Η λέξη “αυλή” μάς κάνει συνήθως να ονειρευόμαστε τροπικά σκηνικά, κοκτέιλ, αιώρες και απόλυτη χαλάρωση! Για μερικούς από εμάς, όμως, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και ακόμα κι αν είμαστε από τους τυχερούς που έχουν αυλή στο εξοχικό τους, δεν είναι αρκετά μεγάλη για να χωρέσει ούτε τα βασικά.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να μετατρέψετε ακόμη και μια μικρή αυλή ή βεράντα σε ένα μέρος που θα θέλετε να ξεκουραστείτε όλο το καλοκαίρι. Δείτε παρακάτω πώς θα τα καταφέρετε:

1. Περιορίστε το γκαζόν

Ίσως να νομίζετε ότι το χορτάρι είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά σε ένα μικρό χώρο θα μπορούσατε να περιορίσετε ακόμα περισσότερο τις επιλογές σας. Η διακοσμήτρια Marie Flanigan προτείνει να έχετε γκαζόν μόνο όπου τοποθετήσετε τα έπιπλά σας. Plus: λιγότερο κούρεμα και πότισμα!

2. Σκεφτείτε… κάθετα!


Δεν μπορείτε να αλλάξετε τα τετραγωνικά μέτρα της αυλής σας, αλλά έχετε μια άλλη διάσταση με την οποία μπορείτε να πειραματιστείτε: το ύψος. «Επενδύστε σε κρεμαστά φωτιστικά, αναρριχητικά φυτά ή μια κούνια», λέει η Flanigan. Και αν ξεκινάτε από το μηδέν, χτίστε επίπεδα σε διαφορετικά ύψη -όπως, για παράδειγμα, σκαλοπάτια που οδηγούν σε ένα σκιερό αίθριο.

3. Μην περιορίζετε τα έπιπλα

Μια πιο μίνιμαλ προσέγγιση ίσως είναι καλύτερη για εσάς, αλλά τα μικρά έπιπλα μπορούν πραγματικά να κάνουν ένα μικροσκοπικό χώρο να φαίνεται ακόμα πιο συρρικνωμένος. Αξίζει να μελετήσετε τον διαθέσιμο χώρο στην αυλή σας για να καταλάβετε τι χρειάζεστε πραγματικά: είτε πρόκειται για ένα μικρό καθιστικό ή μια μεγάλη τραπεζαρία. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι φιλόξενο και ουσιαστικό.

4. Αγαπήστε τα ουδέτερα χρώματα

Δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να πειραματιστείτε με τα χρώματα. Οι φωτεινές αποχρώσεις μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση. «Μια ελαφρύτερη, ουδέτερη χρωματική παλέτα θα δώσει άλλον αέρα ακόμα και στην πιο μικρή αυλή», λέει η Flanigan. Για τα έπιπλα προτιμήστε το κλασικό χρώμα του ξύλου και ουδέτερες αποχρώσεις, όπως λευκό και γκρι, για τυχόν μαξιλάρια και υφάσματα.

5. Δημιουργήστε ψευδαισθήσεις

Κάνετε τον υπαίθριο χώρο σας να φαίνεται σαν επέκταση του σπιτιού σας, κάνοντας τους δύο χώρους να φαίνονται μεγαλύτεροι, ενσωματώνοντας στοιχεία όπως μαξιλάρια και άλλα άνετα αξεσουάρ. Τα χαλιά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τον προσδιορισμό διαφορετικών δωματίων μέσα στον ίδιο χώρο.

από Μαρία Ιωαννάτου