Π. Χαλβατσιώτης, επ. καθηγητής Παθολογίας: “Νοσούν βαρύτερα από κορονοϊό νεαρές ηλικίες με παχυσαρκία και διαβήτη”

π-χαλβατσιώτης-επ-καθηγητής-παθολογί

Ο κορωνοϊός δηλώνει ισχυρά παρών κάθε μέρα. Οι πύλες εισόδου της χώρας μας έχουν ανοίξει πλέον για τα καλά, τουρίστες συρρέουν σε ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα και κάθε μέρα τα κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ είναι όλο και περισσότερα. Αν παρατηρήσει δε κάποιος προσεκτικά τις ανακοινώσεις, θα δει πως έχει μειωθεί κατά πολύ ο Μέσος Όρος ηλικίας των νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τις τελευταίες μέρες ο μέσος όρος έχει πέσει στα 59 έτη, ενώ στα τέλη Μαΐου ήταν στα 71 έτη.

Με αφορμή την παρατήρησή μας αυτή, επικοινωνήσαμε με τον Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας – Διαβήτη της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “Αττικόν”) & Αντιπρόεδρο Μελών ΔΕΠ Ιατρικής Σχολής Αθηνών και είχαμε μαζί του μία πολύ διαφωτιστική συζήτηση.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Γιατί ο μέσος όρος των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ έχει πέσει από τα 71 στα 58 έτη;

Είναι ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων;

Δε νομίζω πως υπάρχει κάτοικος σ΄αυτή τη χώρα που δε θα ανησυχούσε βλέποντας τα κρούσματα να αυξάνονται, παρ’ όλο που είναι αναμενόμενο, αφού άνοιξαν οι είσοδοι της χώρας.

Κάποιοι επισκέπτες/τουρίστες μπορούν να μεταδώσουν το νόσημα στους κατοίκους της Ελλάδας και αυτοί με τη σειρά τους στις οικογένειές τους. Επόμενο λοιπόν είναι τα κρούσματα να αυξηθούν. Την ίδια στιγμή κρίνεται απαραίτητο να διαφοροποιούνται τα μέτρα, να αυστηροποιούνται και να ποικίλλουν ανά περιοχές. Υπάρχει η επιτροπή στο Υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό που εισηγείται μέτρα και ακολούθως και η κάθε κυβέρνηση αναλαμβάνει και το πολιτικό κόστος -αν υπάρχει- πίσω από κάθε τέτοια απόφαση. Επειδή η υγεία του λαού προτάσσεται, δεν πιστεύω πως το βάρος θα πέσει στην οικονομία ή στα συμφέροντα κάποιων συντεχνιών.

Αυστηροποίηση μέτρων…

Είναι μονόδρομος η αυστηροποίηση. Πάρτε παράδειγμα τις ΗΠΑ, εκεί όσες οι πολιτείες τόσα και τα κράτη. Κάποιες πολιτείες που έχουν απελευθερώσει τη λειτουργία χώρων κοινής χρήσεως, είτε είναι εμπορικά κέντρα είτε χώροι εστίασης, ανακαλούν τις αποφάσεις τους. Αυτό είναι μία διεθνής πρακτική. Έτσι πρέπει να γίνεται και στην Ελλάδα, αν κάποιος νομός έχει ιδιαίτερη επιβάρυνση πρέπει να λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα.

Εμείς οι ίδιοι δεν τηρούμε τις οδηγίες…

Αυτό που με προβληματίζει ιδιαίτερα είναι πως βλέπω πως σ΄ όλη την Ελλάδα δε φορά κανείς μάσκα. Ταξίδεψα αεροπορικώς την προηγούμενη εβδομάδα και αναγκάστηκα να κάνω παρατήρηση σ΄ αυτόν που καθόταν δίπλα μου για να φορέσει μάσκα. Με θράσος περισσό μου είπε πως δεν έχει μάσκα και του έδωσα εγώ μία εφεδρική δική μου. Δηλαδή αυτός ο άνθρωπος πέρασε πόσους ελέγχους και κανείς δεν του είπε… “πού πας, φόρα μάσκα”! Στις ΗΠΑ αν δε φοράς μάσκα δεν σε αφήνουν να επιβιβαστείς ή αν τη βγάλεις μέσα στο αεροπλάνο τρως μεγάλες ποινές.

