«Ήταν σαν να πέθανε η μαμά σου, η αδελφή σου»: 24 χρόνια από τη νύχτα που έσβησε το άστρο της πριγκίπισσας Νταϊάνα

ήταν-σαν-να-πέθανε-η-μαμά-σου-η-αδελφή

Το 1995, δύο χρόνια προτού το άστρο της Νταϊάνα, της πριγκίπισσας της Ουαλίας, σβήσει για πάντα στις 31 Αυγούστου 1997, εκείνη είχε πει σε τηλεοπτική της συνέντευξη ότι ήθελε να γίνει βασίλισσα. Δεν μιλούσε όμως για τον επίσημο τίτλο της βρετανικής μοναρχίας. Ήθελε να γίνει βασίλισσα στην καρδιά του λαού.

Στα 24 χρόνια από την ημέρα του τραγικού της θανάτου σε αυτοκινητικό δυστύχημα στο Παρίσι, έχει γίνει ξεκάθαρο, ότι αυτή της η επιθυμία έγινε πραγματικότητα. Κάθε Αύγουστο οι εκδηλώσεις τιμής για εκείνη ενισχύουν τον θρύλο της και την αυθεντικότητά της πέρα από κάθε πρωτόκολλο και τον ανθρωπισμό της περα από το πρεστίζ.

Η Νταϊάνα χρησιμοποίησε τη διάσημη πτυχή του εαυτού της για να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους για πολλά ζητήματα υγείας, από τη λέπρα και το AIDS μέχρι τα ψυχικά νοσήματα. Έγινε πρωτοσέλιδο, όταν έσφιξε το χέρι ασθενούς με AIDS μία κίνηση για να καταρριφθεί ο μύθος ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και με το απλό άγγιγμα. Και τους μήνες πριν από τον θάνατό της, χρησιμοποίησε τη δημοσιότητά της για να αναδείξει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που εργάζονται στα ορυχεία της Αγκόλας.

«Ήταν η πριγκίπισσα του λαού», όπως είχε πει τότε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

View this post on Instagram

Family photo of The Wales family in 1989. Prince Harry’s face priceless. #happyfriyay

A post shared by Princess Diana? (@dianaremembered) on

«Ήταν σαν να πέθανε η μαμά σου, η αδελφή σου»

Όταν ο Μπλερ χρησιμοποίησε αυτή τη φράση, σε μια ομιλία του μετά το θάνατο της Νταϊάνα, προσπαθούσε να βρει τις κατάλληλες λέξεις για να βοηθήσει ένα έθνος που πενθούσε την ξαφνική απώλεια.

Η Νταϊάνα είχε πάρει διαζύγιο από τον Κάρολο το 1996, αλλά τα ΜΜΕ δεν σταμάτησαν να την παρακολουθούν στενά και παντού. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου η Mercedes στην οποία επέβαιναν η Νταϊάνα και ο σύντροφός της, Ντόντι Αλ Φαγιέντ έπεσε στον τοίχο τούνελ στο Παρίσι.

Στο δυστύχημα σκοτώθηκαν η Νταϊάνα, ο Ντόντι και ο οδηγός τους Χέρνρι Πολ. Τα νέα έφτασαν στη βασιλική οικογένεια, ενώ βρίσκονταν στο κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία. Μέσα σε λίγες ώρες Κάρολος πήγε στο Παρίσι για να παραλάβει το άψυχο σώμα της Νταϊάνα και επέστρεψε στο Μπαλμόραλ για να βρεθεί κοντά στους γιους τους, τον Ουίλιαμ και το Χάρι.

«Η άμεση αντίδραση της βασιλικής οικογένειας ήταν να προστατεύσει τα παιδιά», τονίζει ο συγγραφέας Τζόναθαν Ντίμπλμπι στη σειρά «The Windsors» του CNN.

«Η προτεραιότητα του Καρόλου ήταν τα δύο αγόρια. Ανησυχούσε πολύ για αυτά», πρόσθεσε η βιογράφος, Πένι Τζούνιορ.

Σε ηλικία 15 και 12 ετών, Γουίλιαμ και Χάρι ήταν σε μία πολύ τρυφερή και δύσκολη ηλικία και αυτό που τους συνέβη ήταν κάτι πολύ άσχημο», συνέχισε.

Όσο τα ΜΜΕ έφερναν στο φως όλο και περισσότερες εικόνες και λεπτομέρειες για το δυστύχημα, η βασιλική οικογένεια εξέδωσε μια ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ήταν όλοι «βαθιά σοκαρισμένοι από το δυστύχημα».

«Για το λαό, όμως, αυτή η ανακοίνωση ήταν σαν να μην είχε ειπωθεί απολύτως τίποτα», λέει η ιστορικός Κέιτ Ουίλιαμς.

Όσο περνούσαν οι ώρες και οι Βρετανοί θρηνούσαν, όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στο παλάτι του Μπακιγχαμ, περιμένοντας να κάνει μια πιο συναισθηματική ανακοίνωση.

«Οι άνθρωποι συγκινήθηκαν τόσο πολύ με το θάνατο της Νταϊάνα, επειδή η ίδια μπορούσε να συνδεθεί με όλους», λέει ο πρώην σύμβουλος του Μπλερ Αντζί Χάντερ στη σειρά του CNN. «Οι άνθρωποι ταυτίζονταν μαζί της. Ήταν σαν να είχε πεθάνει η μαμά σου, η θεία σου, η αδελφή σου».

