουσιαστικά αφού ο πατέρας τους συνέχιζε να πίνει και οι δύο τους μεγάλωναν με την ερωμένη του πατέρα τους που ήταν επίσης αλκοολική. Αργότερα έζησαν ξανά για ένα διάστημα με τη μητέρα τους, που βγήκε προσωρινά από το άσυλο, ενώ ο Τσαρλς Τσάπλιν (ο πατέαρας) πέθανε σε ηλικία 37 ετών από το αλκοόλ και διάφορες ασθένειες. Τον Μάιο του 1903 η Χάνα ξαναμπήκε στο άσυλο και ο μικρός Τσάρλι εγκαταστάθηκε με τον αδερφό του σε ένα διαμέρισμα.

Βγήκε στη σκηνή σε ηλικία 5 ετών
%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%ce%b3%ce%ad%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%af%ce%b1-%cf%87%ce%b1%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b70
wikipedia

Ο Τσάρλι Τσάπλιν βγήκε για πρώτη φορά στη σκηνή στην ηλικία των πέντε ετών, όταν ακόμα η μητέρα του δεν είχε εγκαταλείψει την καριέρα της, για να την αντικαταστήσει ένα βράδυ που ήταν άρρωστη, εκτελώντας με κωμικό τρόπο ένα τραγούδι-σουξέ μέσα σε καταιγισμό χειροκροτημάτων.

Αργότερα, με μεσολάβηση του πατέρα του, έγινε μέλος του παιδικού θιάσου Οι οκτώ λεβέντες του Λανκασάιρ με μισθό μισή κορώνα την εβδομάδα. Τον Ιούλιο του 1903 ο Τσάρλι έγινε μέλος ενός θιάσου και έπαιξε στην παράσταση Τζιμ, το μυθιστόρημα ενός Λονδρέζου, στην οποιά υποδυόταν ένα χαμίνι στους δρόμους του Λονδίνου. Στη συνέχεια έπαιξε στην αστυνομική κωμωδία Σέρλοκ Χολμς που γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Το Σεπτέμβριο του 1905 ο θίασος έφυγε για περιοδεία στις Η.Π.Α. χωρίς όμως τον Τσάρλι. Τον Ιούλιο του 1906 ο Σίντνεϊ προσλήφθηκε από τον διάσημο θιασάρχη του μιούζικ χολ Φρεντ Κάρνο και ο Τσάρλι στο θίασο Casey’s Court Circus. Δύο χρόνια αργότερα ο Τσάρλι προσλήφθηκε και αυτός στο θίασο του Κάρνο και έκανε τον μεθύστακα σε μια παράσταση παντομίμας, στο Mumming Birds.

To φθινόπωρο του 1910 ο Τσάρλι ταξίδεψε με τον θίασο στην Αμερική, στα τέλη της επόμενης χρονιάς επέστρεψε στην Αγγλία και αφού μετέφερε την μητέρα του σε καλύτερο ίδρυμα, ξαναέφυγε με τον ίδιο θίασο.

Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός πως ο Τσάπλιν πίστευε πως την ισχυρότερη επιρροή σε αυτόν την άσκησε η μητέρα του, η οποία τον ψυχαγωγούσε όταν ήταν μικρός με το να κάθονται στο παράθυρο και να μιμείται η ίδια τους περαστικούς.

Ήταν Ρομά;

Μία άγνωστη πτυχή της ζωής του είναι το γεγονός ότι πιθανότατα να ήταν τσιγγάνος.

Οταν η χήρα του, Ούνα, πέθανε το 1991, η κόρη τους Βικτόρια Τσάπλιν κληρονόμησε ένα γραφείο που ανήκε στον πατέρα της. Ενα συρτάρι ήταν κλειδωμένο. Όταν το άνοιξε ο κλειδαράς, βρέθηκε μια φιλική επιστολή γραμμένη στη δεκαετία του ’70, από τον 80χρονο τότε Τζακ Χιλ ο οποίος πληροφορούσε τον Τσάπλιν ότι είχε έρθει στον κόσμο «σε ένα τροχόσπιτο που ανήκε στη Βασίλισσα των Τσιγγάνων η οποία ήταν θεία μου. Γεννήθηκες στο Μπλακ Πατς του Σμέθουικ, κοντά στο Μπέρμιγχαμ».

