Ποτέ δεν είναι αργά να μπεις στον χώρο της Τέχνης και της Μόδας!

ποτέ-δεν-είναι-αργά-να-μπεις-στον-χώρο-τ

Ο όρος “διά βίου μάθηση” αναφέρεται σε μια φιλοσοφική αντίληψη σύμφωνα με την οποία η εκπαίδευση θεωρείται μια μακροχρόνια διαδικασία που ξεκινάει από τη γέννηση του ανθρώπου και συνεχίζει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Στη σύγχρονη κοινωνία η διά βίου μάθηση έχει ενταχθεί πλήρως στις ζωές μας, καθώς η αύξηση των γνώσεων γίνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και οι απαιτήσεις της αγοράς εργασίας συνεχώς αλλάζουν. Όλες οι μαθησιακές δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας και που έχουν σαν στόχο τη βελτίωση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των εφοδίων σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο ονομάζεται διά βίου μάθηση.

Ο κορωνοϊός άλλαξε άρδην το τοπίο της εκπαίδευσης, καθώς έφερε στο προσκήνιο και απενοχοποίησε πλήρως την εξ αποστάσεως μάθηση, την οποία πολλοί λοιδωρούσαν ως πρόχειρη και αναποτελεσματική. Το γεγονός αυτό διευρύνει απίστευτα τους μαθησιακούς ορίζοντες του σύγχρονου ανθρώπου, που πλέον μπορεί να παρακολουθήσει online προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, αλλά και σεμιναριακά μαθήματα από πανεπιστήμια που βρίσκονται σ΄ όλα τα μέρη της γης.

Ο τομέας του Πολιτισμού και της Μόδας ανέκαθεν αποτελούσε το «απωθημένο» κάθε γυναίκας, όποιον επαγγελματικό προσανατολισμό και αν έχει ακολουθήσει στη ζωή της. Τώρα λοιπόν η γη δε χωρίζεται με σύνορα, μπορούν όλοι να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα παρακολουθώντας μαθήματα ανθρώπων και οργανισμών που το όνομά τους αγγίζει τα όρια του θρύλου.

Εμείς ψάξαμε και σας προτείνουμε δύο θρυλικούς οργανισμούς που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού προσφέρουν δωρεάν κύκλους σεμιναρίων πάνω σε εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα.

Πολιτισμός, αλλά και μόδα από το ΜΟΜΑ

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) της Νέας Υόρκης, όπως και πολλά άλλα μουσεία, έχει βάλει προσωρινά «λουκέτο», λόγω κορωνοϊού.Από την περίοδο της καραντίνας, έχει λάβει μια πολύ ωραία πρωτοβουλία και δίνει την ελεύθερη δυνατότητα για δωρεάν online μαθήματα μέσω της πλατφόρμας Coursera, χωρίς κάποια χρονική δέσμευση, επιτρέποντας στους ενδιαφερόμενους να τα ολοκληρώνουν όποτε θέλουν οι ίδιοι.

Μερικά από τα μαθήματα προσφέρονται από το MoMA εδώ και χρόνια, με το πιο πρόσφατο μάθημα της σύγχρονης τέχνης που παρουσιάστηκε πριν από δύο μήνες.

Τα μαθήματα που προσφέρει το MoMA online:

Τι είναι η σύγχρονη τέχνη;

Το MoMA απαντά: «Σε αυτό το μάθημα, θα δώσετε την απάντηση στο ερώτημα τι είναι η σύγχρονη τέχνη μέσα από την παρατήρηση περισσοτέρων από 70 έργων τέχνης που έγιναν μεταξύ του 1980 και σήμερα, με έμφαση στην τέχνη από την προηγούμενη δεκαετία. Θα παρακολουθήσετε καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές, από όλο τον κόσμο, να μιλούν για τη δημιουργική διαδικασία του σχεδιασμού, τα υλικά που χρησιμοποιούν και για το από πού αντλούν την έμπνευσή τους.

Εισαγωγή στη Μοντέρνα τέχνη & τις ιδέες

Το μάθημα αυτό έχει σχεδιαστεί για όλους όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την μοντέρνα και την σύγχρονη τέχνη. Τις επόμενες πέντε εβδομάδες θα παρακολουθήσετε την τέχνη μέσα από μια ποικιλία θεμάτων – ενοτήτων: Χώροι και Διαστήματα, Τέχνη και Ταυτότητα, Μεταμόρφωση καθημερινών αντικειμένων, και Τέχνη και Κοινωνία.

Κάθε εβδομάδα ξεκινάει με ένα βίντεο που συνδέει τα έργα τέχνης από την συλλογή του ΜοΜΑ και το θέμα της ενότητας. Τέλος, θα ακούσετε συνεντεύξεις από καλλιτέχνες, σχεδιαστές και επιμελητές και θα μάθετε περισσότερα για τα επιλεγμένα έργα μέσα από πρόσθετες αναγνώσεις και πηγές.