Εμείς οι ίδιοι που είμαστε οι τελικοί αποδέκτες του προβλήματος, δεν τηρούμε τις οδηγίες, νομίζουμε πως το πρόβλημα είναι αλλού. Όλα αυτά μέχρι να χτυπήσει τη δική μας οικογένεια.

Ναι μεν, φοβόμαστε τις πύλες εισόδου, αλλά από την άλλη μεριά ούτε μάσκα φοράμε και μας αρέσουν και τα πανηγύρια και οι συνεστιάσεις. Και μας κάνει εντύπωση όταν βγαίνει μία χαλαρή απαγόρευση να μην είμαστε 5-6 άτομα σε μία παρέα. Μα από μόνος του ο κόσμος έπρεπε να έχει ευαισθητοποιηθεί. Δεν έπρεπε να έχει ανάγκη έναν χωροφύλακα. Είναι και θέμα ωριμότητος όλα αυτά.

Ο ήλιος δεν αποδυναμώνει τον ιό

Υπάρχει και η περίφημη φήμη που ακούω από συναδέλφους πως ο ήλιος αποδυναμώνει τον ιό, ότι η πιθανότητα να μεταδοθεί για κάποιους λόγους μυστικούς μειώνεται… Εγώ σας θυμίζω πως αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, οι πολιτείες που έχουν το πρόβλημα είναι στην περίφημη ζώνη του ήλιου, το Τέξας, η Αριζόνα, η Λουιζιάνα, δεν είναι οι δροσερές πολιτείες. Η Βραζιλία αυτή τη στιγμή πάσχει και εκεί δεν έχουμε παγετώνες. Δεν ξέρω πώς έχει περάσει αυτή η φήμη στον κόσμο ή το χρησιμοποιεί σαν ένα κουτό άλλοθι.

Γιατί ο μέσος όρος των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ είναι πλέον τα 59 έτη;

Τα στοιχεία που είχαμε από την Κίνα μάς έκαναν να πιστέψουμε πως αυτοί που πάσχουν περισσότερο είναι οι καρδιοπαθείς και οι μεγάλες ηλικίες. Υπήρχαν αναφορές πως οι νεότερες ηλικίες και τα παιδιά δεν είναι πιθανό να κολλήσουν. Όταν όμως ο ιός ήρθε στο Δυτικό ημισφαίριο, σε πληθυσμούς που γενετικά και γονιδικά μοιάζουν και έχουν παρόμοιες συνήθειες, είδαμε πως αυτό δεν είναι και πολύ αληθές. Είδαμε πως υπάρχουν και παιδιά που πεθαίνουν από τον κορωνοϊό, πως υπάρχουν και ευαίσθητες νεαρές ηλικίες και πως ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού το οποίο έπασχε έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτά είναι η παχυσαρκία, η νοσογόνος παχυσαρκία με αυξημένη μάζα σώματος δηλαδή, και ο διαβήτης. Και φαίνεται ότι ο κύριος επιβαρυντικός παράγοντας για τις νεαρότερες ηλικίες είναι τέτοια νοσήματα του μεταβολισμού. Και μάλιστα οι μελέτες δείχνουν πως και νοσούν βαρύτερα οι νεαρότερες ηλικίες με αυτά τα χαρακτηριστικά και ο κίνδυνος θανάτου είναι πιο αυξημένος. Έχει αρχίσει δηλαδή να φεύγει από τις εκτιμήσεις και τις στατιστικές μας η έννοια της ηλικίας, η οποία παραμένει μέσα στη νοσηρότητα γιατί σε μεγαλύτερες ηλικίες συνυπάρχουν και 3 και 4 και 5 νοσήματα που επιβαρύνουν την εξέλιξη του κορωνοϊού.

