Έλλη Λαμπέτη: Ο “αταίριαστος” έρωτας, η ασθένεια και το τέλος

έλλη-λαμπέτη-ο-αταίριαστος-έρωτας

Ο Τάκης Χορν και η Έλλη Λαμπέτη ήταν πολύ διαφορετικοί σαν άνθρωποι. Εκείνος αριστοκράτης, φίνος, πολύ κομψός, καλοβαλμένος με ξεχωριστό χιούμορ, ένας άνθρωπος πέντε χρόνια μεγαλύτερος από την Έλλη. Αντίθετα η Έλλη προερχόταν από μία οικογένεια φτωχική, πολύτεκνη. Ο πατέρας της είχε ταβέρνα και περνούσαν δύσκολα για να τα βγάλουνε πέρα.

Ο Χορν μεγάλωσε πλουσιοπάροχα, με όλες τις ανέσεις, αφού πατέρας του ήταν ο γνωστός στρατιωτικός και θεατρικός συγγραφέας Παντελής Χόρν. Ο Τάκης ήταν πειραχτήρι και τους πείραζε όλους στο θέατρο και βέβαια και την Έλλη. Την κορόιδευε ότι δήθεν έκανε την διανοούμενη και έλεγε ”Αχ αυτές οι ενζενύ’.

‘Μείνανε μαζί στο ίδιο σπίτι όλο το διάστημα που ήταν ζευγάρι. Η ίδια η Έλλη είχε πει στην Φρίντα Μπιούμπι που έγραψε την βιογραφία της λίγο πριν πεθάνει τα εξής: ”Με τον Τάκη ζήσαμε ωραία εφτά χρόνια. Ωραία βέβαια είναι ένας λόγος. Έρωτας με δόντια-τρωγόμαστε κι αγαπιόμαστε συγχρόνως. Ήταν τότε όταν σμίξαμε που ο Βόκοβιτς είχε πει το περίφημο: ”Για να δούμε πώς θα ταιριάξουν οι Βερσαλίες με τα Βίλλια.” Δηλαδή ο Χορν με την υψηλή καταγωγή κι εγώ η χωριατοπούλα. Και νομίζω δεν είχε άδικο, γιατί η κοινωνική διαφορά μας, η διαφορά αγωγής, επιπέδου, συνηθειών ήταν μία από τις βαθύτερες αιτίες που χωρίσαμε τελικά”.

%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%b7-%ce%bb%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%ad%cf%84%ce%b7-%ce%bf-%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%af%cf%81%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b1%cf%820

Η Έλλη ήταν απλός άνθρωπος, δεν της άρεσαν τα κοσμικά, σε αντίθεση με τον Τάκη που του άρεσε να βγαίνει, να διασκεδάζει. Όταν χώρισαν η Έλλη είχε πει ότι τον αγαπούσε περισσότερο και δεν τρωγόντουσαν πια. Δεν ήταν ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής της αλλά τον αγάπησε τον Χορν πραγματικά. Εκείνος την ζήλευε υπερβολικά μέχρι και τον φίλο τους τον Γιώργο Παππά είχε ζηλέψει μια φορά όταν τους είδε κρυφά να αγκαλιάζονται και η Έλλη να τον φιλάει στο μάγουλο αφού της είχε ανακοινώσει πως είχε καρκίνο. Η Έλλη συχνά του έλεγε ”πόσο λυπάμαι τις κοπελίτσες που ξεροσταλιάζουν έξω απο το καμαρίνι σου για να σε δούνε και εσύ σαν γνήσιος νάρκισσος το χαίρεσαι”.

Υπήρξε ζήλεια και από τις δύο πλευρές και συχνά το εκδηλώναν αλλά υπήρχε και ένας βαθύς θαυμασμός που είχε ο ένας στον άλλο. Η Έλλη έμεινε έγκυος από τον Τάκη και του το ανακοίνωσε. Εκείνος όμως της είπε πως δεν είναι δύο απλοί κοινοί θνητοί. Δεν τον ενδιέφερε να αποκτήσει παιδί, κάτι που η Έλλη αντίθετα επιθυμούσε. Η στάση του αυτή την έκανε να θυμώσει και χωρίς να το συζητήσει μαζί του πήγε και έκανε επέμβαση και έριξε το παιδί τους. Κάτι που μέχρι και λίγο πριν το θάνατό της το μετάνιωνε αφού τα παιδιά τα υπεραγαπούσε. Από το σημείο αυτό και μετά άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση για την σχέση τους και ήρθε ο χωρισμός.