Η μόδα ως σχεδιασμός

Η μόδα ως σχεδιασμός επικεντρώνεται σε μια επιλογή με πάνω από 70 ενδύματα και αξεσουάρ από όλο τον κόσμο, που περιλαμβάνουν από παραδοσιακά αφρικάνικα υφαντά και τζιν μέχρι τρισδιάστατα τυπωμένα φορέματα. Μέσα από αυτά τα ρούχα θα δούμε προσεκτικά τι φοράμε, γιατί το φοράμε, πώς κατασκευάζεται και τι σημαίνει. Θα ακούσετε σχεδιαστές, κατασκευαστές, ιστορικούς αλλά και ανθρώπους που εργάζονται καθημερινά με είδη ένδυσης και σε μερικές περιπτώσεις, ανασχεδιάζουν το μέλλον. Οι επισκέψεις σε στούντιο, οι συνεντεύξεις και άλλες πηγές παρουσιάζουν την ιστορία και την εξέλιξη κάθε ενδύματος καθώς και τις μεταβαλλόμενες χρήσεις, έννοιες και επιπτώσεις που έχει το κάθε ρούχο με την πάροδο του χρόνου.

Βλέποντας μέσα από τις φωτογραφίες

Σε αυτό το μάθημα θα δείτε προσεκτικά φωτογραφίες από τη συλλογή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης και θα ακούσετε μια ποικιλία από απόψεις για το τι είναι η φωτογραφία και τους τρόπους με τους οποίους η φωτογραφία έχει χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των 180 χρόνων ιστορίας της, ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης, ως εργαλείο για την επιστήμη και την εξερεύνηση, αλλά και ως μέσο τεκμηρίωσης. Επίσης, θα μελετήσετε την φωτογραφία ως μέσο διήγησης ιστοριών και ρεκόρ, και ως μέσο επικοινωνίας και κριτικής στην ολοένα και αναπτυσσόμενη οπτική μας κουλτούρα.

Δωρεάν μαθήματα μόδας από τη Γαλλική Σχολή Μόδας

Μέσα στην πανδημία, η Γαλλική Σχολή Μόδας (Institut Français de la Mode) ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει δωρεάν online μαθήματα με θέμα «Κατανοώντας τη Μόδα: Από την Άσκηση Επιχειρηματικής Δραστηριότητας στον Πολιτισμό».

Τα μαθήματα διοργανώθηκαν πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2019 με περίπου 11.000 συμμετοχές απ’ όλο τον κόσμο.

Στον νέο κύκλο στον ρόλο των διδασκόντων που θα μοιραστούν τη σοφία τους με τους συμμετέχοντες θα είναι ο Γάλλος σχεδιαστής Simon Porte Jacquemus και ο Βρετανός βετεράνος της μόδας σερ Paul Smith.

Οι Sidney Toledano, CEO του ομίλου LVMH, Francesca Bellettini, CEO του Saint Laurent και Bruno Pavlovsky, πρόεδρος δραστηριοτήτων μόδας του οίκου Chanel, επίσης θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

Τα επιμέρους θέματα που θα καλυφθούν είναι η εκπροσώπηση των φύλων, κοινωνικά ζητήματα και υποκουλτούρες. Επίσης η online πρωτοβουλία θα ανιχνεύσει τη σχέση μεταξύ μόδας και Τύπου και θα εξερευνήσει τη μόδα ως πολιτιστικό φαινόμενο και δημιουργική βιομηχανία.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν εγγραφή μέσω του FutureLearn.

Σχετικά Άρθρα
%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bb%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%80%cf%84%cf%850
Πώς να διαλέξεις το κατάλληλο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για εσένα
%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%b4%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-alba-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%cf%8e%ce%bd0
Τουριστικές σπουδές στο Alba: Δημιουργώντας στελέχη με εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες για τις απαιτήσεις κάθε εποχής
%cf%87%cf%8c%ce%bc%cf%80%ce%b9-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%ce%b2%ce%bf%ce%b7%ce%b8%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%b9%cf%8e%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%840
Χόμπι: Πώς μας βοηθούν να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας -Η ειδικός εξηγεί
o-%cf%80%cf%81%cf%8d%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%b1-%ce%b1%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%830
O Πρύτανης ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος στο infowoman: «Τους στόχους μας και τα όνειρά μας δεν σταματούμε να τα επιδιώκουμε»
%ce%bc%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%be%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%b3%ce%bb%cf%8e%cf%83%cf%83%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b10
Μάθε την ξένη γλώσσα που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις – Τέσσερις ιστορίες που εμπνέουν
%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%ac%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-deree-%ce%b8%ce%b1-%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%ad0
Στα προγράμματα του Deree θα χαράξεις το μέλλον σου

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του