Ας μη ξεχνάμε πως ο κορωνοϊός έχει θνητότητα κάτω του 1%. Ένα 15% μόνο θα χρειαστεί να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο και από αυτό το 5% θα χρειαστεί να μπει σε Εντατική Μονάδα. Δε μιλάμε όμως για 100 άτομα που μολύνονται, αλλά για 100.000.000, άρα για 500.000 κλίνες ΜΕΘ. Αυτά τα νούμερα δεν υπάρχουν, γι΄ αυτό και βλέπουμε αυτές τις ζοφερές εικόνες σε Αγγλία, Ιταλία και ΗΠΑ. Επειδή έχει μεγάλη μεταδοτικότητα ο ιός αυτός, μολύνει πάρα πολύ κόσμο και αναλογικά τα νούμερα είναι τραγικά…

Και για να γίνω πιο σαφής. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε πολλές πόλεις με 100.000 πληθυσμό. Αν πούμε πως το 5% θα χρειαστεί νοσηλεία 5.000 κρεβάτια ΜΕΘ. Ε, τόσα δεν έχουμε σ’ όλη την Ελλάδα. Γι΄ αυτό το λόγο γίνεται το lockdown. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε. Για να μην πάθουν τίποτα γνωστοί και συγγενείς μας. Το να κρατιόμαστε μακριά και να προσέχουμε ουσιαστικά μας φέρνει πιο κοντά, γινόμαστε πιο άνθρωποι προς τον συνάνθρωπό μας.

Το γεγονός ότι δεν έχουμε πολλούς θανάτους στην Ελλάδα είναι ελπιδοφόρο;

Και οι θάνατοι είναι αναλογικοί με τα κρούσματα. Αν έχουμε θνησιμότητα κάτω από 1%, θα πρέπει να έχουμε 100 κρούσματα για να αναμένουμε έναν θάνατο. Και αυτό δεν είναι πάντα σίγουρο βέβαια. Στατιστικά μιλώντας λοιπόν θα πρέπει να αυξηθούν τα κρούσματα για να έχουμε περισσότερους θανάτους. Η πληροφορία που έχω την προηγούμενη βδομάδα είναι ότι συνολικά από τον Φεβρουάριο-Μάρτιο που ξεκίνησε η πρώτη εισαγωγή ασθενούς μέχρι σήμερα, συνολικά κάπου 167 άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτουν στις ΜΕΘ. Αυτό το νούμερο είναι τρομερά μικρό σε σχέση μ΄ αυτό που συνέβη στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η αναλογία του να μην επιβιώνει κάποιος στη ΜΕΘ είναι περίπου του 35-40%. Συνολικά οι θάνατοι είναι γύρω στα ποσοστά αυτά, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αποβίωσαν πριν τις ΜΕΘ. Άρα τα νούμερα όντως δεν είναι μεγάλα.

Μην έχουμε την ψευδαίσθηση πως τα πράγματα είναι ελεγχόμενα και χαλαρά

Διάβασα την έρευνα μιας ομάδας που προσπαθεί να ιχνηλατήσει τον κορωνοϊό μέσω των λυμάτων. Ενώ τα λύματα της Θεσσαλονίκης είχαν καθαρίσει από ιό, τώρα τελευταία αρχίζουν και εμπλουτίζονται σε ιό. Άρα είμαστε σε μία φάση που δε γνωρίζουμε ποιος εχει κορωνοϊό.