%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%b7-%ce%bb%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%ad%cf%84%ce%b7-%ce%bf-%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%af%cf%81%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b1%cf%822

Ο χωρισμός με τον Χορν και ο Φρεντ

Λίγο πριν χωρίσουν, σκοτώνονταν και αυτό δεν πήγαινε άλλο. Έτσι ένα βράδυ η Έλλη μετά από έναν μεγάλο καβγά τους μάζεψε τα ρούχα της και έφυγε. Εκείνος την παρακαλούσε να γυρίσει αλλά η Έλλη είχε βάλει πια τέλος στην σχέση τους.

Στο σημείο αυτό, στην ζωή της Έλλης μπαίνει ο δεύτερος σύζυγός της Φρεντ (πλούσιος συγγραφέας από την Αμερική). Είχε δει την Έλλη στο κινηματογραφικό έργο ”Το κορίτσι με τα μαύρα”, ενθουσιάστηκε μόλις την είδε και ήρθε στην Ελλάδα να την βρει.

Ο Χορν πληροφορήθηκε ότι έβγαιναν και είχε νευριάσει πάρα πολύ. Αργότερα σε συνέντευξή του ο Τάκης είχε πει ”ότι όταν με άφησε η Λαμπέτη την ζήλευα που έβγαινε με τον Φρεντ γιατί με είχε αφήσει εκείνη και είχε πληγωθεί ο εγωισμός μου”.

Πήγαινε κάτω από το σπίτι της τα βράδια και της χτυπούσε τα κουδούνια, ξεσήκωνε την γειτονιά φωνάζοντας Έλλη σ’ αγαπώ γύρνα πίσω. Αλλά η Έλλη είχε αλλάξει οριστικά σελίδα. Σε ένα πάρτυ μασκέ ήταν και οι δυο καλεσμένοι, ο Τάκης τότε άρπαξε την Έλλη και της λέει την άλλη εβδομάδα παντρευόμαστε. Και του απαντάει η Έλλη, λυπάμαι σε πρόλαβε άλλος. Της είχε κάνει πρόταση γάμου ήδη ο Φρεντ. Έτσι χώρισαν αυτοί οι δύο μεγάλοι ηθοποιοί που αγαπήθηκαν τόσο και στην σκηνή αλλά και σαν ζευγάρι. Συνέχισαν να έχουν επαφές, πήγαινε ο ένας να βλέπει τον άλλο στο θέατρο, αλλά η Έλλη πάντα έλεγε για τον Χόρν το εξής: ”Τώρα θα μάθουμε τον Τάκη, μια ζωή κάνει φιγούρα”. Ποτέ δεν κατάλαβε ο ένας τον άλλον στον τρόπο ζωής τους γιατί είχαν μεγαλώσει με διαφορετικό τρόπο.

%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%b7-%ce%bb%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%ad%cf%84%ce%b7-%ce%bf-%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%af%cf%81%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b1%cf%824

Η ασθένεια και το τέλος

“Ξέρω πως αν παραδεκτώ ότι πονάω θα με ρωτήσουν πόσο.

Τι απάντηση να δώσεις;

Με ποια μονάδα μετριέται ο ανθρώπινος πόνος; Με τι νούμερο; Με το ένα, με το πέντε, με το δέκα; Τους λέω λοιπόν ότι δεν πονάω και ξεμπερδεύω.”

Θα μπορούσε να είναι μια τσακισμένη γυναίκα, με καμένα τα σπλάχνα από τις αχτίνες λέιζερ και με παράλυτη τη μια φωνητική της χορδή. Και βέβαια, μ’ ένα γυμνό κρανίο, που θα ‘ναι αναγκασμένη να το κουκουλώνει μ’ ένα μάλλινο σκούφο.

