Μάθε την ξένη γλώσσα που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις – Τέσσερις ιστορίες που εμπνέουν

μάθε-την-ξένη-γλώσσα-που-θα-σε-κάνει-να

Ο κόσμος των ξένων γλωσσών είναι μία πύλη για να γνωρίσει κανείς νέους τόπους, πολιτισμούς, τρόπους ζωής, χωρίς να χρειαστεί να τους επισκεφθεί.

Οι ξένες γλώσσες αποτελούν, παράλληλα, και ένα πολύτιμο εργαλείο για εύρεση απασχόλησης, καθώς δεν είναι λίγες οι αγγελίες που ζητούν γνώση μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας. Όλοι σίγουρα γνωρίζουν αγγλικά, τα οποία έχουν καταστεί ως απολύτως απαραίτητα, ενώ μία δεύτερη -και δη αν ομιλείται από μικρή μερίδα πληθυσμού, σίγουρα αποτελεί έναν «άσο στο μανίκι».

Τέσσερις άνθρωποι που μιλούν αραβικά, τουρκικά, ρωσικά και περσικά (φαρσί) μας αποκαλύπτουν γιατί διάλεξαν να μάθουν μία ξένη γλώσσα μακριά από τα συνηθισμένα.

«Ο κόσμος των ξένων γλωσσών είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι»

«Αραβικά μαθαίνω, επειδή τα είχα ξεκινήσει παλαιότερα, αλλά δεν τα έμαθα σωστά και τα ξεκίνησα από την αρχή. Μαθαίνω ξένες γλώσσες , γιατί αφενός μου αρέσουν, και αφετέρου απασχολείς το μυαλό σου, μαθαίνεις πολλά για τον πολιτισμό και τις συνήθειες του κάθε λαού», λέει  η Μαργαρίτα, ιδιοκτήτρια εκτυπωτικού κέντρου.

«Είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι ο κόσμος των ξένων γλωσσών με το οποίο ασχολούμαι πολλά χρόνια. Εκτός από αραβικά, από τις μη “συμβατικές” ξένες γλώσσες μιλάω και τουρκικά», συμπληρώνει.

«Ήταν μία βοήθεια για τη δουλειά μου»

«Λατρεύω τις ξένες γλώσσες από μικρή και ήδη μιλάω Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Ως τέταρτη (και με βλέψεις και για πέμπτη) επέλεξα τα Τουρκικά. Η πρώτη μου σκέψη για αυτή τη γλώσσα ήταν καθαρά εκπαιδευτική.  Ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, η οποία με μάγεψε μου έδωσε το κίνητρο να γνωρίσω την γλώσσα. Η δεύτερη σκέψη ήταν η εργαασία μου. Επειδή δουλεύω στον Τύπο, τα τουρκικά, δεδομένων και των ελληνοτουρκικών σχέσεων που πάντα έχουν “ψωμί”, θεώρησα ότι ήταν μία καλή ευκαιρία να μαθαίνω νέα και να γράφω πρώτη, όσα γίνονται στη γείτονα χώρεα. Επίσης, μία τρίτη σκέψη  ήταν αυτή του υποτιτλισμού σε τουρκικές παραγωγές… Δύσκολο, λιγάκι, αλλά κανείς δεν μπορεί να βάλει όρια στα όνειρα», λέει η Ναταλία, δημοσιογράφος.

«Μία ταινία μού κίνησε την περιέργεια για τα περσικά»

Η Σοφία, δικηγόρος στο επάγγελμα, μιλά περσικά, μια ομολογουμένως ασυνήθιστη επιλογή γλώσσας.

‘Οπως εξομολογείται, μία ταινία ήταν αυτό που της έδωσε την ιδέα!

«Είχα δει την ταινία Persepolis της Μαρζάν Σατραπί, μου άρεσε πολύ. Άρχισα να ψάχνω το Ιράν, να διαβάζω και μετά ήθελα να το δω από κοντά. Πήγα, έκανα 2.600 χιλιόμετρα μέσα στη χώρα, από τα βουνά του Ιρανικού Αζερμπαιτζάν μέχρι την έρημο στο Νότο, λάτρεψα τους ανθρώπους – ο καλύτερος λαός που έχω γνωρίσει ποτέ – μαγεύτηκα από τον πολιτισμό και θέλησα να μάθω τη γλώσσα που μου φαινόταν και ιδιαιτέρως εύηχη», λέει η Σοφία.

«Τα ρωσικά άλλαξαν τη ζωή μου»

Η περίπτωση του Στέλιου Παπακωνσταντίνου είναι από αυτές που θα μπορούσε να πει κανείς, ότι η ξένη γλώσσα του άλλαξε άρδην τη ζωή.

«Σπούδαζα στη Ριζάρειο Σχολή πριν από μερικά χρόνια. Πήγαινα για ιερέας. Κάποια στιγμή μας προέβαλαν μία ρωσική ταινία. Αυτό έμελε να μου αλλάξει τη ζωή. Λάτρεψα τη γλώσσα και άρχισα να τη μελετάω. Είχα τους καθηγητές μου που μου έκαναν ιδιαίτερα, πήγαινα σε ινστιτούτα ρωσικής γλώσσας, αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι μελετούσα μόνος μου. Διάβαζα οκτώ ώρες καθημερινά», αναφέρει ο Στέλιος.

«Τα ρωσικά είναι τα Αγγλικά της Ανατολής. Ό,τι για η Αμερική για τη Δύση, είναι η Ρωσία για την Ανατολή. Λόγω των εμπορικών δεσμών με τη Ρωσία, θα δείτε ακόμη και Κινέζους να μιλούν ρωσικά. Μπορεί κανείς να μάθει ρωσικά που θα τον βοηθήσουν στη δουλειά του. Η γλώσσα είναι το μέσο για να χτιστούν τα πάντα. Η κάθε ξένη γλώσσα είναι μία πύλη προς τον πολιτισμό, ανοίγει ορίζοντες. Αν είναι εύκολα ή δύσκολα; Τίποτα δεν είναι δύσκολο, αρκεί να το αγαπάς. Η γνώση μίας ξένης γλώσσας είναι και μέσο αυτοβελτίωσης», συμπληρώνει ο Στέλιος.

Ο ίδιος σήμερα είναι καθηγητής ρωσικών και διδάσκει τηυ γλώσσα σε Έλληνες, αλλά και ελληνικά σε Ρώσους.

Σχετικά Άρθρα
%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%ad-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%81%ce%b3%ce%ac-%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%bf-%cf%840
Ποτέ δεν είναι αργά να μπεις στον χώρο της Τέχνης και της Μόδας!
%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bb%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%80%cf%84%cf%850
Πώς να διαλέξεις το κατάλληλο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για εσένα
%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%b4%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-alba-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%cf%8e%ce%bd0
Τουριστικές σπουδές στο Alba: Δημιουργώντας στελέχη με εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες για τις απαιτήσεις κάθε εποχής
%cf%87%cf%8c%ce%bc%cf%80%ce%b9-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%ce%b2%ce%bf%ce%b7%ce%b8%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%b9%cf%8e%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%840
Χόμπι: Πώς μας βοηθούν να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας -Η ειδικός εξηγεί
o-%cf%80%cf%81%cf%8d%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%b1-%ce%b1%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%830
O Πρύτανης ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος στο infowoman: «Τους στόχους μας και τα όνειρά μας δεν σταματούμε να τα επιδιώκουμε»
%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%ac%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-deree-%ce%b8%ce%b1-%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%ad0
Στα προγράμματα του Deree θα χαράξεις το μέλλον σου

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του