Οι υγειονομικές αρχές κάνουν τεστ σ΄ ένα ποσοστό μόνο των εισερχομένων επισκεπτών στη χώρα στις πύλες εισόδου. Αν ελέγχουν το 30% και ανιχνεύονται 100 κρούσματα, αν αυτό το πάμε αναλογικά στο 100% τα κρούσματα τριπλασιάζονται και είναι 300. Μην έχουμε την ψευδαίσθηση πως τα πράγματα είναι ελεγχόμενα και χαλαρά. Αυτός ο οποίος δεν έχει συμπτώματα επίσης, τις 2-3 μέρες πριν εμφανίσει τα ελαφρά συμπτώματα (πονόλαιμο κλπ. κλπ.) τότε μεταδίδει και περισσότερο τον ιό. Αρα κάποιος που νομίζει ότι είναι υγιής, αυτός μπορεί να είναι επικίνδυνος.

Το τρίτο που μου είπαν είναι πως το δείγμα δε λαμβάνεται από τον ρινοφάρυγγα, αλλά από το στόμα. Αυτό σημαίνει πως πολλά από τα αρνητικά δείγματα είναι ψευδή. Ο ιός δεν κατασκηνώνει στη στοματική κοιλότητα, αλλά στον ρινοφάρυγγα. Αυτό μάλλον γίνεται για να μην δυσανασχετούν οι επισκέπτες; Δεν ξέρω γιατί γίνεται…

Πότε θα μιλάμε για ένα δεύτερο κύμα;

Εξαρτάται από τα μέτρα. Διαβάζω πως τα πιστοποιητικά υγείας που απαιτούνται από τις Βαλκανικές χώρες πωλούνται έναντι ευτελούς τιμήματος. Αυτό σημαίνει πως οι πύλες της χώρας είναι πιο ανοιχτές από πριν και πρέπει να βγουν στους δρόμους τα συνεργεία που λαμβάνουν τα δείγματα. Όλα λοιπόν εξαρτώνται από τα μέτρα. Πιθανόν να καθυστερήσει και η έναρξη των σχολείων. Στις ΗΠΑ ήδη υπάρχουν σκέψεις να ανασταλεί η έναρξή της σχολικής χρονιάς. Αυτά είναι όλα δυναμικά, απρόβλεπτα. Είναι θέμα ανάλυσης των δεδομένων και βέβαια και συμπεριφοράς εκ μέρους των πολιτών. Αν όλοι φοράμε μάσκες είμαστε και πιο ασφαλείς. Εκτίμηση είναι πολύ δύσκολο να γίνει…

Σχετικά Άρθρα
VHL: Η σπάνια μορφή κληρονομικού καρκίνου του νεφρού - Γιατί πολλοί ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία
VHL: Η σπάνια μορφή κληρονομικού καρκίνου του νεφρού – Γιατί πολλοί ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία
Νέα, ανώδυνη μέθοδος θα σε απαλλάξει από τον πόνο στις αρθρώσεις
Νέα, ανώδυνη μέθοδος θα σε απαλλάξει από τον πόνο στις αρθρώσεις
«45 λεπτά με τον Γιατρό»: Παρακολουθήστε δωρεάν τη διαδικτυακή συνάντηση, ενημερωθείτε και προλάβετε
«45 λεπτά με τον Γιατρό»: Παρακολουθήστε δωρεάν τη διαδικτυακή συνάντηση, ενημερωθείτε και προλάβετε
Διατροφή κατά της ψωρίασης: Τροφές που πρέπει να τρώτε ή να αποφεύγετε εάν έχετε ψωρίαση
Διατροφή κατά της ψωρίασης: Τροφές που πρέπει να τρώτε ή να αποφεύγετε
https://www.youtube.com/watch?v=sIKzpO8Jfhk&t=29s
#GhavelasTheRoadToParis: Ακολουθούμε τον σπάνιο και χρυσό Νάσο Γκαβέλα στο δρόμο για το Παρίσι 2024
Νοροϊός: Ο ιός που είναι υπεύθυνος για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Νοροϊός: Ο ιός που είναι υπεύθυνος για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του