«Το κοινό περίμενε τη βασίλισσα να είναι η πρώτη που θα θρηνήσει», λέει η Τζούνορ. «Αλλά εκείνη δεν το έκανε».

Κι όσο η δυσφορία αυξανόταν, ο Τόνι Μπλερ, μόλις τέσσερις μήνες στη Ντάουνινγκ Στριτ τότε, ανέλαβε να κάνει αυτό που δεν έκανε το παλάτι.

Στην αυτοβιογραφία του αναφέρει ότι αντιλαμβανόταν πολύ καλά το θυμό και το θρήνο του κοινού.

Η απόκτηση του Παλατιού ήταν «πολύ τυπική, αλλά δεν έλαβε υπ’ όψιν το γεγονός ότι ο λαός δεν δίνει δεκάρα για τους τύπους», έγραψε ο ίδιος.

Ο Μπλερ είπε ότι ο ρόλος του ήταν «να προστατεύσει τη μοναρχία και να ηρεμήσει το θυμό πριν γίνει οργή». Κράτησε σημειώσεις για την περίφημη ομιλία του στο πίσω μέρος ενός φακέλου, με τη βοήθεια του βοηθού του, Άλαστερ Κάμπελ.

View this post on Instagram

Princess Diana❤️ #princessdiana #ladydiana #dianaspencer #princessofwales

A post shared by Lady Diana, Princess of Wales (@lady.diana._) on

Μόλις έφτασε στο μικρόφωνο, ένοιωσε την ίδια συγκίνηση με το κοινό.

«Νοιώθω όπως όλοι σ’ αυτή τη χώρα σήμερα, συντετριμμένος», είπε για το θάνατο της Νταϊάνα.

«Ήταν ένα υπέροχο και πολύ ζεστό πλάσμα. Παρότι η δική της ζωή σημαδεύτηκε συχνά από τραγωδίες, η ίδια σημάδεψε τις ζωές πολλών άλλων ανθρώπων, στη Βρετανία και σε όλον τον κόσμο, προσφέροντας χαρά και ανακούφιση. ‘Ηταν η πριγκίπισσα του λαού και πάντα θα μείνει έτσι στις καρδιές και τις μνήμες μας».

Για την πρόταση «πριγκίπισσα του λαού», ο ίδιος ο Μπλερ έγραψε αργότερα ότι ήταν μια πρόταση πολύ μελοδραματική, από μία άλλη εποχή.

Κι όμως ήταν η φράση που περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο τη Νταϊάνα.

Πώς αντέδρασε η Βασίλισσα Ελισάβετ

Πριν από την κηδεία της Νταϊάνα, η βασίλισσα Ελισάβετ ανταποκρίθηκε στην απαίτηση του κοινού να δείξει το ενδιαφέρον της βασιλικής οικογένειας.

Σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, απευθύνθηκε στους υπηκόους της ως «βασίλισσα και γιαγιά» και είπε ότι η Νταϊάνα ήταν ένα «εξαιρετικό πλάσμα». Και κατά τη διάρκεια της κηδείας έκανε ένα ακόμα βήμα.

«Η βασίλισσα δεν υποκλίνεται σε κανέναν. Ποτέ», λέει η ιστορικός Τζέιν Ρίντλεϊ στη σειρά. Κι όμως, όταν η πομπή περνούσε έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, υποκλίθηκε στη νύφη της.

View this post on Instagram

Queen of hearts?

A post shared by Lady Diana, Princess of Wales (@lady.diana._) on

View this post on Instagram

Princess Diana? #princessdiana #dianaspencer #ladydiana #princessofwales

A post shared by Lady Diana, Princess of Wales (@lady.diana._) on

View this post on Instagram

Lady Diana?

A post shared by Lady Diana, Princess of Wales (@lady.diana._) on

View this post on Instagram

21 July 1997: Princess Diana visits a girl with cancer in the Northwick Hospital Park London❤️

A post shared by Lady Diana, Princess of Wales (@lady.diana._) on

Σχετικά Άρθρα
Έλλη Λαμπέτη: Ο "αταίριατος" έρωτας, η ασθένεια και το τέλος
Έλλη Λαμπέτη: Ο “αταίριαστος” έρωτας, η ασθένεια και το τέλος
Μίκης Θεοδωράκης - Μάνος Κατράκης: Οι δύο σπουδαίοι και φίλοι έφυγαν την ίδια μέρα!
Μίκης Θεοδωράκης – Μάνος Κατράκης: Οι δύο σπουδαίοι και φίλοι έφυγαν την ίδια μέρα!
Mad Clip: Ποιος ήταν ο τράπερ με τα εκατομμύρια views που σκοτώθηκε σε τροχαίο
Mad Clip: Ποιος ήταν ο τράπερ με τα εκατομμύρια views που σκοτώθηκε σε τροχαίο
Όταν ο Μίκης κέρδισε BAFTA και φλέρταρε με δύο Grammy
Όταν ο Μίκης κέρδισε BAFTA και φλέρταρε με δύο Grammy
27-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bc%ce%ac%ce%bd%ce%bf-%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b9%ce%b4%ce%ac%ce%ba%ce%b9-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b10
27 χρόνια χωρίς τον Μάνο Χατζιδάκι- Πώς αυτοβιογραφείται ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης
19-%ce%bc%ce%b1%ce%90%ce%bf%cf%85-%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%80%ce%bf%ce%bd%cf%840
19 Μαΐου: Η καταραμένη ημέρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του