Τι ειρωνεία αλήθεια:

”Για δύο πράγματα καμάρωνα στη ζωή μου”, θα πει κάποια στιγμή.

”Το στήθος μου και τα μαλλιά μου.

Τα έχασα μέσα σε δέκα χρόνια και τα δύο”.

Δεν έχασε όμως τη δύναμή της – αυτό το αόρατο ατσάλι που κρύβει μέσα της και την κρατάει όρθια στις δύσκολες ώρες.

Ακόμα και με πυρπολημένα σωθικά, κάνει θεατρικά σχέδια για τον χειμώνα.

Τελευταίος της ρόλος, αυτός της κωφάλαλης Σάρας.

Πρέπει να μυηθεί στη γλώσσα των κωφαλάλων.

”Θέλω να την μάθω τέλεια.

Θέλω οι κωφάλαλοι που θα με βλέπουν,

να ξεχνάνε πως είμαι θεατρίνα

και να νομίζουν πως είμαι κι εγώ κωφάλαλη”, λέει σε μια ειδική δασκάλα.

”Θα χρειαστούμε ένα χρόνο”.

”Σας δίνω ένα μήνα… ”, απαντάει τελεσιγραφικά η Λαμπέτη.

Η πρεμιέρα της Σάρας είναι ένας θρίαμβος.

Οι θεατές χειροκροτούν όρθιοι.

Η Έλλη Λαμπέτη υποκλίνεται μπροστά τους, πιο λαμπερή και πιο όμορφη από κάθε άλλη φορά.

Να μαντεύει άραγε η Αθήνα ότι είναι η τελευταία φορά που τη βλέπει πριν πάει στον Παράδεισο;

………………………………………………………….

Σαν σήμερα, το 1983, η Έλλη Λαμπέτη έφυγε από τη ζωή.

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Φρέντυ Γερμανού:

”ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ”

Διαβάστε επίσης

Μίκης Θεοδωράκης – Μάνος Κατράκης: Οι δύο σπουδαίοι και φίλοι έφυγαν την ίδια μέρα!

Mad Clip – Παντελής Παντελίδης: Οι ανατριχιαστικές συμπτώσεις και το ίδιο τραγικό τέλος για τους δύο τραγουδιστές

Σχετικά Άρθρα
Μίκης Θεοδωράκης - Μάνος Κατράκης: Οι δύο σπουδαίοι και φίλοι έφυγαν την ίδια μέρα!
Μίκης Θεοδωράκης – Μάνος Κατράκης: Οι δύο σπουδαίοι και φίλοι έφυγαν την ίδια μέρα!
Mad Clip: Ποιος ήταν ο τράπερ με τα εκατομμύρια views που σκοτώθηκε σε τροχαίο
Mad Clip: Ποιος ήταν ο τράπερ με τα εκατομμύρια views που σκοτώθηκε σε τροχαίο
Όταν ο Μίκης κέρδισε BAFTA και φλέρταρε με δύο Grammy
Όταν ο Μίκης κέρδισε BAFTA και φλέρταρε με δύο Grammy
%ce%ae%cf%84%ce%b1%ce%bd-%cf%83%ce%b1%ce%bd-%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%ad%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%b5-%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%ce%bc%ce%ac-%cf%83%ce%bf%cf%85-%ce%b7-%ce%b1%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%86%ce%ae0
«Ήταν σαν να πέθανε η μαμά σου, η αδελφή σου»: 24 χρόνια από τη νύχτα που έσβησε το άστρο της πριγκίπισσας Νταϊάνα
27-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bc%ce%ac%ce%bd%ce%bf-%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b9%ce%b4%ce%ac%ce%ba%ce%b9-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b10
27 χρόνια χωρίς τον Μάνο Χατζιδάκι- Πώς αυτοβιογραφείται ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης
19-%ce%bc%ce%b1%ce%90%ce%bf%cf%85-%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%80%ce%bf%ce%bd%cf%840
19 Μαΐου: Η καταραμένη ημέρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του