Μιλούσε στην καρδιά και όχι μόνο

Ήταν ένας καλλιτέχνης που μιλούσε στην καρδιά. Οι ταινίες του, διαχρονικές και επίκαιρε, αποτελούν έναν απίστευτο πλούτο πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και γιατί το έργο του έχει επηρεάσει σχεδόν όλους τους μεγάλους της 7ης Τέχνης και όχι μόνο.

Κάθε μήνυμα που εκπέμπει, εξαιρετικά αιχμηρό, τις περισσότερες φορές  πολιτικό ή κοινωνικό. Η δυναμική του κινηματογράφου του Τσάπλιν είναι τέτοια που αν ταινίες του διδάσκονταν στα σχολεία, ο κόσμος μπορεί να ήταν πολύ καλύτερος μακριά από κυνισμούς, μανία εξουσίας και επίδειξης δύναμης, μακριά από την αγριότητα.

Ο δικός του «Αλητάκος»

Ο «Αλητάκος» ήταν λίγο πολύ αυτοβιογραφικός. Περιγράφοντας πώς εμπνεύστηκε τον ήρωα ο ίδιος είχε γράψει στην αυτοβιογραφία του:

«Ένα Σάββατο, μετά το σχολείο, έφτασα σπίτι αλλά δεν βρήκα κανέναν εκεί. Σίντνεϊ, όπως συνήθως, έλειπε όλη τη μέρα παίζοντας μπάλα και η νοικοκυρά μού είπε ότι η Λουίζ και ο γιος της είχαν βγει από νωρίς το πρωί. Στην αρχή ένιωσα ανακούφιση, γιατί αυτό σήμαινε πως δε θα είχα να τρίβω πατώματα και να καθαρίζω μαχαίρια. Περίμενα μέχρι πολύ μετά την ώρα του μεσημεριανού, οπότε άρχισα να ανησυχώ. Ίσως να με είχαν εγκαταλείψει. Καθώς το απόγευμα περνούσε και χανόταν, άρχισαν να μου λείπουν. Τι είχε συμβεί; Το δωμάτιο έδειχνε αγριωπό και ανυπόφορο, τόσο άδειο, που με τρόμαζε. Άρχισα κιόλας να πεινάω, έτσι κοίταξα στο κελάρι, αλλά δεν υπήρχε τίποτε. Δεν μπορούσα να αντέξω άλλο αυτή την αίσθηση του κενού, κι έτσι βγήκα έξω, έρημος, και πέρασα το απόγευμα τριγυρνώντας στα παζάρια που υπήρχαν ολόγυρα. Περιπλανήθηκα στους δρόμους, κοιτάζοντας πεινασμένα στα παράθυρα των μαγειρείων τα προκλητικά, αχνιστά ψητά κοψίδια από χοιρινό και βοδινό και τις χρυσοκάστανες τηγανητές πατάτες πνιγμένες στη σάλτσα. Έπειτα, για ώρες παρακολούθησα τους διάφορους ψευτογιατρούς να πουλάν τα παρασκευάσματά τους. Αυτό μου τράβηξε την προσοχή και με καταπράυνε, και για λίγο ξέχασα τα χάλια και την πείνα μου»

Ο ομιλών «Μεγάλος Δικτάτωρ»

%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%ce%b3%ce%ad%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%af%ce%b1-%cf%87%ce%b1%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b72

Ήταν η πρώτη ομιλούσα ταινία του. Δεν αποτελεί αντιναζιστική ταινία, αλλά μια γελοιοποίηση της ιδεολογίας του μίσους, σε έναν κοροϊδευτικό τόνο για τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο της εποχής εκείνης, που έτρεμαν στην Ευρώπη και έβρισκε οπαδούς στις ΗΠΑ.

Ο Τσάπλιν υποδύεται τον δικτάτορα της Τομανίας (αντίγραφο του Χίτλερ), ενώ ο Τζακ Όουκι, ερμηνεύει κι αυτός έξοχα τον δικτάτορα της Βακτηρίας, σατιρίζοντας τον Μουσολίνι. Επίσης, παίζει και τον ρόλο ενός φτωχού Εβραίου κουρέα, που είναι ερωτευμένος με μια κοπέλα, που εκφράζει τη δύναμη της αντίστασης, την οποία ερμηνεύει και πάλι η έξοχη Πολέτ Γκοντάρ.

Το 1952, στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου και της Μαύρης Λίστας, έπεσε σε δυσμένεια λόγω των αριστερών πολιτικών φρονημάτων του

Ο «Σαρλό» που τον καταξίωσε παγκοσμίως

Ο Τσάπλιν μεγαλούργησε στις πρώτες δεκαετίες του Χόλιγουντ και είναι χρονικά η πρώτη Είναι χρονικά η πρώτη παγκόσμια αναγνωρίσιμη φιγούρα της κινηματογραφικής τέχνης, κυρίως μέσω του χαρακτήρα «Σαρλό» που ενσάρκωνε στις πρώτες ταινίες του.

Από το 1912 ώς το 1918 αξιοποίησε το ταλέντο του σε πολλές μικρές κωμωδίες του βωβού κινηματογράφου, δημιουργώντας τον τύπο του Σαρλό. Ο ίδιος όχι μόνο πρωταγωνιστούσε, αλλά ήταν επίσης ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και συνθέτης της Μουσικής των ταινιών του.

Η παγκόσμια καταξίωση ήρθε μέσα από τις μεγάλου μήκους ταινίες του, όπως οι «Μοντέρνοι Καιροί», «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ», «Τα φώτα της πόλης», «Ο κύριος Βερντού» και άλλες, που τον κατέταξαν ανάμεσα στους σημαντικότερους δημιουργούς της έβδομης τέχνης.

Απέκτησε 11 παιδιά

Στη ζωή του υπήρξαν πολλές γυναίκες, ενώ παντρεύτηκε τέσσερις φορές με συναδέλφους του. Συνολικά απέκτησε έντεκα παιδιά, ένα από τον πρώτο, δύο από το δεύτερο και οκτώ από τον τέταρτο γάμο του (μεταξύ των οποίων και την Τζεραλντίν Τσάπλιν, γνωστή ηθοποιό), με την Ούνα, κόρη του Ευγένιου Ο’ Νιλ, ο οποίος κράτησε για 34 χρόνια, μέχρι το θάνατό του, παρά τις αντιρρήσεις του διάσημου πεθερού του.

(Πηγή infokids.cy/Ναυσικά Διαμαντοπούλου)

Σχετικά Άρθρα
Φρανσουάζ Ζιλό: Η μοναδική γυναίκα ξέφυγε από τη σκιά του Πικάσο παίρνει τη θέση που της αξίζει
Φρανσουάζ Ζιλό: Η μοναδική γυναίκα που ξέφυγε από τη σκιά του Πικάσο παίρνει τη θέση που της αξίζει
Μελίνα Μερκούρη - Μάνος Χατζιδάκις σε ένα βίντεο όπου τα λόγια περιττεύουν
Μελίνα Μερκούρη – Μάνος Χατζιδάκις σε ένα βίντεο όπου τα λόγια περιττεύουν
Caruso: Το αριστούργημα του Lucio Dalla που διηγείται έναν αληθινό έρωτα που νίκησε τη μοναξιά
Caruso: Το αριστούργημα του Lucio Dalla που διηγείται έναν αληθινό έρωτα που νίκησε τη μοναξιά
Η «Κοιλάδα του Θανάτου»: Οι τρεις ανείπωτες τραγωδίες που σημάδεψαν τα Τέμπη
Η «Κοιλάδα του Θανάτου»: Οι τρεις ανείπωτες τραγωδίες που σημάδεψαν τα Τέμπη
Ελίζαμπεθ Τέιλορ: 8 γάμοι και μία κηδεία που... άργησε 15 λεπτά
Ελίζαμπεθ Τέιλορ: 8 γάμοι και μία κηδεία που… άργησε 15 λεπτά
Αμαλία Φλέμινγκ: Η Ελληνίδα γιατρός με την αντιστασιακή δράση που παντρεύτηκε τον «πατέρα» της πενικιλίνης
Αμαλία Φλέμινγκ: Η Ελληνίδα γιατρός με την αντιστασιακή δράση που παντρεύτηκε τον «πατέρα» της πενικιλίνης

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του